Opinion

Izolim total: Ky nuk është skenar fantastik: Paniku dhe e ardhmja e frikës me korona virusin

Nga: F. William Engdahl

Cdo ditë lajmet kryesore të botës raportojnë rritje të numrit tënjerëzve në shumë vende që diagnostikohen “pozitive” për sëmundjen koronavirus, që tani quhet COVID-19. Ndërsa rriten numrat e raportuar, kështu rritet edhe nervozizmi i përhapur, shpesh në formën e blerjeve të panikut për maska, dezinfektime, letër higjienike, mallra të konservuar. Na është thënë që të pranojmë rezultatet e testimit si të bazuara në shkencë. Ndërsa është afër e pamundur të marrësh një pasqyrë të plotë të asaj që po ndodh në Kinë, qendra e stuhisë së virusit të ri, ekziston një proces, duke u ushqyer nga llogaritë kryesore të mediave dhe paniku i mirëfilltë në popullsi, i paqartë se cilat janë rreziqet e vërteta, që ka implikime alarmante për të ardhmen pas pandemisë.

Gjatë javës së fundit të janarit, Partia Komuniste Kineze (CCP) urdhëroi një mbyllje të jashtëzakonshme të një qyteti të tërë prej 11 milion banorë, Wuhan, në përpjekje për të përmirësuar një situatë të shëndetit publik, i cili kishte dalë jashtë kontrollit. Asnjëherë më parë në historinë e shëndetit publik modern, asnjë qeveri nuk e vendosi një qytet të tërë në karantinë duke imponuar një shirit kordoni sanitar rreth tij. Ky bllokim u shoqërua shpejt edhe në qytete të tjera të Kinës në atë masë sa, për javët e kaluara, një pjesë e madhe e ekonomisë së dytë më të madhe kombëtare në botë është mbyllur. Kjo nga ana tjetër po ndikon edhe në ekonominë globale.

Në këtë pikë, pasi rastet dhe vdekjet e para raportohen në vende jashtë Kinës, veçanërisht në Korenë e Jugut, Japoni, Iran dhe Itali, pyetja kryesore që të gjithë kanë është se sa i rrezikshëm është ky virus? Dështimi me CDC-në amerikane, ku testet e mëparshme për virusin e ri u treguan të mangëta, nënvizon faktin se testimi për virusin e quajtur tani, SARS-CoV-2, thuhet se shkakton sëmundjen e quajtur COVID-19, është gjithçka por 100% i besueshëm. Përkundër kësaj, të ndikuar nga një rrjedhë e vazhdueshme e imazheve të mediave kryesore të rafteve të dyqaneve boshe në Itali, të kordoneve të policisë rreth shtëpive të infermierëve të Shtetit Uashington thanë se strehojnë disa pacientë të supozuar me Coronavirus, të fotove të spitaleve iraniane të mbushura me qese me trupa, është e kuptueshme që miliona qytetarë të alarmohen dhe frikësohen.

Ajo që po bëhet në qytet pas qyteti dhe vend pas vendi është anulimi i ngjarjeve madhore ku mblidhen shumë njerëz. Kjo ka përfshirë Karnavalet e Venecias, ngjarje të mëdha sportive, shfaqje tregtare në Zvicër dhe gjetkë duke u anuluar. Linjat ajrore të mëdha po shkatërrohen financiarisht pasi njerëzit në mbarë botën anullojnë fluturimet e pushimeve, siç janë linjat e anijeve të lundrimit. Kina urdhëron djegien e parave të gatshme duke pretenduar se ato mund të jenë të kontaminuara. Luvre franceze rihapet por nuk pranon para, vetëm kartat, pasi letra mund të jetë e kontaminuar. OBSH paralajmëron për rrezikun e ngjitjes së virusit në paratë e letrës. Vendet po prezantojnë ligje të tilla si në Mbretërinë e Bashkuar që lejojnë ndalimin ligjor të qytetarëve që mund të kenë një virus. Rritja e promovimit të mediave në perëndim për zbrazjen e rafteve të dyqaneve, të boshatisur duke blerë nga gjërat thelbësore të përditshme si orizi, makaronat, letra higjienike po ushqejnë panik kudo.

Pyetje mbi shkallën e vdekjes:

Eshtë e rëndësishme të keni një perspektivë mbi vdekjet e dukshme të provueshme për shkak të COVID-19. Këtu faktet bëhen shumë të pasakta.

