Hyjnë në fuqi rregullat e reja për rrugët e Europës

Europa  ka filluar vënien në zbatim të rregullave të reja para Brexit të cilat kanë hyrë në fuqi në datën 1 prill. Shembull konkret është taksa e re në Paris, Lyon dhe Grenoble. Duke filluar nga 1 prilli, shtetasit e vendeve të tjera që hyjnë në qytetin francez duhet të tregojnë një certifikatë mjedisore për cilësinë e ajrit, i njohur si CRIT’Air.  Për këtë certifikatë, qytetarët do të paguajnë 4.18 euro dhe në rast se nuk e disponojnë dënimi shkon deri në 135 euro.

Në shtetin Gjerman, pritet të hyjnë në fuqi disa rregulla të reja ku makinat e huaja nuk do të lejohen të  kalojnë pa paguar nëpër autostradat  me shpejtësi të pakufizuar.

Sipas “The Independent”, Bundestagu pritet të pranojë këtë kërkesë së shpejti. Tarifa për lëvizjen e pakufizuar do të varet nga ndikimi që ka automjeti në mjedis. Sipas disa të dhënave paraprake, së pari do të aplikohen tarifa 5 euro për 10 ditë për makinat “eko’’,  ndërsa 15 euro për automjetet që ndotin ajrin në masë më të madhe. Shoferët gjermanë  do të paguajnë një taksë të tillë, por kostot do të jenë në përputhje me tarifat më të ulëta vjetore për automjetet.

Austria tashmë e disponon një skemë të këtij lloji të “vinjetave”, e cila do të kushtojë 8.90 euro për 10 ditë për automjetet e huaja./Dritare.net

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne