Opinion

Izraeli i Madh është objektivi pasi Netanyahu planifikon ta fshijë Palestinën nga harta

Nga: Yvonne Ridley

Kur bëhet fjalë për palestinezët dhe paqen në Lindjen e Mesme, udhëheqësit botërorë dhe gazetarët perëndimorë kanë hequr vëmendjen për shkak të pandemisë koronavirus. Pamjet gjithnjë e më të çuditshme të presidentit amerikan Donald Trump dhe trajtimi i tij katastrofik i Covid-19 kanë mbërthyer vëmendjen e të gjithëve.

Siç ka ndodhur më parë, Izraeli ka shndërruar në katastrofë gjithcka për të realizuar planet e saj të neveritshme ndërsa media e botës po shikon ndryshe. Rivalët politikë të harkut Benjamin Netanyahu dhe Benny Gantz do të vjedhin 30 përqind të Palestinës historike, duke shkatërruar një herë e përgjithmonë çdo perspektivë realiste të një zgjidhjeje dy-shtetesh.

Qeveria e re izraelite pretendon se fokusi i saj i vetëm për gjashtë muajt e ardhshëm do të jetë lufta kundër Covid-19 … natyrisht përveç marrjes së më shumë tokë palestineze,. Pavarësisht se çfarë po ndodh tjetër, dhe duke kërkuar vëmendjen e saj, Izraeli gjithmonë mund të gjejë kohën dhe burimet për t’u “marrë me Palestinën” dhe njerëzit e saj në mënyrën e vet, brutale.

Gazetari i Washington Post, Jackson Diehl është një nga gazetarët e paktë në Capitol Hill që ka parë përtej pandemisë dhe sjelljeve të çmendura të Trump. Në një opinion këtë javë, ai tha se nga 1 korriku Netanyahu “do të lejohet të kërkojë votim nga kabineti i tij ose parlamenti për aneksimin nga Izraeli të më shumë se 30 përqind të Bregut Perëndimor, ku shumica e dëshirave do të ishte aty ku jeton Popullsia e shtetit palestinez”.

Ka vetëm një kusht, theksoi Diehl: “Netanyahu duhet të veprojë në “marrëveshje të plotë me Shtetet e Bashkuara”. Me fjalë të tjera, Trump do të ketë fuqinë të vendosë nëse aleati i tij izraelit mund të vazhdojë me një votë që ai me shumë gjasë do të fitonte dhe kjo do të ndryshonte përgjithmonë karakterin e Izraelit”.

Një veprim i tillë do të ndryshonte përgjithmonë karakterin e Palestinës dhe popullit të saj. Për vite me rradhë nën drejtimin e Netanyahut, Izraeli ka vazhduar të vjedhë tokën palestineze dhe të ndërtojë vendbanime të paligjshme hebraike hapur në sy të botës dhe mediave. Dënimet e shumta të lëshuara nga KB nuk kanë pasur efekt; Izraeli thjesht i ka injoruar ato dhe ka vepruar me pandëshkueshmëri.

Asnjë vend tjetër në botë nuk ka arritur të shkelë aq shumë shkelje të Rezolutave të KB, siç ka bërë Izraeli, por ky veprim i fundit shkon përtej sjelljes së dukshme të pranueshme të shtetit mashtrues. Aneksimi i Bregut Perëndimor të pushtuar do të ndodhë pa asnjë konsultim me palestinezët; ata duhet ta marrin ose ta lënë atë.

“Marrëveshja e shekullit” e Trump u shit në botë si një “plan paqeje” dhe prapëseprapë i jep dritën jeshile Izraelit që të ecë përpara me aneksimin. Pastaj do të ketë vjedhur dhe kolonizuar aq shumë tokë sa që ajo që lihet për “Palestinën” nuk do të jetë më e vlefshme për një shtet të pavarur. Ashtu si të gjitha planet e Presidentit amerikan, ka pak prova që shumë planifikime strategjike kanë hyrë në marrëveshjen e tij, përveç asaj që duhet t’i sjellë dobi Izraelit me çdo kusht.

