Bota

Irani, Rusia dhe Turqia: Zgjidhja e krizës siriane nuk ka zgjidhje ushtarake

Përfaqësuesit e Republikës Islamike të Iranit, Rusisë dhe Turqisë theksuan në një deklaratë të përbashkët në Samitin e 13-të të Procesit Astana në Nursultan, Kazakistan, se kriza siriane nuk ka zgjidhje ushtarake.

Përfaqësuesit e Republikës Islamike të Iranit, Rusisë dhe Turqisë ekzaminuan situatën në qytetin verilindor sirian dhe në deklaratën përfundimtare të procesit të Astanasë në Nursultan, theksuan se siguria dhe stabiliteti afatgjatë në rajon mund të arrihet vetëm përmes respektimit të sovranitetit dhe integritetit territorial të këtij vendi, njoftoi të hënën agjencia IRNA e lajmeve.

Teksti i plotë i deklaratës së përbashkët të Iranit-Rusi-Turqi të lëshuar të dielën mbrëmë nga faqja e internetit e Ministrisë së Jashtme të Iranit, thotë se Republika Islamike e Iranit, Rusia dhe Republika e Turqisë si garantues të bisedimeve të Astanasë, janë të angazhuar seriozisht për sovranitetin, pavarësinë, unitetin dhe riafirmoi integritetin territorial të Sirisë dhe qëllimet dhe parimet e Kartës së OKB.

Përfaqësuesit e Iranit, Rusisë dhe Turqisë diskutuan në detaje situatën në fushën e betejës së Idlibit të Sirisë dhe theksuan nevojën që paqja të zbatohet plotësisht përmes zbatimit të plotë të të gjitha marrëveshjeve në Idlib, veçanërisht marrëveshjes së 9 Shtatorit. Përfaqësuesit e tre vendeve gjithashtu kërkuan një vendosmëri serioze për shkatërrimin eventual të grupit terrorist ISIS, Fronit Nusra dhe grupe të tjera terroriste në Siri.

Takimi i trembëdhjetë i procesit të Astanasë u mbajt në 1 dhe 2 gusht për dy ditë, me delegacione negociuese nga Irani, Rusia dhe Turqia (vendet që sponsorizojnë procesin e Astanasë) ku morën pjesë edhe përfaqësues të qeverisë siriane dhe kundërshtarët e saj në kryeqytetin kazak, Nursultan./parstoday