Bota

India heq statusin special për Kashmirin

India ka propozuar legjislacion për të tërhequr dispozitat e veçanta të dhëna për rajonin e diskutuar Xhamu dhe Kashmir.

Duke folur në parlament, ministri indian i Punëve të Brendshme, Amit Shah, paraqiti një legjislacion të titulluar “Kushtetuta e Zbatueshme J&K 2019”, i cili heq nenin 370 të kushtetutës indiane, duke i dhënë status të veçantë rajonit.

Më tej, ministri prezantoi një projektligj tjetër ku Xhamu dhe Kashmir i administruar nga indianët është i ndarë në dy rajone të administruara nga qendra. Të dy njësitë, të cilat do të quhen “territore të unitetit”, do të qeverisen nga dy guvernatorë toger.

Që nga viti 1947, Xhamu dhe Kashmir me shumicë muslimane gëzoi dispozita të veçanta për të miratuar ligjet e veta. Dispozita e veçantë mbronte po ashtu ligjin e saj të shtetësisë që nuk lejonte të huajt të vendosnin dhe zotëronin tokat në territor.

Legjislacioni i propozuar nga minitri i Brendshëm indian u paraqit në parlament së bashku me një urdhër zyrtar të lëshuar nga presidenti Ram Nath Kovind, i cili tha se ndryshimet kushtetuese do të zbatohen menjëherë.

Kryeministri Narendra Modi gjatë fushatës së tij elektorale në fillim të këtij viti premtoi heqjen e dispozitës së veçantë për të vetmin vend me shumicë muslimane në Indi./AA

OPINIONE