Palestinezët do të mbeten me një cope të territoreve jo-tëfavorshëm të rrethuar nga Izraeli, por kujt i intereson vërtet? Bota është e preokupuar nga kriza e virusit, megjithëse Turqia është një përjashtim i dukshëm. Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Hami Aksoy tha në një deklaratë me shkrim nga Ankaraja se Turqia dënon planin e Izraelit për të aneksuar bregun Perëndimor të pushtuar, duke e përshkruar atë si një “mentalitet jashtëzakonisht të rrezikshëm që synon zhvatjen” e tokave të pushtuara palestineze. “Ne besojmë se hapa të tillë të rëndë, të cilët do të dëmtojnë ligjin ndërkombëtar dhe do të dëmtojnë ndërgjegjen e përbashkët të njerëzimit, nuk do të pranohen ose mbështeten nga asnjë anëtar i bashkësisë ndërkombëtare që ka një sens drejtësie dhe përgjegjësie”.

Hamas, natyrisht, është zemëruar nga plani i aneksimit. Zemërimi i lëvizjes nuk u ndihmua nga fjalët e Sekretarit të Shtetit të SHBA Mike Pompeo që shfaq të njëjtën injorancë të pamatur si shefi i tij Trump kur tha të Premten se ai mbështeti aneksimin e pjesëve të Bregut Perëndimor.

“Qëndrimi amerikan për aneksimin e Bregut Perëndimor është i paligjshëm dhe nuk përputhet me ligjin ndërkombëtar”, i tha kreu i mediave të Hamasit Raafat Murra për Agjensinë Aanadolli. “Po neglizhon të drejtat historike të popullit palestinez dhe injoron çështjen palestineze”.

Murra u bëri thirrje palestinezëve të bashkohen dhe të qëndrojnë së bashku për të përballuar pozicionin e SHBA. Mjerisht, dhe në vend të parashikueshëm, Presidenti i dobët i Palestinës Mahmoud Abbas, 84 vjeç, tha thjesht se ai do të merrte “masa të përshtatshme” nëse aneksimi shkon përpara. Vëzhguesit thanë që përgjigja e burrit, mandati i të cilit duhet të mbaronte në vitin 2009 ishte i dobët; kërcënimi për të përfunduar të gjitha marrëveshjet me SHBA dhe Izraelin ishte ndoshta pikërisht ajo që ata donin të dëgjonin.

Sipas Netanyahut dhe Gantz, koalicioni i tyre do të përpiqet për paqen dhe stabilitetin rajonal. Koncepti i tyre për atë që kjo do të thotë të fshihet çdo shpresë e një shteti palestinez përkrah Izraelit. Kolonializmit Sionist iu dha një kalim i lirë.

Vetëm një njeri mund ta ndalojë këtë marrveshje të vjedhjes të tokës. Fatkeqësisht për palestinezët, ai njeri është Donald Trump. Askush në Rripin e Gazës të rrethuar, Bregun Perëndimor të pushtuar apo diasporën palestineze të përjashtuar nuk po e mban frymën për të parë nëse ai do të dorëzojë për ta. Kjo thjesht nuk do të ndodhë. Trump, Jeruzalemin tashmë ja ka dorëzuar në një pjatë Izraelit si kryeqytetin e saj, dhe e ka cuar deri në lartësitë Siriane Golan për ta ruajtur mirë. Rezolutat e KB-së nuk do të thotë asgjë për këtë President të Sh.B.A., qëllimi i vetëm i të cilit është të rizgjidhet, dhe nëse kjo do të thotë të apelosh Lobin pro-Izraelit, atëherë kështu do të jetë.

Për të mbajtur çelësat e Shtëpisë së Bardhë për katër vjet të tjera, Trump ka nevojë për mbështetjen e 50 milion zionistëve të krishterë ungjillorë dhe pakicën e hebrenjve amerikanë që mbështesin “Izraelin e Madh”. Kushdo që nuk pajtohet me të dhe ata përballen me akuza të antisemitizmit. Sidoqoftë, ka një hapsirë shprese. Performancat me të vërtetë të tmerrshme në media të Trump dhe trajtimi i krizës së koronavirusit po e zvogëlon mbështetjen ndaj tij.

