Bota Opinion

Humbja e jetëve, nga Lufta e Parë Botërore deri në Luftën e Dytë Botërore. Çfarë do të ndodhte nëse do të fillonte një luftë e tretë botërore? – Hulumtimi Global

Nga Prof Michel Chossudovsky

Përkujtimi i nëntorit i Parisit për fundin e Luftës së Parë Botërore: Lufta për t’i dhënë fund të gjitha luftërave   pranon se 14 milion jetë humbën gjatë Luftës së Madhe I (1914-18).  

Viktimat më të mëdha u shkaktuan nga Rusia, Franca, Gjermania, Italia, Perandoria Britanike (duke përfshirë trupat nga Kanadaja, Irlanda dhe Kolonitë Britanike)   dhe Perandoria Austro-Hungareze.  

Humbjet më te medha te jetës: Rusia (1.7 milionë të vrarë), Franca (1.4 milion të vrarë),

Gjermania (1.7 milion) Perandoria Austro-Hungareze (1.2 milion) (shih tabelën më poshtë)

 

Ajo që liderët e takimit në Paris nuk arritën të adresojnë është se projekti perandorak mbizotëron. Është në vazhdim.

 

“Makina e vrasjes” e SHBA-NATO është shumë më e avancuar.

 

Humbja e përgjithshme e jetës gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe pasojat e saj (e ashtuquajtura epoka e pas luftës) është dukshëm më e madhe, për të mos përmendur shumat astronomike të parave të alokuara aktualisht nga qeveritë kombëtare në ekonominë e luftës, në dëm të çdo gjëje tjetër, duke përfshirë   shëndetësin, arsimin, strehimin, kulturën …

Nga ana tjetër, luftërat e sotme, në një ironi të përdredhur, mbahen si përpjekje paqësore.

Lufta e Dytë Botërore  

Humbja e jetës gjatë Luftës së Dytë Botërore (1939-1945) ishte në një shkallë shumë më të madhe:   60 milion jetë, ushtarake dhe civile, u humbën gjatë Luftës së Dytë Botërore. (Katër fish nga ata qe u vranë gjatë Luftës së Parë Botërore).

Viktimat më të mëdha të Luftës së Dytë Botërore   ishin nga Kina dhe Bashkimi Sovjetik:

26 milionë të vrarë në Bashkimin Sovjetik,

Kina vlerëson humbjet e saj në përafërsisht   20 milionë vdekje.

Ironikisht, këto dy vende viktime Rusia dhe Kina (aleatët e SHBA-së gjatë Luftës së Dytë Botërore) që humbën një pjesë të madhe të popullsisë së tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore tani kategorizohen si armiq të Amerikës, që thuhet se kërcënojnë Botën Perëndimore.

Rajhu i Tretë (Gjermania dhe Austria) humbi   përafërsisht   8 milionë njerëz gjatë Luftës së Dytë Botërore, Japonia humbi më shumë se 2.5 milion njerëz.   Polonia humbi në mes të 5.6 dhe 5.8 milion (këto shifra përfshijnë viktimat e kampeve të përqendrimit të Rajhut të Tretë që ndodhen në Poloni) dhe Jugosllavia humbi midis 1 milion dhe 1.7 milion.

Në të kundërt, gjatë Luftës së Dytë Botërore Mbretëria e Bashkuar humbi 419.400 dhe SHBA   450.900.

 

Pasojat e   menjëhershëme te  Luftës së Dytë Botërore. Paqja nuk ishte kurrë një   Objektiv  i Politikës së Jashtme të SHBA

 

Pak javë pasi bomba e parë atomike u hodh në Hiroshimë (6 gusht 1945), ndërsa SHBA dhe Bashkimi Sovjetik ishin aleatë:

Pentagoni lëshoi ​​një plan sekret (15 shtator 1945) për:

Bombardo 66 zona të mëdha urbane të Bashkimit Sovjetik me 204 bomba bërthamore .

Dokumentet (2012 të deklasifikuara) konfirmojnë se SHBA ishte përfshirë në “planifikimin e gjenocidit” kundër Bashkimit Sovjetik.

