Opinion

Kërcënimi i nativizmit Hindutva

Nga: Farhan Mujahid Chak

Lëvizja fashiste Hindutva në Indi, me të cilën qeveria aktuale e Narendra Modi-udhëhequr nga Partia Bharatiya Janata (BJP) është e ndërlikuar, ndjek tre politika të dyshimta në Kashmir: së pari, armatosja e pluralizmit për të zbatuar homogjenizimin; së dyti, nxitja e impulseve radikale autoritare dhe maxhoritare për të prishur ligjin, por duke insistuar që viktimat e dhunës t’i përmbahen asaj; dhe e treta, duke pretenduar për të mbrojtur lirinë e fjalës, montim dhe mosmarrëveshje, por etiketoni çdo musliman ose të krishterë që i shfrytëzon këto të drejta si fajtor për nxitje ose terror. Vetëm konsideroni valën e të urdhër-arresteve në Kashmir të botuar nga gazetarët si Masrat Zahra, Gowhar Geelani dhe Ashiq Peerzada. Secila prej këtyre shtresave dinake përmban mosmarrëveshje të brendshme që mëtej shton vetëm enigmën e Hindutva në Indi. Dhe, asnjë prej saj nuk mund të kuptohet jashtë lidhjes psikosomatike midis frikës dhe shtypjes, ose asaj që profesori George Simon i referohet si “agresion grabitqar” dhe “ngacmim narcisist” që Hindutva dhe fanatikët RSS e shfaqin kaq me zell. E gjithë kjo, në vijim të objektivave të tyre më të gjerë politikë të mosfuqizimit, qetësimit dhe paqe në Kashmir, ndikon drejtpërdrejt në jetën e komuniteteve myslimane, të krishterë dhe gjithashtu dalit në të gjithë Indinë.

Së pari, projekti monolitik Indian Hindutva është i dëshpëruar për të përhapur pretendimin në dukje të drejtë, por të pasinqertë se “ne të gjithë jemi të njëjtë” lexoni mitin Hindu. Këmbëngulja e një homogjeniteti monolit kulturor dhe racor është  marramendëse në një shtrirje të gjerë të Azisë së Jugut, vendbanime për disa dhjetëra gjuhë, kultura dhe etni. Isshtë i mbuluar me sheqer me universalizëm për të siguruar terrenin e lartë moral. Megjithatë, siç shkruante me inteligjencë Washington Irving, “poshtërsia vesh shumë maska, asnjëra aq e rrezikshme sa maskë e merituar”. Në thelb, politika Hindutva përdor me mençuri humanizmin për të përshtatur dhe minuar zërat kundërshtues nën veshjen tërheqëse të festimit të diversitetit. Pluraliteti, në këtë grackë ideologjike, funksionon në bindje të hegjemonisë së tyre dhe, aty, vendos cështjet e brendshme. Xhamitë e mahnitshme, linçimi i tregtarëve muslimanë dhe kërcënimi për të përdhunuar dhe vrarë gra muslimane, ndonëse i kërkoj Gandhi që ti thirrasë për paqe, dhe pastaj zbatojnë konvertimin sepse ne të gjithë jemi “një” është një mjet ndëshkimi Hindutva.

Së dyti, propagandistët Hindutva haptas, dhe me arrogancë, pranojnë se jo të gjithë njerëzit janë të barabartë dhe nuk mund të jenë kurrë. Në fakt, Swamy Subramanian i BJP e edukuar në Harvard-i i ka shpallur muslimanët si “jo të barabartë” në Indi, në kundërshtim të qartë të nenit 14 të kushtetutës indiane. Padyshim që në Indinë e BJP-së, ligji, qoftë në Indi apo territoret e pushtuara të Kashmirit, nuk ka vlerën e asaj që është e shkruar në letër. E vetmja dobi është në aftësinë e BJP për ta manipuluar atë. Qoftë në rastin e shfuqizimit të paligjshëm dhe antikushtetues të nenit 370 të Kashmirit, miratimit të Ligjit Diskriminues të Ndryshimit të Qytetarisë (CAA) ose, tani, duke ndryshuar ligjin vendas të Kashmirit për të lejuar ndryshime demografike në Kashmir, politika Hindutva ndez ligjet indiane dhe përdor kafkën politike për ta justifikuar. Ndërkohë, pasi të deklarojnë dhjetëra miliona njerëz jashtë sferës së kushtetutës dhe ligjit, ato aktivizojnë emisarët e dashurisë, llojin e jogës, Sadhguru-të megalomaniakëve të butë që shprehin një lëvizje plotësisht e pakuptimtë që ngjajnë si palava të këndshme. Këta sharlatanë luajnë një rol të keq në qetësimin e gazit dhe për paqe. Me fjalë të tjera, ata i largojnë njerëzit, përmes ofensivave magjepse, në mënyrë që të pengojnë që të shtypurit të bëjnë rezistencë, galvanizim dhe veprim. Pastaj, në mënyrë të ftohtë, të shtypurit janë të informuar se megjithëse janë viktima, ata nuk duhet ta marrin ligjin në duart e tyre. Në vend të kësaj, ata nxiten të paraqesin ankesat e tyre tek autoritetet e duhura ligjore. Atëherë, prisni për drejtësinë që nuk do të vijë kurrë.