Që nga 3 Marsi i vitit 2020 sipas Drejtorit të Përgjithshëm të OBSH-së Tedros Adhanom, në të gjithë botën ka pasur gjithsej 90.893 raste të COVID-19, me 3,110 që rezultojnë të vdekur. Ai më pas e quajti këtë një shkallë të vdekshmërisë prej 3.4%, një shifër kjo shumë e diskutuar nga ekspertë të tjerë të shëndetit. Tedros tha, “Në nivel global, rreth 3.4% e rasteve të raportuara COVID-19 kanë vdekur. Për krahasim, gripi sezonal në përgjithësi vret shumë më pak se 1% e të infektuarve”.

Problemi është se askush nuk mund të thotë saktësisht se cili është niveli i vërtetë i vdekjeve. Kjo sepse globalisht ne nuk kemi testuar të gjithë ata që mund të kenë raste të buta të virusit dhe saktësia e këtyre testeve është diçka tjetër dhe jo 100% e sigurt. Por një deklaratë në lidhje me një normë të vdekjes më shumë se tre herë se ajo e gripit sezonal, nëse është e vërtetë, është një prodhues i vërtetë i panikut.

Në realitet ka shumë mundësi që në të vërtetë të jetë një vdekshmëri shumë më e ulët sipas ekspertëve të epidemive. “Ne nuk raportojmë të gjitha rastet”, thotë profesori John Edmunds i Qendrës për Modelimin Matematik të Sëmundjeve Infektive në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale të Londrës. “Në fakt, ne zakonisht raportojmë vetëm një pjesë të vogël të tyre. Nëse në realitet ka shumë më tepër raste, atëherë raporti i fatalitetit do të jetë më i ulët”. Edmunds vazhdoi të thotë: “Ajo që mund të thuash me siguri është se nëse ndani numrin e vdekjeve të raportuara me numrin e rasteve të raportuara, për të marrë raportin e fatalitetit të çështjes, do të merrni pothuajse me siguri përgjigjen e gabuar”. OBSH nën Tedros duket se po gabon në anën e përhapjes së panikut.

OBSH dhe CDC në SHBA disa vjet më parë ndryshuan përkufizimin e vdekjeve nga gripi sezonal në “vdekje nga gripi ose pneumonia”. CDC llogarit vetëm një numër të përafërt të vdekjes nga gripi përmes totalit të çertifikatave të vdekjes, të përpunuara që “pneumonia ose gripi” si shkaku themelor ose kontribues i vdekjes. CDC vlerëson 45 milion raste të gripit, dhe 61,000 ato që ata me përvojë i quajnë Vdekjet “të shoqëruar nga gripi” në 2017-2018, sezoni i gripit. Sa ishin të moshuar me pneumoni ose sëmundje të tjera të mushkërive është e paqartë. Natyrisht, numrat ndihmojnë në përhapjen e frikës dhe shitjen e vaksinave të gripit sezonal, efekti pozitiv i të cilit por vërtetohet në gjithçka. Në të gjithë botën, CDC vlerësoi në një studim në vitin 2017 se, “midis 291,000 dhe 646,000 njerëz në të gjithë botën vdesin çdo vit nga sëmundjet e frymëmarrjes sezonale të lidhura me gripin”.

Vetëm në Kinë vlerësimi i vdekjeve të lidhura me gripin sezonal (përfshirë pneumoninë) ishte rreth 300,000 në vitin 2018. Vini re se 3,000 vdekje të atribuara nga korona, aq tragjike sa është, është por 1% e vdekjeve “normale” vjetore nga mushkëritë që lidhen me sëmundje në Kinë, dhe për shkak të kontabilitetit të përzier ose në ndryshim me kinën, nuk është e qartë se sa prej 3,000 vdekjeve në Kinë janë madje vdekje nga pneumonia sezonale. Por, për shkak të videove dramatike, jo të verifikueshme, të njerëzve që dyshohet se kanë hedhur të vdekur në rrugë në Kinë, pa asnjë provë, ose për çantat e mbushura me trupa njerzish nëpër korridoret e spitaleve në Wuhan, siç duket të vdekurit nga COVID-19, shumë prej botës janë të shqetësuar në lidhje me këtë pushtues të çuditshëm ekzogjen.

Në mes të asaj që është qartësisht konfuzion në mesin e shumë zyrtarëve të të shëndetit dhe oportunizmit të mundshëm nga prodhuesit e vaksinave perëndimore si GlaxoSmithKline ose Gilead dhe të tjerët, me një shpejtësi alarmante bota jonë po shndërrohet në mënyra të ndryshme atë pikë që disa muaj më parë as që nuk mund ta kishim imagjinuar.