  Sa bomba kërkoje USAAF-i nga gjenerali atomik, kur kishte ndoshta një, ndoshta dy bomba me vlerë të materialit të palidhur në dorë?   Në minimum ata donin   123. Në mënyrë ideale , do të donin 466. Kjo është pak më shumë se një muaj pas bombardimeve të Hiroshima dhe Nagasaki.

Natyrisht, në mënyrë të vërtetë burokratike, ata dhanë një tabelë të dobishëm ( Alex Wellerstein )

 

Epoka e Luftës së Dytë Botërore

 

Në vazhdën e Luftës së Dytë Botërore, ne hyjmë në një periudhë që quhet euphemistikisht epoka e pas lufte. Ky   përcaktim   është një emërtim i gabuar: kjo periudhë shënohet nga një seri luftrash të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara, incidente ushtarake ad hoc, grushte ushtarake, opsione të inteligjencës, shkaktimi i të ashtuquajturave luftëra civile në të cilat SHBA është involvuar në mënyrë indirekte.

Sipas një dokumenti rishikuar me kujdes   nga   James A. Lucas   më shumë se 20 milion jetë humbën  nga luftërat e sponsorizuara nga SHBA dhe operacionet e inteligjencës, etj., të kryera nga Shtetet e Bashkuara që nga viti 1945.

Ajo që po merremi është një periudhë e vazhdueshme e luftës së udhëhequr nga SHBA që nga viti 1945, vendosja në mbarë botën e bazave ushtarake amerikane, së bashku me kërcënimet ushtarake të vazhdueshme të SHBA-NATO.

Lucas paraqet 37 Kombet Viktima të cilat ishin objekt i ndërhyrjes së drejtpërdrejtë ose indirekte të ushtrisë / inteligjencës amerikane.

Luftërat në shkallë te larte dhe operacionet e Inteligjences rezultojnë në viktima të mëdha gjatë periudhës 1945 deri sot të përfshira

Lufta e Koresë (1950-53) , Deri në 30% të popullsisë së Koresë së Veriut u vranë gjatë rrjedhës se luftes së Koresë  .

Lufta e Vietnamit   (1965-1975)

Sipas një deklarate të qeverisë vietnameze në vitin 1995 numri i vdekjeve të civilëve dhe personelit ushtarak gjatë Luftës së Vietnamit ishte 5.1 milion. (2)

Vdekjet në Kamboxhia dhe Laos ishin rreth 2.7 milion (Shih Kamboxhia dhe Laosi) totali i parashikuar për Luftën e Vietnamit është 7.8 milionë.

Komisioni i së Vërtetës virtuale siguron një total për luftën prej 5 milion, (3) dhe Robert McNamara, ish Sekretar i Mbrojtjes, sipas New York Times Magazine thotë se numri i të vdekurve vietnamez është 3.4 milion. (4,5) (Lucas, op cit)

 

Masakra indoneziane e sponsorizuar nga Inteligjenca amerikane (1965)

Skuadrat e vdekjes së Ushtrisë Indoneziane në vitin 1965 dhe i kontrolluan ato pasi u vranë ose u kapën. Martens pranoi se “Unë ndoshta kam shumë gjak në duart e mia, por kjo nuk është e gjitha e keqe. Ka një kohë kur duhet të godasësh fort në një moment vendimtar. “(1,2,3) Vlerësimet për numrin e vdekjeve varion nga 500,000 në 3 milion. (4,5,6) Lufta e ashtuquajtur Afgano Sovjetike (1979-1989) (Lucas op cit)

 • Lufta Afgane (2001-) e udhëhequr nga SHBA dhe NATO,
 • Luftë e vazhdueshme në Palestinë
 • Lufta e Irakut (2003-),
 • Lufta në Liban (2006),
 • Lufta e autorizuar e SHBA në Siri (2011-),
 • Lufta e NATO-s në Libi (2011-),
 • Lufta e Arabisë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në Jemen (sponsorizuar nga SHBA)
 • Ndërhyrjet ushtarake amerikane në Angolë (1970),
 • Kongo “Lufta Civile”
 • “Lufta Civile” e Sudanit (1955-),   Viktima më të mëdha se 2 milionë
 • Lufta civile e Ruandës (1990-1994)
 • Luftërat e NATO-s në Jugosllavi (1991-1999)
 • Grushtet ushtarake në vende të shumta duke përfshirë Brazilin, Bolivinë, Panamanë, Kili, Grenada, Haiti, El Salvador, Republika Dominikane, Argjentina, Guatemala, Nikaragua, Hondurasi, Irani, Bangladeshi, Pakistani, Timori Lindor, Filipinet dhe shumë të tjera.