Së treti, politika Hindutva është që t’i paguajë shërbimin mbi vendosjen e trashëgimisë kulturore të Indisë për lirinë e shprehjes, por të dekurajojë pjesëmarrjen autentike të komuniteteve muslimane, të krishterë ose dalit në jetën qytetare. Në fakt, ato minojnë të gjitha përfaqësimet autentike, veçanërisht për muslimanët. Vetëm muslimanët jo-praktikues, të jashtëm që nuk dallohen inkurajohen të ekzistojnë. Shqyrtoni se si çdo veprim fuqizues i ndërmarrë nga muslimanët që përdor me krenari kulturën e tyre ose fjalorin fetar, shihet si “Xhihadist fondamentalist” “komunal”, “antikombëtar” ose, më keq, “. Edhe thirrja jashtë territorit të formuar rishtazi në administratën e Kashmir si jo përfaqësuese për të qenë plotësisht jo-Kashmiri, përveç një personi të vetëm, është e barabartë me provokimin. Me fjalë të tjera, thirrja jashtë politikës sektare ka një etiketim sektar.

Së bashku, këto strategji mëkatare janë në lidhje me tjetërsimin grotesk të muslimanëve. Kjo përfshin ndalimin e tyre nga rritja e mjekrës nëse janë në ushtrinë indiane, megjithëse Sikhs lejohen, ose të brohorasin parulla të frymëzuara nga Islami, pasi kjo mund të çojë në ndjenja ekskluziviteti. Në një kontekst socio-kulturor musliman, Zoti shpesh thirret, pavarësisht nëse kërkesa është e shenjtë apo laike, pavarësisht nëse i përket çështjeve të kësaj bote ose qiellore. Paradigma islamike nuk e dikton jetën në sfera ku prania e Zotit është ose nuk shfaqet. Prandaj, një lexim autentik i traditës Islame njeh këtë ndërthurje të shenjtërisë dhe sekularitetit bazuar në qëllimin. Sidoqoftë, mënyrat që një musliman indian mund të jetë autentik, dhe të shprehi besimin dhe vendin e tij në një mënyrë të shëndetshme, produktive, po zhduken. Në Kashmir, në mënyrë dërrmuese, indianët janë parë gjithmonë si të huaj. Pra, ata e kanë kuptuar mirë këtë lojë me letra. Megjithatë, muslimanët indianë me kënaqësi e pranuan Indinë si shtëpinë e tyre dhe për fat të keq po përballen me një shtet maxhoritar grabitqar.

Në fund të fundit, ato që realizojnë këto strategji të sinqerta Hindutva është si vijon: të mos fuqizosh forcën e jetës së shoqërisë muslimane dhe ta mbushësh atë me dyshime duke i injektuar ata me një ndjenjë turpi mbi trashëgiminë e tyre. Kjo dobëson vendosmërinë e tyre dhe parandalon veprimin. Atëherë, zëvendësojeni atë me një premtim të rremë për barazim. Së dyti, thyej çdo rregull në kushtetutën indiane që ka të bëjë me të drejtat e pakicave në Indi ose territorin e diskutueshëm të Kashmirit, pastaj me qëllim të qasjes ndaj segmenteve të pakënaqura të shoqërisë për t’i drejtuar ato në gjykata në mënyrë që çështja të tërhiqet me vite. Me këtë, qëllimi është të qetësojmë pasionet që janë shtysa e revoltës dhe kufizimi i goditjes. Së treti, ata dëshirojnë të demonizojnë si “fondamentalistë” të gjitha praktikat e lidhjes shoqërore muslimane që sigurojnë kapital të nevojshëm kulturor për t’i rezistuar shtypjes.

Së fundmi, kjo bëhet edhe më e kuptueshme duke marrë parasysh që territori i diskutueshëm në Kashmir, si dhe gjithë bota, po vuan nga pandemia COVID-19. Megjithatë, siç artikulon profesori Simon, qëllimi i manipuluesve dinak është “synime agresive me flamurin e kuq dhe me qëllim që personi tjetër të dorëzohet pa dashur, por vullnetarisht. Nxitni turpin, ftoni fajin, ngjallni frikë ose krijoni dyshime të mëdha, dhe personi tjetër ka mundësi të heqë dorë nga qëndrimi që ata vërtet donin dhe mbanin”./Gazetaimpakt/dailysabah/

OPINIONE