Bota

Inspektohen të gjitha shtëpitë e fëmijës së “Nënë Terezës” në Indi, pas skandalit të shitjes së foshnjave

India ka urdhëruar inspektimin e menjëhershëm të të gjitha shtëpive të kujdesit për fëmijët të drejtuar nga Misionarët e Bamirësisë, një kongregacion katolik i themeluar nga Nënë Tereza, pasi punonjësit në një strehë fëmijësh u akuzuan për shitjen e foshnjeve për adoptim, raporton “The Guardian”.

Inspektimet ishin njoftuar nga Ministria për Gratë dhe Zhvillimin e Fëmijërisë pasi që një shtëpi e Misionareve të Bamirësisë në shtetin e Jharkhand ishte mbyllur pas arrestimit të një murgeshe dhe të një punëtoreje sociale.

Motra Konsalia Balsa dhe punëtorja sociale Anima Indwar akuzohen se kanë shitur tri foshnje nga strehimoret.

Ato akuzohen se kanë provuar që të shisnin një foshnjë të kartër, një dymuajshe të lindur në Mars, për më shumë se 1 mijë e 500 Euro.

Misionaret e Bamirësisë, një institucion i vendosur më 1950 nga Nënë Tereza, tani Shën Tereza e Kalkutës, refuzuan të komentonin mbi inspektimet por më herët thanë se kongregacioni ishte i tmerruar nga pretendimet për trafikimin e fëmijëve.

Policia thotë se Balsa ka pranuar rolin e saj në rastin e trafikimit, por peshkopi i Ranchi, kryeqyteti i shtetit Jharkhand, tha këtë javë se rrëfimi është nxjerrë nën presion dhe ka akuzuar policinë se “trajton të gjithë organizatën e Nënë Terezës si bandë kriminale” .

Udhëheqësit politikë në shtetin e Bengalit Perëndimor, ku bazohet rendi, kanë pohuar gjithashtu se rasti është pjesë e një axhende anti-krishtere të nxitur nga partia qeverisëse Bharatiya Janata, e cila ka një ideologji hinduiste nacionaliste.

Misionarët e bamirësisë ndaluan lehtësimin e birësimeve në Indi në vitin 2015 pas reformave të qeverisë që hoqën pengesat për njerëz të vetëm, të ndarë ose të ndarë për të adoptuar fëmijë.

India ka më shumë se 230,000 fëmijë në strehimore zyrtare dhe jozyrtare, sipas Komisionit Kombëtar për Mbrojtjen e të Drejtave të Fëmijëve, por vlerësimet për numrin e jetimëve në vend janë deri në 30 milionë.

OPINIONE