Bota

Izraeli shkatërroi 5.000 shtëpi palestineze në Jerusalem që nga viti 1967

Izraeli ka shkatërruar 5.000 shtëpi palestineze në Jerusalem që nga pushtimi i qytetit në vitin 1967.

Sipas një raporti të Qendrës për Hulumtime të Tokës, numri i ndërtesave të shkatërruara midis viteve 2000 dhe 2017 u rrit në 1,700.

Fondacioni Ndërkombëtar Al-Kuds tha se Izraeli shkatërron shtëpitë palestineze në Jerusalemin e pushtuar nën pretekstin se ato nuk janë të licencuara.

Fondacioni Al-Kuds tha në një hulumtim të lëshuar të shtunën se bandat izraelite në vitin 1948 kryenin masakra kundër palestinezëve, vodhën tokat e tyre dhe pushtuan Sillin dhe Golanin një shkelje edhe sipas të së drejtës ndërkombëtare.

Izraeli, vuri në dukje gazeta, midis viteve 1967 dhe 2017 krijoi rreth 14 vendbanime koloni dhe qindra qidrat të tjera në Jerusalemin Lindor. Afër 220.000 kolonizatorë izraelitë jetojnë në këto vendbanime.

Ai shtoi se Izraeli ndoqi një politikë të zhvendosur me forcë kundër palestinezëve dhe pushtojë mbi 26% të sipërfaqes së përgjithshme të Jerusalemit Lindor për të ndërtuar vendbanime të reja ose për të zgjeruar ato ekzistuese.

Jo vetëm ndërtimi i vendbanimeve, por Izraeli ka miratuar edhe politika të tjera me qëllim të fshirjes së pranisë palestineze në Jerusalem, si muret e aparteidit, vrasjen e paligjshme të palestinezëve, arrestimet arbitrare dhe kontrollin e arsimit

Burimi : The Palestnian Information Center/ ML