Bota

India pezullon ndalimin e tregtisë së kafshëve për therje

Ligji federal i miratuar në maj kishte ndaluar shitjen dhe blerjen e kafshëve për therje në tregjet e kafshëve.

Gjykata e Lartë e Indisë ka pezulluar një ndalim të qeverisë për shitjen dhe blerjen e bagëtisë për therje.

Ligji i ri, i njoftuar në maj nga qeveria federale e kryeministrit Narendra Modi, kishte vendosur një ndalim mbarëkombëtar për shitjen dhe blerjen e bagëtisë për therje në tregjet e kafshëve, duke lejuar tregtinë e bagëtive vetëm për lërim dhe prodhimin e qumështit.

Zyrtarët kishin cituar mizorinë e kafshëve dhe tregtinë e parregulluar të kafshëve si arsye për ndalimin, ndërsa kritikët besonin se ndalimi ishte “jokushtetues” pasi rrezikonte jetesën e miliona indianëve të punësuar në industrinë e kafshëve.

Ndikimi në ekonominë e gjedhëve

Pezullimi i ndalimit të gjykatës lehtëson industrinë e mishit dhe industrinë e lëkurës me shumë miliardë dollarë. Industria e gjedhit në Indi është një nga më të mëdhatë në botë dhe punëson miliona njerëz.

India's bovine economy

Sulmet nga vëzhguesit e lopëve

Shumë njerëz besojnë se ndalimi federal synonte të mbronte lopët, të cilat janë të shenjta për shumicën e hinduve. Ndalimi u vlerësua gjerësisht nga grupet indoneziane nacionaliste, të cilat shpesh besohet se kryejnë sulme në turmë kundër atyre që konsumojnë mish viçi ose që shesin lopë.

Sulmet e ashtuquajtura “vigjilencë e lopëve” kanë dëshmuar një rritje të mprehtë që kur qeveria hinduiste e Partisë së ekstremit të djathtë, Bharatiya Janata, e udhëhequr nga kryeministri Modi erdhi në pushtet në maj të vitit 2014.

Muslimanët, që përbëjnë 14 për qind të 1,3 miliardë njerëzve të Indisë, thanë se dekreti i qeverisë kundër industrisë së mishit dhe lëkurës, e cila punëson miliona punëtorë, kishte për qëllim margjinalizimin e tyre.

Cow vigilante attacks in India

Gjykata e Lartë, në nxjerrjen e vendimit të saj, theksoi vështirësitë që ndalimi i therjes i kishte imponuar tregtisë së gjedhëve.

“Mjetet e jetesës së njerëzve nuk duhet të preken nga kjo,” tha drejtori i Gjykatës Supreme Jagdish Singh Khehar në vendimin e tij.

Industria e mishit dhe e lëkurës në Indi ka vlerë më shumë se 16 miliardë dollarë në shitjet vjetore.

Shtetet ku therja e lopës tashmë është e ndaluar

Ndalimi i therjes së lopëve ka qenë i vendosur në shumicën e shteteve indiane për dekada me radhë, me shkelje që varionin nga një gjobë prej disa mijë rupi indianë, deri në burgim të përjetshëm.

Therja e demave dhe buallëve është e ligjshme në disa shtete, edhe pse ligji i fundit federal do të ndalonte tregtinë e të gjitha llojeve të bagëtisë për therje.

Disa shtete, duke përfshirë edhe ato që lejojnë therjen e kafshëve, e kishin kundërshtuar ndalimin në maj.

States in India and cattle ban

Çështja është bërë shumë emocionale me një valë sulmesh ndaj muslimanëve të dyshuar për ruajtjen e mishit ose transportimin e bagëtisë për therje. Rreth 28 persona janë vrarë në dhunën e lidhur me lopët që nga viti 2010.

Në fund të muajit të kaluar, pas disa muajsh heshtjeje mbi dhunën, Modi i dënoi ato.

Mediat kanë raportuar të paktën dy raste të sulmeve ndaj muslimanëve që kur Modi foli.

Abdul Faheem Qureshi, kreu i Komitetit të Veprimit Musliman të të gjithë Indisë Jamiatul Quresh, i cili mbështet shitësit e mishit, përshëndeti vendimin e gjykatës.

“Ne duhet të rivendosim besimin e tregtarëve të kafshëve që ata të mund të rifillojnë biznesin e tyre. Është një fitore për ne”, tha Faheem Qureshi, i cili kishte paraqitur një peticion në Gjykatën Supreme kundër ndalimit të qeverisë. / © Gazeta Impakt

OPINIONE

INTERVISTA