“Hapi i Bllokimit”

Në këtë pikë, cfarëdo që ka ndodhur brenda Kinës është pothuajse e pamundur të interpretohet për shkak të reagimeve kontradiktore të autoriteteve të Pekinit dhe disa ndryshimeve në mënyrat e llogaritjes së rasteve të COVID-19. Tani shtrohet pyetja se si autoritetet përkatëse në perëndim do ta përdorin këtë krizë. Këtu është e dobishme të kthehemi në një raport mjaft të rëndësishëm të botuar një dekadë më parë nga Fondacioni Rockefeller, një nga mbështetësit kryesorë të eugjenikës në botë dhe ndër të tjera krijuesit e OMGJ-së.

Raporti në fjalë ka titullin e qartë, “Skenarë për të ardhmen e teknologjisë dhe zhvillimit ndërkombëtar”. Ajo u botua në maj 2010 në bashkëpunim me Rrjetin Global të Biznesit futurolog Peter Schwartz. Raporti përmban skenarë të ndryshëm futuristë të zhvilluar nga Schwartz dhe kompania.

Një skenar mbart titullin intrigues, “Hapi i bllokimit: Një botë me një kontroll më të fortë qeveritar nga lart poshtë dhe udhëheqje më autoritare, me një risi të kufizuar dhe reagim në rritje të qytetarëve”. Këtu bëhet interesant si në atë programim që parashikon disa terma.

Skenari i Schwartz shprehet:

“Në vitin 2012, përfundimisht u godit pandemia që bota kishte parashikuar për vite me rradhë. Për dallim nga H1N1 e vitit 2009, kjo tendosje e re e gripit, me origjinë nga patat e egra, ishte jashtëzakonisht e fortë dhe vdekjeprurëse. Edhe kombet më të përgatitur nga pandemitë u prekën shpejt kur virusi u shpërnda në të gjithë botën, duke infektuar gati 20 përqind të popullsisë globale dhe duke vrarë 8 milion në vetëm shtatë muaj … ”

Ai vazhdon:

“Pandemia gjithashtu kishte një efekt vdekjeprurës në ekonomi: gadishmëria ndërkombëtare të të dy njerëzve dhe mallrave për të ndalur një nga efektet më të mëdha negative në industri të tilla si turizmi dhe shkatërruar zinxhirët e furnizimit global. Edhe lokalisht, dyqanet dhe ndërtesat e zyrave normalisht rrinin bosh me muaj, pa të punësuar dhe klientë”. Kjo tingëllon shumë e njohur.

Atëherë skenari bëhet shumë interesant:

“Gjatë pandemisë, udhëheqësit kombëtarë në mbarë botën vendosën autoritetin e tyre dhe vendosën rregulla dhe kufizime hermetike, nga mbajtja e detyrueshme e maskave ​​për fytyrën, deri tek kontrollet e temperaturës së trupit në hyrjet në hapësirat komunale si stacionet e trenave dhe supermarketet. Edhe pasi u zbeh pandemia, ky kontroll dhe mbikëqyrje më autoritare e qytetarëve dhe veprimtarive të tyre mbërtheu dhe madje u intensifikua. Për të mbrojtur veten nga përhapja e problemeve gjithnjë e më globale nga pandemitë dhe terrorizmi ndërkombëtar deri te krizat mjedisore dhe varfëria në rritje, udhëheqësit në mbarë botën morën një kontroll më të fortë të pushtetit”.

Një pyetje e rëndësishme është nëse disa aktorë të këqij, dhe ka disa në këtë botë, janë duke shfrytëzuar me dëshirë frikën e përhapur rreth COVID-19 për të çuar përpara një axhendë të “hapit të bllokimit” të kontrollit shoqëror nga lart poshtë, ai që do të përfshinte kufij të rreptë në udhëtime, ndoshta zëvendësimi i parave të gatshme nga paraja elektronike “sanitare”, vaksinimi i detyrueshëm edhe pse efektet anësore afatgjata nuk janë provuar si të sigurta, mbikëqyrje të pakufizuar dhe zvogëlimin e lirive personale siç janë protestat politike me justifikim që do të lejojë “identifikimin e njerëzve që refuzojnë të testohen ose vaksinohen”, dhe kufizime të tjera të panumërta.

Pjesa më e madhe e skenarit Rockefeller 2010 është tashmë i dukshëm. Frika nuk është kurrë një udhëzues i mirë për të arsyetuar arsyen./Gazetaimpakt/globalresearch/

OPINIONE