Viktimat e Luftës së Dytë Botërore

60 milionë jetë të humbura gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe 20 milionë të tjera të humbura gjatë “epokës së pas luftës” sipas vlerësimeve, gjithsej: më shumë se 80 milion jetë.

Çfarë do të ndodhte nëse do të dilte një Luftë e Tretë Botërore?  

Ndërsa mund të konceptohet humbja e jetës dhe shkatërrimi që rezultojnë nga Lufta e Parë Botërore, Lufta e Dytë Botërore si dhe Iraku, Siria dhe Jemeni, është e pamundur të vlerësohet tërësisht shkatërrimi që do të rezultojë nga një Luftë e Tretë Botërore, duke përdorur sistemet më të avancuara të armëve derisa ajo në të vërtetë ndodh dhe bëhet realitet, dhe pastaj është tepër vonë.

Por një rishikim dhe analizë e natyrës së sistemeve të armëve të avancuara dhe ndikimeve të tyre në jetën e njeriut tregon të pamendueshmen, humbja në botë e jetës do të ishte shkatërruese.

SHBA / NATO ka një gamë djallëzore të armëve të shkatërrimit në masë (WMD), duke përfshirë sistemet e armëve bërthamore, kimike dhe biologjike, për të mos përmendur luftën klimatike, luftën kibernetike, të shoqëruar me instrumentet e tregtisë dhe luftës financiare, të cilat shërbejnë për të destabilizuar ekonomitë kombëtare dhe të varferuar miliarda njerëz në mbarë botën.

Korporatat investojnë në artin e shkatërrimit. Është një tregti fitimprurëse.   Lufta bërthamore është bërë një ndërmarrje shumë miliardë dollarësh, e cila mbush xhepat e kontraktuesve të mbrojtjes amerikane. Ajo që është në rrezik është privatizimi i plotë i luftës bërthamore. Një program 1.3 trilionësh i armëve bërthamore të nisur nën Obamën, dhe miratuar nën Trump është në vazhdim.

Një studim i kohëve të fundit sugjeron që ekonomia amerikane e luftës pas 11 shtatorit ka thithur 5.9 trilion dollarë para të taksapaguesve , të mjaftueshme për të ndërtuar dhjetëra mijëra shkolla dhe spitale, për të mos përmendur rindërtimin e infrastrukturës së shkatërruar të Amerikës.

Kjo agjendë është nxitur nga fitimi. Propaganda e luftës siguron një fytyrë njerëzore për armët amerikane të shkatërrimit në masë.   Lufta moderne synon “shpëtimin e jetës”. Bombat berthamore “nuk mund të përdoren “nuk janë kategorikisht “të padëmshme për civilët”.

Kryqëzimet e rrezikshme: SHBA dhe aleatët e saj kanë miratuar luftën bërthamore në emër të paqes botërore. “Bërja e botës më të sigurt” është justifikimi për nisjen e një operacioni ushtarak që potencialisht mund të rezultojë në një holokaust bërthamor.

Politikëbërësit e SHBA-ve, duke përfshirë Trump, Pence, Bolton dhe Pompeo, besojnë gënjeshtrat e tyre: për ta, lufta bërthamore është një përpjekje paqësore. Ata nuk e kanë idenë më të vogël për sa i përket pasojave shkatërruese të vendimeve të tyre.   Ata besojnë në propagandën e tyre.

Nëse përdoren armë bërthamore, kjo mund të jetë lufta më e shkurtër në historinë e njerëzimit?

Sipas fjalëve të Fidel Castro (2010),

“Në një luftë bërthamore dëme kolaterale do të jetë jeta e të gjithë njerëzimit”   

Le të kemi guximin të shpallim se të gjitha armët bërthamore apo konvencionale, çdo gjë që përdoret për të bërë luftë, duhet të zhduket! “

“Bota nuk duhet te udhëhiqet në një katastrofë bërthamore, por te ruajtja e jetës. “(Havana,   tetor  2010) / globalresearch/ Gazeta Impakt

 

OPINIONE