Izraeli po e pengon Trump që të takohet me Rouhanin, Presidentin e Irani!

Nga: Abdullah Muradoglu

Njeriu përgjegjës për të ftuar ministrin e jashtëm iranian Javad Zarif në samitin e G7 në Baaritz nuk është askush tjetër përveç presidenti francez Emannuel Macron.

Presidenti francez ne samit ftoi Zarif për të lehtësuar tensionet midis Teheranit dhe Uashingtonit.

Megjithatë, përpjekjet e Macron për t’i bashkuar Trump dhe Zarif së bashku dështuan.

Anëtarët e G7 si SH.B.A., Sh.B.K dhe Gjermania, janë nënshkrues të marrëveshjes bërthamore të nënshkruar me Iranin në 2015.

Trump kishte tërhequr Sh.B.A- të nga marrëveshja që nënshkroi Obama.

Izraelit dhe Arabia Saudite nuk kursyen asnjë përpjekje për të bindur Trump për anulimin e kësaj marrëveshjeje i cili fitoi në zgjedhjet presidenciale të vitit 2016.

Milioneri sionist Sheldon Anderson, i cili njihet për miqësinë me kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu, për këtë qëllim bëri dhurata të mëdha në fushatën zgjedhore të Trump.

Gjatë fushatës së tij, Trump u zotua të tërhiqte SHBA-të nga marrëveshja bërthamore.

Megjithëse vonë, Trump bëri mirë në premtimin e tij në maj 2018.

Pavarësisht nga raportet e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike dhe Komunitetit të Inteligjencës së Sh.B.A-së, Trump pranoi pretendimet e Izraelit se Irani kishte shkelur marrëveshjen bërthamore.

Që nga ajo kohë, ne kemi vëzhguar nga afër problemet e vështira midis Uashingtonit dhe Teheranit. Trump deklaroi se ai do të takohej me Presidentin iranian Hassan Rouhani pa asnjë kusht.

Ky ishte motivimi i Macron për të ftuar Zarifin në samitin e G7. Nga ana tjetër, mundësia që Trump të takohej me Zarifin e theu Netanyahu deri në thelbin e tij.

Netanyahu apelonte në mënyrë që të ndalojnë takimin midis Trump dhe Macron.

Netanyahu i bëri thirrje zëvendëspresidentit të Sh.B.A-së Mike Pence dhe Sekretarit të Shtetit Mike Pompey për ndihmë.

Shtëpia e Bardhë hoqi frikën e Izraelit duke lëshuar një deklaratë duke thënë se nuk kishte një takim të planifikuar midis Trump dhe Zarif.

Zgjedhjet në Izrael do të mbahen më 17 shtator ndërsa një takim Trump-Zarif do të perceptohej si një dobësi nga ana e Netanyahu.

Trump, gjatë takimit me Presidentin egjiptian Sisi në samitin e G7, kishte thënë se ai mund të shpaloste aspektet politike të të ashtuquajturës plan paqeje përpara zgjedhjeve në Izrael.

Ka mundësi që detajet e pazbuluara të planit mund të jenë të dëmshme për Netanyahu.

A mund të bëjë Trump një veprim që do të ishte i dëmshëm për Netanyahu?

Fati i tye është i lidhur ngushtë me njëri-tjetrin.

Përfaqësuesi Special i Trump në negociatat ndërkombëtare Jason Greenblatt, i cili është në mesin e atyre që drejtojnë Planin e Lindjes së Mesme, deklaroi në një publikim se plani do të shpallet para zgjedhjeve.

Trump donte të bënte deklarimet për planin e zgjedhjeve në Prillin e kaluar para zgjedhjeve të Izraelit. Por, pas një kërkese nga Netanyahu, Trump shtyu nxjerrjen e detajeve deri pas zgjedhjeve.

Netanyahu, partia e të cilit ishte fituese në zgjedhje, bëri thirrje për zgjedhje të parakohshme më 17 shtator, pasi ai nuk mund të formojë një qeveri.

Trump duke thënë se ai mund të ndajë të ashtuquajturin plan paqeje para zgjedhjeve në takimin e tij me Sisi të Egjiptit, edhe njëherë e vuri në skenë Netanyahu.

Netanyahu më pas bëri një deklaratë duke thënë se Trump kishte një arsye të mirë për të zbuluar Planin e Paqes në Lindjen e Mesme pak kohë pas zgjedhjeve.

Tweet-u i Greenblatt kishte reaguar menjëherë pas kësaj deklarate. Dhe një herë dikush kishte ndryshuar mendjen e Trump. Izraeli është i shqetësuar se do të zhvillohet një takim midis Trump dhe Rouhani gjatë UNGA në Nju Jork nga data 17 deri në 27 shtator.

Rouhani shprehet se është i hapur për t’u takuar me Trump nëse hiqen sanksionet e Sh.B.A. Tani, të gjithë sytë janë në samitin e KB.

Izraeli, nga ana tjetër, po kërkon të gjejë mënyra për të penguar takimin e Trump me Rouhani.

Pyetja është: a ka Trump vullnetin dhe fuqinë për të plotësuar kushtin e Rouhanit dhe të kundërshtojë Izraeli?/gazetaimpakt/Yenisafak/

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne