Bota

I dërguari rus në BE shpreson ripërtëritjen e formateve të bashkëpunimit Rusi-BE

Përfaqësuesi i Përhershëm i Rusisë në Bashkimin Europian, Vladimir Chizhov deklaroi se pret që sanksionet e BE-së kundër Rusisë të hiqen përpara se Britania të largohet nga blloku.

Chizhov tha të enjten për Sputnik se priste që sanksionet kundër Rusisë të imponuara nga Bashkimi Evropian do të hiqen përpara se Brexit të negociohet dhe të përfundojë zyrtarisht.

“Mund të supozojmë një situatë hipotetike kur, pas largimit nga Bashkimi Europian, Mbretëria e Bashkuar vendos të refuzojë të marrë pjesë në sanksionet e BE-së, por unë ende shpresoj se çështja e sanksioneve do të zgjidhet para tërheqjes së Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian”, tha Chizhov.

I dërguari shtoi se negociatat e Brexitit dhe pasojat e tyre do të ndikojnë Rusinë, megjithëse në mënyrë indirekte, pasi Londra nuk do të ishte më e lidhur me dispozitat e dokumenteve të përbashkëta Moskë-Bruksel, duke përfshirë Marrëveshjen e Partneritetit dhe Bashkëpunimit, dhe të gjitha vendimet pasuese, përfshirë sanksionet.

Lidhjet midis Evropës dhe Rusisë u përkeqësuan në vitin 2014, pasi rajoni me shumicë ruse i Krimesë së Ukrainës votoi me një lumë votash në një referendum për t’u ribashkuar me Rusinë. Ky veprim nxiti Brukselin të vendoste sanksione kundër Rusisë dhe të akuzonte vendin se kishte nxitur trazira në Ukrainën juglindore. Moska ka mohuar në mënyrë të përsëritur çdo keqbërje.

Duke komentuar çështjen e vetë Brexitit, Chizhov tha se ai do të ndodhte, por nuk do të kishte sukses për asnjë nga palët e përfshira.

Politika energjetike e Komisionit Evropian është bërë më praktike, me gjetjen e “zgjidhjeve të arsyeshme” për disa çështje, duke përfshirë tubacionin e gazit Opal, sipas Vladimir Chizhov.

“Ka më shumë pragmatizëm [në politikën e Komisionit] … Janë gjetur një numër zgjidhjesh të arsyeshme për disa çështje praktike,” tha Chizhov.

Sipas të dërguarit të Rusisë, këto zgjidhje kanë të bëjnë me tubacionin e gazit Opal në Evropë, duke i dhënë një qasje më të madhe në të Gazpromit të Rusisë sipas vendimit të KE-së në vitin 2016, dhe me një hetim antimonopol në Gazprom, i cili rezultoi në një projekt marrëveshje antitrust të bërë në mars.

Chizhov vuri në dukje se Moska ishte duke pritur “një rezultat pozitiv në rrjedhën turke” që pritet të shkojë nga Rusia në Turqi përmes Detit të Zi.

Chizhov iu referua projekteve Nord Stream dhe Turkish Stream si “kontribute të rëndësishme të Rusisë në forcimin e sigurisë energjetike të Evropës”.

Të dielën e kaluar, Gazprom filloi ndërtimin e brezit detar të Rrjedhës Turke. Rusia dhe Turqia ranë dakord të ndërtojnë dy linja, me kapacitet mbajtës prej 15.75 miliardë metra kub gaz secili. Një linjë pritet të çojë gaz drejtpërdrejt në Turqi, ndërsa një tjetër është për tranzitin e gazit në Evropë. / © Gazeta Impakt

OPINIONE