Bota

Grupe studentësh në Britani bëjnë thirrje për bojkot të Eurovizionit

22 shoqëri dhe grupe studentësh palestinezë në Britani kanë bërë thirrje për një bojkot të Garave të Këngës në Eurovizion që po mbahet në Izrael.

“Shoqëritë studentore palestineze dhe grupet në Britani të Madhe i nxisin të gjithë studentët, akademikët dhe artistët të bojkotojnë garën e Këngës në Eurovision, e cila do të mbahet nga 14 deri më 18 maj 2019 në Tel Aviv të Izraelit”, tha një deklaratë nga grupet.

Qeveria izraelite po përdor Eurovizionin për të zbardhur mohimin e vazhdueshëm të të drejtave palestineze dhe vazhdimin e pushtimit të paligjshëm të palestinezëve, sipas deklaratës.

Deklarata theksoi se ndërsa Izraeli u shpall fitues i Garave të vitit të kaluar, 60 palestinezë u vranë  pse morën pjesë në protesta paqësore në Gaza.

“Më shumë se një shekull pasi ata u hodhën së pari nga Deklarata e Balfour e qeverisë britanike, populli palestinez po përballet me një Nakba të Re në formën e ‘Marrëvesja e Shekullit ‘ të Donald Trump,” paralajmëruan ata.

“Ky plan synon të shkatërrojë popullin palestinez dhe të shkatërrojë të drejtat e tyre kolektive. Ne duhet të qëndrojmë në solidaritet të palëkundur me popullin palestinez ndërsa përballen me këtë sulm të fundit. ”

Në mesin e nënshkruesve ishin Bashkimi i Përgjithshëm i Studentëve Palestinezë në Mbretërinë e Bashkuar (GUPS-UK), Shoqëria Palestineze e Studentëve të Oksfordit, Shoqëria Palestineze e Universitetit të Kembrixhit, Shoqëria Palestineze e Veprimit KCL, Miqtë e Kolegjit Imperial të Palestinës, Fushata BDS – Universiteti i Mançesterit Shoqëria Palestineze e Londrës dhe Universiteti i Northumbria Miqtë e Palestinës./gazetaere