Udhëheqësit botërorë dhe media tani duhet të ekzaminojnë më nga afër planin Netanyahu-Gantz. Shumica e tyre e kanë miratuar me entuziazëm zgjidhjen dy-shtetërore me kalimin e viteve, dhe ende e bëjnë. Sidoqoftë, nëse Izraeli e fshin Palestinën nga harta, atëherë ajo ose do të duhet të kryejë një akt tjetër të spastrimit etnik për të dëbuar qytetarët e tij palestinez, ose pretendimi i tij për të qenë një “shtet hebre, demokratik” do të ekspozohet për turpin që ajo është. Njëzet përqind e të gjithë qytetarëve izraelitë janë palestinezë arabë; dështimi për t’u ofruar atyre të drejta të barabarta do të konfirmojë statusin e Izraelit si një shtet aparteid, dhe aparteidi është një krim kundër njerëzimit.

Netanyahu beson se Izraeli do të jetë në gjendje të “festojë një moment tjetër historik në historinë e Zionizmit” me vendosmërinë e tij për të lënë njerëzit e Palestinës së pushtuar pa një shtet. Ai i tha gjatë një konference në internet të të krishterëve pro-Izraelit të Dielën: “Tre muaj më parë, plani i paqes Trump njohu të drejtat e Izraelit në të gjithë Judenë dhe Samarinë, Bregun Perëndimor. Presidenti Trump u zotua të njohë sovranitetin e Izraelit mbi komunitetet hebraike atje dhe në Luginën Jordan. Në dy muaj nga tani, unë jam i sigurt se premtimi do të mbahet … “.

Ai nuk kujdeset që zgjerimi i Izraelit, me një goditje, do të vrasë shpresat e shtatë milion refugjatëve palestinezë në mbarë botën. Të gjithë refugjatët, jo vetëm palestinezët, kanë një të drejtë legjitime të kthehen në shtëpitë e tyre. Eshtë një e drejtë universale, e mbrojtur nga e drejta ndërkombëtare përmes Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut dhe Konventës së Gjenevës. Rezoluta 194 e KB konfirmon se palestinezët kanë të drejtë të kthehen në shtëpitë e tyre historike në Palestinë.

Sidoqoftë, është më shumë se një ligj; është gjithashtu një parim politik, të cilin vendet anëtare të KB janë zotuar ta mbështesin si kusht të anëtarësimit të tyre. Anëtarësimi i Izraelit në KB ishte i kushtëzuar nga shteti i ri që i lejonte refugjatët të ktheheshin në tokën e tyre, gjë që nuk ka ndodhur kurrë. Shteti mashtrues duhet të dëbohet menjëherë nga organi ndërkombëtar.

A do ta kuptojë Trump marrëzinë e paligjshme të “marrëveshjes së tij të shekullit” dhe do të ndalojë aneksimin e asaj që mbetet në Palestinë? Një ndërhyrje e tillë do të shpëtonte statusin e shtetit të vetëshpallur hebre nga grabitja e tokës së pallogaritur të Netanyahut dhe do t’u ofronte palestinezëve shpresë për ndërtimin e kombit të tyre. Do të ishte një kërkesë e madhe e një njeriu që nuk dihet se kujdeset për asgjë tjetër përveç ambicjeve të tij egoiste. Gjëra të çuditshme mund të kenë ndodhur, por unë mendoj se do të bashkohem me ata palestinezë që nuk po mbajnë frymën e tyre. Fshirja e Palestinës nga harta do të dëmtojë Izraelin, ndoshta në mënyrë të pakthyeshme; ajo ka humbur tashmë shumë dashamirësi në të gjithë botën. Ky mund të jetë një hap shumë larg, duke bërë që pjesa tjetër të avullojë.

Në dëshirën e tyre për më shumë tokë dhe më shumë fuqi, megjithatë, unë nuk mendoj se Netanyahu dhe Gantz do të kujdesen. Izraeli i Madh ka qenë gjithmonë qëllimi përfundimtar i Zionizmit. Kushdo që mendon se ata do të ndalen në lumin Jordan, duhet të mendojnë përsëri. Ne jemi vërtet në prag të një momenti të rëndësishëm në historinë e ideologjisë raciste që nënkupton kolonializmin dhe zgjerimin izraelit. Palestinezët janë viktimat sot, por njerëzit e Libanit, Sirisë, Jordanisë dhe Arabisë Saudite duhet të shqetësohen se kush do të jetë viktimat e kolonializmit izraelit nesër./Gazetaimpakt/middleeastmonitor/