Bota Opinion

Helmetat e Bardha që vijnë”në shtëpi”: Perëndimi dhe Izraeli ofrojnë strategji të jashtëzakonshme për shpëtimin e fantazmave të NATO-s

 

Nga: Vanessa Beeley
Historia duket se përsëritet, ndërsa Izraeli kryen një shpëtim “të jashtëzakonshëm” të militantëve ekstremistë dhe “manekinave” të tyre të bardhë nga Siri jugore me kërkesë urgjente të vendeve anëtare të NATO-s.

Shtetet anëtare të aleancës ushtarake zhvilluan vetëm një version të Operacionit Paperclip në Sirinë jugore, por në vend që të rivendosnin kriminelët e luftës naziste për të zhvilluar programin e armëve në SHBA, ata do të rivendosin militantët e Al Kaedës dhe ndihmësit e tyre. Në të vërtetë, roli i këtij të fundit ka qenë për të vërtetuar tregimet e dyshuara të përdorimit të armëve kimike nga Siria, për të justifikuar ndërhyrjen e koalicionit amerikan, si me anë të prokurës ashtu dhe drejtpërdrejt, kundër një kombi sovran.
Pas Luftës së Dytë Botërore, shkencëtarët amerikanë importuan disa nazistë për t’i parandaluar ata të binin në duart e forcave sovjetike. Dekada më vonë Amerika dhe aleatët e saj po i heqin ekstremistët e tyre, të cilët po operojnë fshehurazi në Siri, nga kërcënimi i zbulimit duke iu afruar forcave siriane dhe ruse.

Izraeli, kombi që nuk mendon asgjë për të shtënat, është filmuar duke ofruar çaj dhe ujë për kriminelët dhe mjetet e inteligjencës së Britanisë së Madhe në MB, në autobusët me ajër të kondicionuar që i transportonin ata në siguri në Izrael dhe pastaj Jordani. Këto të fundit kanë marrë më shumë se 400 prej këtyre “humanitarëve” të shquar. Shfrytëzimet e tyre brenda Sirisë e çnderojnë termin për të gjithë Mbrojtjen Civile autentike siriane dhe organizatat vullnetare ndihmëse të cilët nuk hidhen nga anijet, duke i lënë civilët të vdesin në kufi ndërsa atyre iu dha përparësi në “çarçafët e shpëtimit” izraelitë.
Kjo nuk është hera e parë që helmetat e bardha dhe grupet e armatosura për të cilat ato sigurojnë, kanë marrë mbrojtje “të jashtëzakonshme” nga përdoruesit e tyre dhe paguesit në Perëndim.

Kërkesa të veçanta për nxjerrjen e përparësive të tyre nga Alepi Lindor dhe Guta Lindore u paraqitën nga agjencitë e Kombeve të Bashkuara gjatë betejave përfundimtare për të çliruar këto dy zona të zëna nga grupet ekstremiste të mbështetura nga shtetet perëndimore dhe të Gjirit, përfshirë Al-Nusra Front.
Më 16 mars 2018, përfaqësuesi i përhershëm i Sirisë në OKB, Dr Bashar Al Jaafari i tha Këshillit të Sigurimit të OKB: “Skandali më i madh është se një agjenci e OKB-së që vepron në Damask kërkoi evakuimin e 76 anëtarëve të helmetave të bardha nga Guta Lindore, duke mos i kushtuar vëmendje jetëve të mijëra civilëve “.
Skandali më i madh është zhytja e Perëndimit në kufi të një lufte tjetër të ndryshimit të regjimit që ka zvogëluar një komb sovran në një maelstrom të dhunës dhe konfliktit, të prishur nga sanksionet ekonomike që dënojnë kolektivisht popullin sirian për t’i rezistuar pushtimit armiqësor dhe përdhunimin e përpjekjeve të tyre si shtet laik. Të njëjtët grupe të armatosura, të cilët kanë kryer sulmet e tyre brutale sektare me urdhër të financuesve të tyre në Perëndim, kanë përfituar vetëm nga shërbimet e Izraelit për t’i shpëtuar pasojave të dhunës dhe mizorive të kryera kundër popullit sirian. Gjatë gjithë kohës ata u ndihmuan nga helmetat e bardha “të paprekshme”.
Në Irak dhe Afganistan, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar braktisi interpretuesit lokalë të ushtrisë dhe medias në fatin e tyre kur dobia e tyre kishte skaduar. Në Basra, pas Luftës në Irak të vitit 2003, përkthyesit që kishin shërbyer me Ushtrinë Britanike thuhet se u gjuajtën nga grupet e vdekjes irakiane dhe u vrisnin sistematikisht. Trupat e tyre u hodhën pa zhurmë në zona të ndryshme të qytetit. Në vitin 2008, Independent raportoi se “në një vrasje të vetme masive u vranë 17 përkthyes”. Gjaku i tyre është në duart e qeverisë britanike që i lanë të vdesin.

