Bota

Kim Jong Un: Korea në prag të fillimit të një historie të re

Me një hap të vetëm mbi një pllakë të betonit të plasaritur, udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un bëri historinë ditën e sotme duke kaluar kufirin më të armatosur në botë për të përshëndetur presidentin e Koresë së Jugut, Moon Jae-in, në lidhje me bisedimet mbi armët bërthamore të Koresë së Veriut.

Kim u shpreh se ndihet sikur po shkruan një histori të re në lidhje me marrëdhëniet mes dy Koreve.

“Ndjehem sikur po shkruaj një histori të re në marrëdhëniet Veri-Jug,për paqe dhe prosperitet”, ka thënë Kim Jong Un.

Ndërkohë Moon është përgjigjur duke thënë se kishte shpresa të mëdha që ata të krijonin një marrëveshje që do të ishte një “dhuratë e madhe për të gjithë kombin korean dhe çdo person të dashur paqësor në botë”.

Përtej koreografisë së kujdesshme të përshëndetjes, ende nuk është e qartë nëse udhëheqësit mund të bëjnë ndonjë përparim në bisedimet mbi çështjen bërthamore, e cila ka përdhosur zyrtarët e SHBA-së dhe të Koresë së Jugut për dekada të tëra.

Testet bërthamore dhe raketore të Koresë së Veriut vitin e kaluar, mund ta vendosin atë në pragun e bërjes së një fuqie të ligjshme bërthamore, gjë të cilën Koreja e Veriut pretendon se e ka arritur.