Opinion

Katoliku Prek Cali, miku dhe mbeshtetesi i cetnikeve serbe!

Gezim Selmani

Ka filluar nje zhurme mediatike qe shkaktoi shkaterrimi i rrenojave te shtepise te renegatit katolik Prek Calit qe shoqeria e neojesuiteve po ja u prezanton shqiptareve si nje figure patriotike, antikomuniste, shqiptare. Une nuk dua te flas per “antikomunizmin” e tij, por do te tregoj per lidhjet e tij te ngushta me cetniket serbe dhe bemat e tij antikombetare ne dem te kombit tone. Eshte per tu cuditur, por megjithse ky informacion i bollshem (per figuren renegate te Prek Calit) egziston ngado qe mund te kerkoshe per historikun e tij, perseri perralltaret e klubeve neojezuite guxojne dhe na e shesin kete mercenar katolik si nje hero kombetare te shqiptareve. Historia e tij eshte komplet nje disinformim i turpshem historik.

Cilat kane qene lidhjet miqesore te renegatit Prek Cali me cetniket serbe ?

Ne vitin 1912 mercenari katolik Prek Cali, sebashku me kelmendasit e tij, morren pjese aktive ne ofensiven serbo – malazeze kunder “turqeve” ne luften e Decanit qe mbronin kalane e Shkodres nga pushtimi serbo – malazez. Ne malin e Decanit jane vrrare me dhjetra shqiptare qe mbronin qytetin e Shkodres nga ofensiva serbo-malazeze qe kishte ne rradhet e tyre me mijra mercenare katolike, ku nje pjese e tyre drejtohej nga Prek Cali. Mbas pushtimit fashist te Shqiperise, Prek Cali, kishte qene nje sherbetor besnik i fashisteve italiane dhe nje mik i ngushte i grupeve cetnike serbe. Ne vitin 1941, Prek Cali, sebashku me forcat fashiste italiane, shkaterruan rrebelimin anti-italian te malazezeve qe gjate asj periudhe kishin arritur te clironin disa qytete. Me ndihmen e mercenareve katolike te Prek Calit, italianet ju’a moren perseri malazezeve qytetet e Kolasit dhe Andrijevices qe ishte cliruar kohe me pare. Renegati Prek Cali ka qene edhe nje mik i ngushte i cetnikeve serbe dhe ju ka sherbyer atyre me besnikeri. Simbas kujtimeve te serbit Draza Mihalovic, oficeri cetnik serb Rodolf Pehrinek, beri lidhjet e para te komunikimit te grupeve cetnike serbe me Prek Calin dhe me mbrapa Preka ftoi per nje takim miqesor ne Vermosh oficerin cetnik serb Marko Vuceleic. Sigurisht cetniku serb Marko e pranoi ftesen e Prek Calit dhe dergoi menjehere vellain e tij Tomo te takohej me Preken ne Vermosh dhe me ndihmen e Prek Calit u krijua ne Vermosh nje baze cetnikesh. Simbas kujtimeve te Draza Mihalovic, Prek Cali ishte bere “vellam” dhe kishte pire gjak me komandantin e cetnikeve Pavle Durisic. Ne vitin 1939, cetniku serb Pavle Durisic, ishte transferuar ne Plav me qellim qe te krijonte nje baze inteligjente per te veshguar nga afer trupat Naziste qe ne te ardhmen mund te sulmonin Jugosllavine nga Shqiperia. Me mbeshtetjen e Prek Calit, cetniku serb Durisic formoi nje qender spunazhi ne Plave dhe Guci, ku grupet cetnike serbe qe ishin strehuar ne kete baze, kryenin aktivitete spiunazhi. Prek Cali ishte paguar me shuma te medha per sherbimet e tij qe ju kishte bere prej kohesh cetnikeve serbe qe e kishin furnizuar ate edhe me arme. Ne Prill te vitit 1944, komandanti i cetnikeve serbe raportonte tek Mihalovici se Prek Cali nuk u shqua vetem per mbeshtetien dhe strehimin qe ai ju kishte afruar cetenikeve serb ne Vermosh, por ai i mbeshteti serbet edhe me trupa ushtarake nga njerzit e tij ne Plave e Guci qe morren direkt pjese ne sulmin dhe marrjen e Andronovices nga forcat cetnike serbe. Nga besimi i madhe qe kishte komanda qendrore e cetnikeve serb per mercenarin katolik Prek Calin, ne vitin 1944 cetniku serb Pavle Durisic e caktoj Prek Cali si anetar te delegacionit cetnik Serb qe do te bisedonte me qeverine shqiptare te kohes, per ti hapur rrugen e terheqeies trupave certnike serbe qe mund te terhiqeshin drejt Greqise ne qofte se cetniket detyroheshin te largoheshin nga Jugosllavia, mbas fitores se komunisteve. Simbas nje desheshimtari serb qe kishte marre pjese direkte ne bisetimet me qeverine shqiptare, nje qeveritar shqiptar e caktoi Prek Calin si perfqesues te delegacionit shqiptare qe do te bisedonte me komanden qendrore te cetnikeve serb dhe do te percaktonin me imtesi regullat e kesaj marveshje dypaleshe. Per kete vendim qesharak te qeverise shqiptare, serbi Pavle Durisic informoi Mihalovicin dhe te gjithe cetniket qeshen me te madhe kur morren veshe kete vendim idiot te qeverise shqiptare qe e kishte hequr Prek Calin si perfaqesues te delegacionit serbo-cetnik dhe e kishin caktuan si perfaqesues te qeverise shqiptare. Ky ndryshim ne perfaqesimin e Prek Calit si perfaqesues te tyre, ju garantonte e siguronte serbo-cetnikeve te gjitha kerkesat e tyre drejtuar qeverise shqiptare. Simbas cetnikut Rodolf Pehrinek, Prek Cali ishte edhe nje kundershtar i madhe i shqiptareve muslimane te Kosoves dhe kete fakt ky serb e kishte deklaruar hapur duke u shprehur se ai e kishte perdorur Prek Calin per interesat e Serbise qe te nxiste konflikete fetare mes katolikeve dhe muslimaneve shqiptare ne Veriun e Shqiperise.

Tani jepjauni kete informacion qeveritareve shqiptare te pacipe qe e dekoruan kete mercenar me dekoraten me te larte qe ka vendi yne. Prek Cali ishte dhe do te ngelet nje mercenar dhe agjent serb qe punoj me devotshmerin me te madhe per fashistet italiane dhe grupet antishqiptare cetnike serbe.

Ps: Ky informacion eshte mare nga faqia e Wikipedias dhe po te ndiqni me kujdes burimin e fakteve qe afron kjo faqe, do te gjeni edhe kete informacion qe afrova une me larte.

OPINIONE