Përkthyesit të cilët kishin shërbyer me ushtrinë britanike në Afganistan u takuan me një fat të ngjashëm, të turpshëm në duart e qeverisë britanike, të cilët shfrytëzuan cinikisht aftësitë e tyre gjatë konfliktit, por i hodhën poshtë kur u bënë suficit ndaj kërkesave. Në vitin 2016, ish-përkthyesi Nangyalai Daëoodzai, 29 vjeç, bëri vetëvrasje pasi dëgjoi se ai mund të dëbohej nga Britania e Madhe në Itali dhe nga atje, potencialisht të kthehej në Afganistan.
Daëoodzai kishte shërbyer me forcat britanike gjatë tre viteve dhe kishte qenë i kërcënuar nga grupi kryengritës. Ai u arrestua në hotelin e tij në Birmingham pasi shenjat e gishtërinjve të tij përputheshin me ato të marra në Itali. Ai u lirua pas 18 ditësh në një qendër paraburgimi, por më vonë u gjet i vdekur.
Britania e Madhe po furnizon me armë koalicionin e udhëhequr nga Saudite, që bie mbi vdekjen e popullatës civile të Jemenit. Britania e Madhe ka këshilltarë ushtarakë në qendrën e kontrollit dhe komandës së Rijadit, megjithëse ata këmbëngulin se nuk caktojnë objektiva të tillë si spitalet, shkollat, sallat e dasmave dhe një koleksion i tërë i infrastrukturës civile. Britania e Madhe po merr pjesë në atë që mund të përshkruhet vetëm si genocid në Jemen, por kur është fjala për miratimin e një vizë për një ndreqës jemenas, i cili ka punuar me mediat në Mbretërinë e Bashkuar, qasja mohohet me pretendimin se Ahmed Baider nuk besohet se është ai që prezantohet.
Qeveria e Britanisë së Madhe nuk është aq e kujdesshme në “kontrollin e fakteve” të saj kur është fjala për investimin me shumë milion funta. Helmetat e Bardha, të mitur nga Turqia dhe Jordania tani janë të ngulitur me Al Kaedën dhe grupet e tjera terroriste në Siri. Tani ata zënë një zonë me shpejtësi të zvogëluar të territorit, ndërsa Ushtria Arabe Siriane dhe aleatët e saj shpërthejnë në fitore në konfliktin shtatëvjeçar me koalicionin e udhëhequr nga SHBA.

Në një deklaratë të lëshuar nga Sekretari i Jashtëm i Britanisë së Madhe Jeremy Hunt dhe Sekretari Ndërkombëtar i Zhvillimit Penny Mordaunt për “rivendosjen” e helmetave të bardha “nga Siria për mbrojtjen e tyre”, ata përsëritën një pretendim të bërë rregullisht:
“Helmetat e Bardha kanë shpëtuar mbi 115,000 jetë gjatë konfliktit sirian, në rrezik të madh për të vetët. Shumë vullnetarë të Helmetave të Bardha janë vrarë gjithashtu duke bërë punën e tyre, duke u përpjekur për të shpëtuar civilët e bllokuar në ndërtesat e bombarduara ose për të siguruar ndihmën e parë për civilët e plagosur. Helmetat e bardha kanë qenë objekt i sulmeve dhe për shkak të profilit të tyre të lartë, kemi gjykuar se, në këto rrethana të veçanta, vullnetarët kërkonin mbrojtje të menjëhershme. Për këtë arsye ne ndërmorëm hapa me qëllim që kjo mbrojtje t’i ofrohet sa më shumë vullnetarëve dhe familjeve të tyre “.

Një kërkesë e kohëve të fundit për Lirinë e Informacionit zbuloi se qeveria britanike nuk ka verifikim të pavarur të kësaj statistike gjithnjë e në rritje. Shifrat në të cilat mbështetet qeveria britanike duket se vijnë tërësisht nga Shpëtimi i Mayday dhe vetë helmetave të bardha, sipas interpretimit të formulimit të përgjigjes.
Shpëtimi Mayday është një tjetër OJQ e pretenduar, e bazuar në Holandë dhe financuar drejtpërdrejtë nga FCO e Mbretërisë së Bashkuar dhe Fondi i Stabilitetit dhe Sigurisë së Konfliktit (CSSF). Shpëtimi Mayday u krijua nga themeluesi i helmetave të bardha, James Le Mesurier, në vitin 2014, një vit pasi ai vendosi lëvizjet e helmetave të bardha. MR u krijua si një ndërfaqe e përshtatshme midis qeverisë britanike dhe ndërtimit të saj propagandistike klandestine për të mundësuar kalimin e fondeve për helmetat e bardha. Vështirë se është një kontroll i pavarur dhe balancimi i shifrave të dhëna nga helmetat e bardha, të cilat lëshojnë ato statistika nga selia qendrore e Al Kaedës.

