Bota Opinion

Frika e Mbretërisë Saudite nga Turqia

Nga: Omer Lekesiz

Kur dëshironi të blini produkte si sheqeri, kafeje, mishi etj, nga Brazili, do të duhet të ndeshni kompanitë amerikane.

Kam pyetur një avokat në Sao Paulo për arsyen e kësaj. Ai kishte thënë, “Ne madje ia kemi shitur shpirtin Amerikës në mënyrë që të jetojmë: kjo është arsyeja.” Unë mendoj, se duke qenë anëtar i një perandorie që ishte ekspozuar ndaj pushtimit dhe kolonizimit të Perëndimit, me siguri do ta kuptoja më saktë.

Në fakt, udhëheqësit e fiseve shpirtrat e të cilëve u blenë me premtimin britanik për një shtet komb ishin efikase në rrëzimin e Perandorisë Osmane; shtetet ekzistuese të kombit në Lindjen e Mesme gjoja kishin fituar për shkak të hartës së vizatuar në një tryezë në Londër.

Duke thënë këtë, duhet të theksohet veçanërisht se njerëzit arabë, të cilët përbëjnë një segment të gjerë të umetit (bashkësia muslimane), nuk përfshihen në situatën e përmendur.

Prandaj, me operacionin tonë të tanishëm të Burimi i Paqes kundër Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK), bashkëpunëtorit të saj sirian Partia e Bashkimit Demokratik (PYD) dhe Njësitë e Mbrojtjes së Popullit (YPG) të krahut të saj të armatosur, dhe elementë të tjerë terroristë, ne nuk po luftojmë kundër vëllezërve dhe motrave kurde, por kundër atyre që kanë shitur shpirtin e tyre për të krijuar një shtet komb. Prandaj, kur themi mbretëri arabe, ne po flasim për familjet që kanë krijuar një mbretëri duke shtypur fiset arabe.

Sauditët janë shembulli më tipik i kësaj.

Ata kuriozë për sa i përket premtimeve që kanë bërë Sauditët, përveç premtimit për ndarjen e ymetit musliman përmes Vehabizmit, dhe për t’u bërë mbret i Arabisë, duhet të shohin vetëm kujtimet e atyre që kanë marrë përsipër rolin për të goditur rajonin islam, si T. E. Lawrence dhe Izraeli.

Bazuar në këtë, kjo është arsyeja e vërtetë e frikës së Mbretërisë Saudite nga Turqia: sepse është një familje që përpiqet të mbijetojë duke e kthyer fenë në një mjet shtypjeje, përveç që është jolegjitime.

Me fjalë të tjera, Mbretëria Saudite u krijua pas rënies së Perandorisë Osmane, por rrëzimi i osmanëve nuk do të thotë që përballja përfundoi. Kjo është arsyeja pse, pavarësisht mbrojtjes amerikane që ka, Mbretëria Saudite përsëri është e shqetësuar.

Kjo është jolegjitime; ajo erdhi në ekzistencë duke goditur me thikë Perandorinë Osmane me anë të shtypjes së fiseve në Arabi. Deri më tani ka qenë në gjendje të qëndrojë në det me një stil qeverisës bazuar në shtypjen e mbuluar nga një shtet teokratik.

Mbretëria Saudite, shtet-komb të cilit i ra maska dhe u zbulua qartë se është një shtet amerikan nën kontrollin e Izraelit falë presidentit amerikan Donald Trump, të cilin ne e akuzojmë, dhe do të vazhdojmë të akuzojmë në çdo rast, për shkak të vendimeve dhe praktikave të tij specifike për Lindjen e Mesme , i cili vazhdon të jetë agresori i fesë së vet si rezultat i lëshimeve që ka pasur të bëjë nga zbatimi i tij shtypës i fesë.

Ai i ka shndërruar dijetarët islamë në, nëpunës e noter të vendimeve të Mbretërisë, dhe e ka bërë veten nënshtrim të propozimeve dhe udhëzimeve përkatëse të Izraelit. Aktiviteti i kryeqytetit hebre, i cili ka Mekën dhe Medinën në kontrollet e tij përmes hoteleve me zinxhir ndërkombëtar, duhet të analizohet nga afër.

Kështu, Turqia nuk ka asnjë problem me Mbretërinë Saudite (pra turqit me arabët) që duhet të vendosen menjëherë në tryezë. Problemi i vërtetë është makthi i vetë Mbretërisë Saudite që grumbulloi gjatë një shekulli shtypjeje dhe skllavërie ndaj fuqive jo-islamike.

Dita kur Mbretëria Saudite pranoi t’i shërbente interesave të Izraelit sipas udhëzimeve të Sh.B.A.-së, mbrojtësit të saj, për të parë më pak këtë makth dhe për të forcuar të ardhmen e saj, është kur ra në “gropën” e problemit të saj.

Turqia konsiderohet e rrezikshme nga Mbretëria Saudite në këto dy aspektet:

1-Përballja e Perandorisë Osmane, e cila ende nuk ka mbaruar dhe që duket sikur nuk do të ndodhë së shpejti, është në duart e Turqisë, dhe Turqia po arrin, hap pas hapi, fuqinë për të ecur përpara me këtë përballje.

2-Islami që praktikohet në Turqi me një liri të caktuar (më në fund) dhe i nënshtrohet sigurisë së individëve muslimanë,  është një shembull i frikshëm për Mbretërinë Saudite,  që përdor fenë si një mjet për shtypjen; sepse Mbretëria Saudite ka shumë frikë se mund të humbasë fronin e saj mbi njerëzit, të cilët ajo po e shtypte, duke u ndikuar nga shembulli i Turqisë dhe një kryengritje e brendshme përmes një komunikimi të gjerë dhe mundësi turistike.

Kombet muslimane të kuptojnë më mirë se ideja e shtetit-komb dita ditës, e cila u krijua për të shemb Perandorinë Osmane, do të thotë, në analizën përfundimtare, se kolonia do të vazhdojë në një format të ri, dhe fillimi për të shprehur nevojën për një perandori të re është shtuar në frikën e lartpërmendur të Mbretërisë Saudite./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE