Teknologji

Kina kërkon skanime të fytyrës nga përdoruesit e rinj celular

Kina do të kërkojë nga operatorët e telekomit të mbledhin skanime të fytyrës kur regjistrojnë përdoruesit e rinj të telefonit në daljet jashtë linje duke filluar nga e diela, sipas autoritetit të teknologjisë së informacionit të vendit, pasi Pekini vazhdon të forcojë kontrollet e hapësirës në internet.

Në shtator, ministria e industrisë dhe teknologjisë së informacionit në Kinë lëshoi një njoftim mbi “mbrojtjen e të drejtave dhe interesave të ligjshme të qytetarëve në internet”, i cili përcaktoi rregulla për zbatimin e regjistrimit të emrit të vërtetë.

Në njoftim thuhej që operatorët e telekomit duhet të përdorin “inteligjencën artificiale dhe mjete të tjera teknike” për të verifikuar identitetin e njerëzve kur marrin një numër të ri telefoni.

Një përfaqësues i shërbimit të klientëve të Unicom në Kinë i tha Agjencisë Franceze të Shtypit (AFP) se kërkesa “përputhet me portretin” e 1 dhjetorit që do të thotë se klientët që regjistrohen për një numër të ri telefoni të duhet të regjistrojnë veten.

“Në hapat e ardhshëm, ministria jonë do të vazhdojë të … rrisë mbikëqyrjen dhe inspektimin … dhe të promovojë menaxhimin e regjistrimit të emrit të vërtetë për përdoruesit e telefonit”, thuhet në njoftimin e Shtatorit.

Megjithëse qeveria kineze ka kërkuar regjistrimin e emrit të vërtetë për përdoruesit e telefonave që të paktën viti 2013, kjo do të thotë që kartat e identitetit janë të lidhura me numrat e rinj të telefonit, lëvizja për të përfituar AI vjen pasi teknologjia e njohjes së fytyrës fiton tërheqje në të gjithë Kinën, ku teknologjia përdoret për gjithçka, nga arkëtimet e supermarketeve, deri tek mbikëqyrja.

Në internet, përdoruesit e mediave sociale kineze reaguan me një përzierje të mbështetjes dhe shqetësimit për njoftimin e verifikimit të fytyrës të 1 dhjetorit, me disa kundërshtime duke shprehur shqetësime që të dhënat e tyre biometrike mund të dilnin ose të shiten.

“Kjo është pak si shumë,” shkruajti një përdorues në Weibo, si Twitter, duke komentuar nën një artikull në lidhje me rregullat e reja.

“Kontroll, më pas kontroll edhe më i madh”, postoi një tjetër.

Ndërsa studiuesit kanë paralajmëruar rreziqet e intimitetit të lidhura me mbledhjen e të dhënave për njohjen e fytyrës, konsumatorët kanë përqafuar gjerësisht teknologjinë, megjithëse Kina pa një nga paditë e saj të para për njohjen e fytyrës muajin e kaluar.

Në fillim të nëntorit, një profesor kinez paraqiti një kërkesë kundër një parku në Hangzhou për një ekspeditë gjuetine, provinca lindore Zhejiang për të kërkuar skanim të fytyrës për hyrje, sipas gjykatës lokale.

Përveç përdoruesve celularë, faqja kineze e mediave sociale Weibo u detyrua të bëjë regjistrimin e emrit të vërtetë në 2012.

Mbikëqyrja e mediave sociale është rritur në vitet e fundit si pjesë e presionit të qeverisë kineze për “të promovuar zhvillimin e shëndetshëm dhe të rregullt të Internetit, mbrojtjen e sigurisë shtetërore dhe interesit publik”./Gazetaimpakt/dailysabah