Bota

Izraeli po shqyrton mundësinë që të ndalojë ligjërisht fotografimin e ushtarëve të saj

Parlamenti i Izraelit do të marrë në konsideratë votimin e një ligj që ndalon fotografimin ose filmimin e ushtarëve, në atë që kritikët thonë se është një “përpjekje e rrezikshme” për të dëmtuar imazhin e Forcave të Mbrojtjes të Izraelit (IDF).Sipas legjislacionit të propozuar, të titulluar Ndalimi kundër Fotokopjimit dhe Dokumentimit të Ushtarëve të IDF, ata që gjetën trupa fotografish “me qëllim të minimit të shpirtit” të ushtrisë, mund të dënohen deri në 10 vjet burg.

“Kushdo që filmoi, fotografonte dhe / ose regjistroi ushtarë gjatë kryerjes së detyrave të tyre, me qëllim të minimit të shpirtit të ushtarëve të IDF dhe banorëve të Izraelit, do të dënohet me pesë vjet burg”, thotë ligji, i propozuar nga Robert Ilatov, një anëtar i Knesset dhe kryetar i partisë nacionaliste të krahut të djathtë Yisrael Beiteinu.

Ky vendim i Izrealit vjen pas protestave të palestinezeve në gaza ku qindra u vranë dhe qindra të tjerë u lënduan nga forcat ushtarake izraelite.