Bota

Hetimet me dekada për Trekëndëshin e Bermudës më në fund shpjegojnë zhdukjet misterioze

Nga: Victor Habbick Visions

Oqeanografët britanikë kanë përfunduar një hetim të gjatë mbi Trekëndëshin e Bermudës dhe më në fund kanë përcaktuar se çfarë ndodh pas qindra zhdukjeve misterioze në rajon.

Trekëndëshi misterioz prej 700.000 metra katror, që shtrihet në mes të majës së Floridës, Puerto Rikos dhe Bermudës, ka qenë qendra e magjepsjes publike për më shumë se 100 vjet, kur raportet filluan të dalin nga një sasi e pazakontë e përmbytjes së anijeve në rajon. Neë York Times pretendonte se të paktën 50 anije, 20 avionë dhe më shumë se 1,000 njerëz janë zhdukur në këtë trekëndësh gjatë 500 viteve të fundit.

Tani, hulumtuesit nga Universiteti i Southampton thonë se anijet po thithen në oqean nga “valët mashtruese” mbi 30 metra (100ft) në lartësi dhe shpjeguan teorinë e tyre në dokumentarin Channel 5 të The Bermuda Triangle Enigma.

“Ka stuhi në Jug dhe në Veri, të cilat vijnë së bashku … ne kemi matur valë më të mëdha se 30 metra. Sa më e madhe të jetë varka, aq më shumë dëm është bërë “, tha Dr Simon Boxall, një oqeanograf që udhëhoqi studimin për The Sun.

Ndërsa shumë teori për të shpjeguar zhdukjet kanë lundruar gjatë viteve, shkencëtarët së pari hodhën hipotezën e valës së zhurmshme, kur një valë mashtruese 18.5 metra u mat në Detin e Veriut me satelitët në 1995.

Valët mashtruese ndodhin kur një valë e madhe rrëzon në det të hapur. Valët normale prej rreth 12 metrash kanë një presion thyerje prej 8.5 psi (pound per inch square). Anijet moderne janë të dizajnuara për të toleruar rreth 21 psi, por valët mashtruese mund të kenë një presion dërrmues deri në 140 psi, të mjaftueshme për të rrëzuar edhe anijet më të qëndrueshme.

Për dokumentarin, Dr. Boxall dhe ekipi i tij krijuan valët intensive duke përdorur simulatorë të brendshëm dhe ndërtoi një model të USS Cyclops për të parë se çfarë efekti do të kishte në anijen e madhe. Cyclops u zhduk në trekëndësh në 1918 me 309 njerëz në bord.

“Nëse mund të imagjinoni valë mashtruese në të dyja anët, nuk ka asgjë nën barkë. Nëse ndodh, ai mund të zhytet në dy deri në tre minuta “, tha Boxall.

Zhdukja më e fundit ishte vetëm vitin e kaluar, kur një aeroplan me katër vetë u zhduk në trekëndëshin famëkeq. Grupi kishte kaluar Ditën e Nënës në Porto Riko dhe po fluturonte përsëri në Florida, kur avioni i tyre u zhduk nga radarët. Kërkimi u pezullua përfundimisht dhe asnjë trup nuk u gjet.

Burimi: Rt.com/ Gazeta impakt

OPINIONE