Holanda kundër negociatave, zbulohet letra që Rama i ka dërguar deputetëve

Kryeministri Edi Rama iu ka shkruar një letër deputetëve holandezë, si një përpjekje për të bindur ata se Shqipëria meriton çeljen e negociatave.

Kjo lëvizje e kryeministrit Edi Rama vjen pasi dy deputetët e Partisë Laburiste, Lodewijk Asscher dhe Kati Piri kishin bërë një listë të gjatë me argumente ku theksonin se vendet e Balkkanit Perëndimor nuk ishin gati për tu bërë pjesë e BE-së, ndaj në vendimet e Qershorit Holanda duhej të shprehej kundër.

Pjesë nga letra e kryeministrit Edi Rama:

“Vendet e Ballkanit nuk janë ende gati për të hyrë në BE”, shkruajnë Lodewijk Asscher dhe Kati Piri në 15 maj. Pastaj ata renditën një listë të problemeve për t’i bërë ato të barabarta. Kjo nuk është e nevojshme. Ne jemi dakord me ta: Shqipëria në të vërtetë nuk është ende gati për t’u pranuar në Bashkimin Evropian. Kjo mund të merret parasysh vetëm nëse plotësojmë plotësisht kriteret strikte për anëtarësim.

Përfundimi i Asscher dhe Piri nuk është vetëm i parakohshëm, por kalon edhe qëllimin e tij. Duke u bërë anëtar i Bashkimit Evropian nuk është një çështje në këtë moment. Vizioni ynë për të ardhmen e Shqipërisë është se udhëtimi është shumë më i rëndësishëm se destinacioni. Ajo që ne në të vërtetë dëshirojmë është ajo që dëshiron çdo vend: paqja, stabiliteti dhe prosperiteti i qëndrueshëm për popullin tonë.

Rekomandimi i Komisionit Europian për fillimin e negociatave të pranimit me Shqipërinë nuk do të thotë që Shqipëria automatikisht do të bëhet anëtare, por është sinjal për ne që të punojmë më shumë, duke dhënë më shumë rezultate nga reformat. Duke hyrë në negociata, Shqipëria ka një pozitë më të mirë për të zbatuar procesin e reformave në vend. Për më tepër, Holanda dhe pjesa tjetër e BE-së do të kenë kontroll më të mirë ligjor dhe politik mbi këtë proces.

Ne jemi të bindur se procesi rigoroz, i vështirë dhe i gjatë para anëtarësimit në Bashkimin Evropian është mënyra më e mirë për të arritur rezultate: së pari rezultate për brezin e ri të vendit tonë dhe së dyti, në të ardhmen të marrim dritën jeshile për anëtarësim. Duke punuar së bashku dhe për të siguruar që ne mund të zbatojmë reformat e rënda që janë të nevojshme: Në fushat e administratës publike, sundimit të ligjit, korrupsionit, të drejtave të njeriut dhe krimit të organizuar. Me fjalë të tjera, është pikërisht procesi i gjatë dhe i rreptë i pranimit në BE që na detyron të bëjmë reformat që Asscher dhe Piri dëshirojnë!

Ne i kuptojmë shqetësimet e shteteve anëtare. Dhe ne e pranojmë qëndrimin e rreptë dhe të drejtë të Holandës. Pra, të mos ketë keqkuptime për këtë. Por, ne e meritojmë plotësisht procesin e pranimit. Qëllimi ynë është pajtueshmëria 100 përqind. Dhe jo vetëm për shkak se ajo na përket, por sidomos sepse besojmë se i detyrohemi këtij brezi tjetër të Shqipërisë.

Por pastaj i them gjithashtu z. Asscher dhe kolegëve të tij – në emër të të gjithë qytetarëve të Shqipërisë që janë të gatshëm të dalin në rrugë dhe të bëjnë sakrificat e nevojshme në rrugën drejt së ardhmes – jo vetëm të jenë strikte, por edhe të drejta.

Ne tashmë po kryejmë reforma. Bëhet fjalë për fakte dhe dëshmi për punën e vështirë. Duke na refuzuar negociatat e pranimit, procesi nuk është as më i mirë as më i drejtë. Sepse, pa marrë parasysh se sa ambicie kemi, nuk mund ta bëjmë vetëm. Le të bëjmë këtë udhëtim së bashku sa më shumë që të jetë e mundur. Për t’i dhënë asaj shansin më të mirë të suksesit. Jo vetëm për të mirën e Shqipërisë, por edhe për të mirën e Evropës.

Edi Rama është kryeministër i Shqipërisë.

Çfarë deklaronin dy deputetët (Përmbledhje)

Sipas Lodewijk Asscher dhe Kati Piri korrupsion dhe mungesa e perspektivave ekonomike është e lartë në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht në mesin e të rinjve. Shumica e liderëve politikë kanë një reputacion të dyshimtë kur bëhet fjalë për vlerat evropiane.  Ata argumentonin se futja në BE e këtyre vendeve, i nxitur nga shqetësimet gjeopolitike për stabilitetin dhe ndikimin në rritje të lojtarëve të jashtëm si Rusia, Turqia dhe Kina duket i tepërt.

Kati Piri është politikane holandeze e lindur në Hungari dhe anëtare e Parlamentit Evropian për Holandën, që nga korriku 2014. Ajo është anëtare e Partisë Laburiste, pjesë e Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve.

Lodewijk Asscher është kryetar i Partisë Laburiste Holandeze (PvdA). Ai ka shërbyer si zëvendës kryeministër i Holandës dhe Ministër i Çështjeve Sociale dhe Punësimit në kabinetin e dytë të Rutte nga 5 nëntor 2012 deri më 26 tetor 2017.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne