Bota

Gjykata skoceze: Kundërshtimi i sionizmit nuk është racizëm

Në një fitore tjetër historike, anëtarët e Fushatës Skoceze të Solidaritetit me Palestinën dolën nga gjykata fitimtarë sot pasi u akuzuan për racizëm. “Krimi” i tyre? Ngritja krye ndaj Sionizmit.

Gjyqi përfundoi tre vjet spekullime dhe presion për anëtarët e SPSC-së, mbrojtja e fuqishme e veprimeve të së cilëve fitoi të premten në Gjykatën e Glasgoë Sherriff kur u shpall vendimi.

Katër ditët e provave dhe ekzaminimet e kryera më herët këtë muaj u përqëndruan në veprimet e dy anëtarëve të SPSC, të cilët u përballën me akuza për racizëm dhe shkelje të rënda për një protestë kundër kompanisë kozmetike izraelite Jericho, e cila vepron rreth Detit të Vdekur në Bregun Perëndimor të okupuar. Protesta u mbajt në vazhdën e ofensivës ushtarake të Izraelit të vitit 2014 kundër civilëve palestinezë të rrethuar në Rripin e Gazës. Më shumë se 2,200 palestinezë u vranë nga izraelitët gjatë ofensivës, duke përfshirë 550 fëmijë, përpara se lufta të përfundonte më 26 gusht. Gjatë demonstratës më 13 shtator 2014, protestuesit e SPSC denoncuan vrasjet.

Policia u thirr në qendrën tregtare ku mbaheshin protestat, duke çuar në arrestimin e dy anëtarëve të SPSC-së të akuzuar për racizëm. “Me fjalë të tjera,” shpjegoi Mick Napier, një prej të arrestuarve, “ne ishim akuzuar se ishin të motivuar nga urrejtja ndaj izraelitëve dhe jo nga kundërshtimi ndaj masakrave të përsëritura të Izraelit, aparteidit në të gjithë Palestinën dhe dhunës gjenocidale në Gaza”.

Gjatë gjykimit në Glasgoë, SPSC u mbështet nga një vendim i Gjykatës së Lartë në Londër se qeveria konservatore në Ëestminster veproi në mënyrë të paligjshme kur u përpoq të parandalonte që këshillat vendorë në Britani të hiqnin dorë nga kompanitë e përfshira në okupimin ushtarak të Izraelit. Sfida e suksesshme ligjore për të drejtën e bojkotit u soll nga Fushata e Solidaritetit të Palestinës në Londër, mbështetur nga War on Want, Fushata Kundër Tregtisë së Armëve dhe thë Quakers.

Megjithatë, Napier nuk ishte i bindur se rezultati i gjykimit të fundit ishte një përfundim i pashmangshëm. “Duke pasur parasysh të dhënat e tyre të kaluara, menduam se nuk kishte gjasa që edhe ky vendim i Gjykatës së Lartë në favor të BDS-së [bojkot, ndarje dhe sanksione] do të ndalonte përpjekjet e lidhura me prokurorët skocezë për të kriminalizuar fushatën në mbështetje të lirisë palestineze”.

Prokurori – i quajtur Prokurori Fiskal në sistemin ligjor skocez – pretendoi në gjykatë të hapur se të dy të akuzuarit në çështjen Glasgoë ishin duke ricikluar një “shpifje hebreje anti-semite” të lashtë duke folur për vrasjen masive izraelite të palestinezëve. Zyra e Prokurorit Fiskal bëri këto pretendime, tha Napier, ndërsa njerëzit e shtypur të Gazës “po kërkonin ngrirës akulloresh dhe frigoriferë perimesh në të cilat do të ruanin trupat e fëmijëve të vrarë nga ushtria izraelite”.

Në dëshminë e tyre muajin e kaluar, Napier dhe i akuzuari tjetër Jim Watson hodhën poshtë pretendimet e dëshmitarëve të prokurorisë; një kryeinspektori i policisë, drejtuesi i tezgës së Jerikos dhe dy aktivistë lokalë sionistë. Pretendimi i prokurorisë ishte se personeli u frikësua nga tabela “raciste” dhe thërritjet “abuzim racist”; ky ishte përshkrimi i kritikave të SPSC-së kundër protestave pro-izraelite për mbështetjen e masakrës më të fundit të Izraelit ndaj palestinezëve.

Pankarta “raciste” për të cilën dëshmitarët e Prokurorit Fiskal dhe Sionist ngritën çështjen ishte një imazh simbolik por grafik i derdhjes së gjakut nën emrin “Kozmetika e Detit të Vdekur”. Napier theksoi se në kohën e protestës së tyre, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së e përshkruante masakrën e Izraelit ndaj mijëra palestinezëve si një “zemërim moral dhe vepër kriminale”, dhe një “shkelje të rëndë të së drejtës humanitare”.

“Kur qeveria skoceze u bashkua duke denoncuar ‘pakënaqësinë e thellë’ për masakrën izraelite,” vuri në dukje Napier, “prokurorët fiskalë skocezë po punonin me grupet lobuese pro-izraelite për të heshtur zërat e solidaritetit të Palestinës”.

SPSC është ballafaquar me përpjekjet e përsëritura nga lobistët pro-Izrael dhe prokurorët skocezë për të kriminalizuar aktivitetet pro-palestineze të grupit. Regjistrimi sionist deri më sot është një nga dështimet pothuajse totale; veprimi ligjor nuk ka arritur të sigurojë ndonjë ndëshkim për aktivistët pro-palestinezë. “Megjithatë, kishte një çmim ngushëllimi [për sionistët] kur të dy u gjetëm fajtorë për refuzimin e daljes nga qendra tregtare kur iu kërkua nga policia”, tha Napier. “Isha gjithashtu i dënuar për shkelje të rënda sepse kisha protestuar brenda qendrës tregtare. Ne do të apelojmë kundër të dyja dënimeve, kështu që çdo festim i sionistëve, do të sugjeroja unë, do të ishte pak i parakohshëm”.

Në shkurt të vitit të kaluar, dy punonjës të Komunitetit Pro-izraelit të Besimit ndaj Sigurisë (CST) ngritën akuza kundër anëtarëve të SPSC-së, por që gjithashtu u hodhën poshtë nga Gjykata e Sherifit të Kilmarnock-ut, kur Sherifi vendosi që krimi i pretenduar nuk kishte ndodhur. “Sikur ne të mos kishim përfitimin e një transmetimi në gjuhën arabe nga Al-Jazeera të protestës, për të cilën CST u përpoq të siguronte një ndëshkim për sulm, mund të kishim parë një rezultat të ndryshëm,” shtoi Mick Napier. / © Gazeta Impakt

Etiketa

OPINIONE