Më poshtë është një screenshot i FOI dhe përgjigja e turpshme nga UK FCO:

“Përveç sa më sipër, partneri ynë implementues kontrakton një monitor të pavarur për të verifikuar nëse mallrat dhe shërbimet po arrijnë përfituesit e synuar dhe përdoren për qëllimin e synuar. FCO takohet rregullisht me partnerin tonë implementues dhe helmetat e bardha, merr pjesë në takimin e përgjithshëm vjetor të helmetave të bardha dhe viziton trajnimin e helmetave të bardha “.
“Përveç sa më sipër, partneri ynë implementues kontrakton një monitor të pavarur për të verifikuar nëse mallrat dhe shërbimet po arrijnë përfituesit e synuar dhe përdoren për qëllimin e synuar. FCO takohet rregullisht me partnerin tonë implementues dhe helmetat e bardha, merr pjesë në takimin e përgjithshëm vjetor të helmetave të bardha dhe viziton trajnimin e helmetave të bardha “.
A duhet të jemi të sigurtë se qeveria britanike takohet rregullisht me organizatën për pjesëmarrje në FCO të Mbretërisë së Bashkuar, Mayday Rescue dhe merr pjesë në Takimin e Përgjithshëm Vjetor të Helmetave të Bardha pa e pyetur ndonjëherë informacionin që u është dhënë atyre nga kjo kartelë?

“Në përgjigje të pyetjes suaj, SCD nuk i jep FCO emrat e njerëzve që shpëton ose rezultatet e çdo trajtimi mjekësor që ata marrin të shpëtuar.”
Natyrisht, kjo është neglizhencë e madhe nëse qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ishte e vërtetë në përpjekjet e saj për të vërtetuar informacionin mbi të cilin mbështetet politika e saj e jashtme në Siri. Ajo që në të vërtetë zbulon është se FCO në Mbretërinë e Bashkuar ka krijuar qëllimisht një lak të mbyllur të propagandës që siguron pikërisht informacionin që kërkohet nga FCO e Mbretërisë së Bashkuar për të justifikuar politikën e saj ndërhyrëse në Siri. Çdo gjë tjetër është vetëm dyshja dhe obscurantizmi politik.
Helmetat e bardha janë një mashtrim.

Ata janë një mashtrim nga fillimi në fund. Nëse ata kishin shpëtuar me të vërtetë një numër aq të madh civilësh sirianë, përse nuk i shohim kurrë civilët që këndojnë lavdërimet e tyre? Në vend të kësaj, ne nuk dëgjojmë asgjë përveç akuzave për krime kundër njerëzimit të kryera drejtpërsëdrejti nga helmetat e bardha dhe në bashkëpunim me Al Kaedën dhe grupet ekstremiste të lidhura, si Nour Al Din Zinki. Kur Abdullah Issa po pretendonte të vriteshin njerëzisht në vitin 2016, ku ishin helmetat e bardha? Shumë të zënë duke kërkuar mënyrën tjetër ose duke kërkuar qiellin për “bomba” në përgatitje për filmin e tyre të dytë të nominuar për çmimin Oskar.
Izraeli nuk ofron ndihmë “të jashtëzakonshme” për armiqtë e saj. Helmetat e Bardha janë “miqtë” e Izraelit, siç janë banditët militantë dhe vrasësit ekstremistë që u arratisën nën maskën e padukshmërisë së helmetave të Bardha. Qeveria britanike “i jep haraç punës së guximshme dhe vetëmohuese që vullnetarët e helmetave të Bardha kanë bërë për të shpëtuar sirianët në të gjitha anët e konfliktit”.

Në vitin 2015, Le Mesurier pranoi në një intervistë se Helmetat e Bardha janë një organizatë sektare.
Helmetat e Bardha kanë demonstruar natyrën e tyre të dhunshme sektare në shumë raste, ndoshta më së shumti duke bërë thirrje për “shfarosjen” e komuniteteve muslimane siriane të Kafarya dhe Foua në fshatin Idlib gjatë rrethimit të Al-Nusra Front-Ahrar al Sham që filloi në Mars 2015. Evakuimi përfundimtar i këtyre fshatrave të gjata ishte përfunduar në ditët e fundit, pa ndihmën e helmetave të bardha, pavarësisht pretendimeve të tyre për “t’u ndihmuar të gjitha palëve në konflikt”.
Për popullin sirian, nuk do të ketë statuja të ngritura në “nder” të këtyre “shpëtimtarëve të paanshëm dhe të paarmatosur të njerëzimit”. Ky privilegj do të jetë i rezervuar për helmetat e bardha në Britani, Francë, Gjermani dhe Kanada. Një grup që u ka dhënë atyre justifikime të fabrikuara për të kryer krime lufte kundër Sirisë nën flamurin e “humanitarizmit të jashtëzakonshëm”, një pretendim që është provuar të jetë i uritur dhe hipokrit. Është një hartë e mbushur me kufomat e atyre që shërbyen gjithashtu. Qartë qëllimi i helmetave të bardha ende nuk ka mbaruar.

Burimi: Rt.com