Bota

India i heq shtetësinë miliona muslimanëve që flasin gjuhën bengale në Assam

India tha të hënën se kishte përjashtuar më shumë se 4 milionë njerëz nga një listë projektesh të shtetasve në shtetin kufitar të Assamit, i cili nuk mund të prodhonte dokumente të vlefshme, sipas një liste të diskutueshme të shtetësisë që ka shkaktuar frikë nga deportimi i myslimanëve kryesisht bengalë.

Siguria është shtrënguar në të gjithë shtetin, i cili kufizon Bangladeshin, pasi mijëra muslimanë që flasin gjuhën bengale shqetësohen për t’u dërguar në qendrat e paraburgimit ose të dëbohen, tha një dëshmitare e Reuters.
Shteti i pasur i çajit i Assam ka qenë prej kohësh qendra e tensioneve shoqërore dhe komunale me vendasit që bëjnë fushatë kundër emigrantëve të paligjshëm, një luftë që qeveria e udhëhequr nga nacionalistët Hindu e kryeministrit Narendra Modi e ka mbrojtur.

Në vitin 1983, shumë njerëz u ndoqën dhe u vranë nga mobs të armatosur me machete, duke synuar largimin e imigrantëve muslimanë.
Qeveria tha se drafti nuk kishte për qëllim të përzinte njerëzit dhe ata që dilnin nga lista do të kishin një shans për të rihapur.
“Bazuar në këtë projekt, nuk ka dyshim se dikush do të merret në qendrat e paraburgimit ose në gjykatën e të huajve”, u tha gazetarëve në Guëahati, qyteti kryesor i shtetit, Sailesh, komisioneri i regjistrimit të Indisë që përdor vetëm një emër.
“Shtrirja adekuate dhe e mjaftueshme do t’u jepet njerëzve për të bërë kundërshtime. Asnjë qytetar i vërtetë indian nuk duhet të ketë frikë,” tha Sailesh.
Qindra mijëra njerëz u arratisën në Indi nga Bangladeshi gjatë luftës së pavarësisë nga Bangladeshi nga Pakistani në fillim të viteve 1970. Shumica e tyre u vendosën në Assam, që ka një kufij afër 270 km (165 milje) me Bangladeshin.

Më shumë se 30 milionë njerëz kishin aplikuar dhe 4,007,707 ishin përjashtuar nga lista, tha Sailesh.
Që të njiheshin si qytetarë indianë, të gjithë banorët e Assamit duhej të prodhonin dokumente që dëshmonin se ata ose familjet e tyre jetonin në vend para 24 marsit 1971.
Sailesh nuk siguroi një shpërbërje të njerëzve që nuk kishin arritur të bënin në listën e draftit.
Kritikët e shohin testin e shtetësisë si një masë tjetër e mbështetur nga Partia Bharatiya Janata (BJP) e Modi, që synon muslimanët e pakicave. Me një sy në zgjedhjet kombëtare të 2019-ës, fushata Hindu e parë e BJP-së është bërë më e ashpër, thonë kritikët, duke luajtur në bazën e saj bazë me programe ndarëse siç është testimi i shtetësisë në Assam, tashmë një kuti e tensioneve etnike dhe fetare.

BJP mohon çdo paragjykim, por thotë se kundërshton një politikë të qetësimit të ndonjë komuniteti.
Autoritetet në shtet më parë kanë thënë se testimi i shtetësisë ishte vendimtar për të mbrojtur Assamën etnike, shumë prej të cilëve kanë kërkuar heqjen e të huajve që akuzojnë marrjen e vendeve të punës dhe burimeve në kthesa në gjendjen e 33 milion.
Drafti i parë i Regjistrit Kombëtar të Qytetarëve (QKR), i lëshuar më 31 dhjetor, konfirmoi nënshtetësinë prej 19 milionë banorësh, gjë që çoi në gëzim për disa dhe përkeqësimin mes të tjerash.

QKR, megjithatë, i tha Gjykatës së Lartë këtë muaj se 150,000 njerëz nga lista e parë, një e treta e tyre u martuan me gra, që do të hiqeshin nga ajo e ardhshme, kryesisht për shkak se ata jepnin informacione të rreme ose jepnin dokumente të papranueshme.
“Nëse qeveria ka vendosur të na emërojë të huajt, çfarë mund të bëjmë?” tha Abdul Suban, 60 vjeç, një musliman që flet gjuhën bengalisht, më herët.

“QKR po përpiqet të na përfundojë. Njerëzit tanë kanë vdekur këtu, por ne nuk do të largohemi nga ky vend”.
Diku në zemrën veriore të vendit, lançimi i tregtarëve të bagëtive muslimane është rritur nën Modi, në një vend ku shumë hindu konsiderojnë se lopët janë të shenjta, duke thelluar ndarjet sociale. BJP ka mohuar lançimin që ka ndonjë lidhje me atë që është në pushtet. Modi ka folur të paktën dy herë publikisht kundër vigjilentëve të lopëve.
Komuniteti musliman në Assam ka qenë subjekt i shkeljeve pasi ata konsiderohen të huajt nga komuniteti asamez. Shtetësia dhe emigracioni ilegal janë çështje të paqëndrueshme në Assam të pasur me naftë, shtëpi për më shumë se 32 milionë njerëz, rreth një e treta e të cilëve janë muslimanë. Në masakrën e Nellie në vitin 1983, qindra muslimanë u vranë në një protestë të dhunshme nga një grup vendas assamez.

Burimi: Daily Sabah/ Gazeta impakt

OPINIONE