Opinion

Kina pretendon se të gjithë në kampet e Xinjiang “diplomohen”

Nga: YANAN WANG

Njerëzit që ishin në qendrat e formimit profesional në Xinjiang larg perëndimit të Kinës “u diplomuan” dhe po jetojnë jetë të lumtur, tha një zyrtar të hënën. Por ujgurët dhe pakicat e tjera etnike kryesisht myslimane nga rajoni thonë se anëtarët e familjes së tyre vazhdojnë të arrestohen në mënyrë arbitrare në kampe dhe burgje.

Shohrat Zakir, guvernatori ujgur i Xinjiang, bëri këto vërejtje gjatë një konference shtypi si pjesë e një fushate të ashpër propagandistike të nisur pas miratimit të Kongresit amerikan javën e kaluar të Aktit të Politikave të të Drejtave të Njeriut për ujgurët.

“Kur jeta e njerëzve të të gjitha grupeve etnike në Xinjiang u kërcënua seriozisht nga terrorizmi, SH.B.A. u kthye në vesh të shurdhër”, tha Zakir në një konferencë për shtyp. “Përkundrazi, tani që shoqëria Xinjiang po zhvillohet në mënyrë të qëndrueshme dhe njerëzit e të gjitha etnive po jetojnë dhe punojnë në paqe, Sh.B.A ndjehet e shqetësuar, prandaj sulmon dhe njollos Xinjiang”.

Legjislacioni i Sh.B.A dënon ndalimet masive të më shumë se 1 milion ujgurëve, kazakë dhe të tjerë. Ajo gjithashtu ngriti idenë e sanksioneve të mundshme kundër zyrtarëve të qeverisë kineze që konsiderohen përgjegjës për abuzimet e të drejtave të njeriut në Xinjiang.

Ish të paraburgosurit dhe të afërmit e tyre kanë thënë për Associated Press se qendrat për “riedukim” në thelb ishin burgjet ku u detyruan të hiqnin dorë nga Islami dhe t’i shprehin mirënjohjen e tyre Partisë Komuniste në pushtet. Ata ishin subjekt i indoktrinimit dhe torturës, thanë të arrestuarit.

Ndërsa autoritetet kineze i kanë përshkruar arrestimet si një mënyrë të formimit profesional, dokumentet e klasifikuara së fundmi në një konsorcium të organizatave të lajmeve zbuluan një strategji të qëllimshme për të izoluar pakicat etnike edhe pse ata nuk kishin kryer ndonjë krim.

Xu Hairong, shefi i Partisë Komuniste në qytetin Urumqi, kryeqyteti i Xinjiang, nuk e kontestoi origjinalitetin e dokumenteve. Megjithatë, ai tha, që në “kampet e paraburgimit” nuk kishte diçka të tillë.

“Raportet nga New York Times, Konsorciumi Ndërkombëtar i Gazetarëve investigues dhe organizata të tjera të mediave të huaja janë thjesht një përpjekje me qëllim të keq për të njollosur dhe diskredituar qendrat e arsimit profesional të Xinjiang dhe përpjekjet e tij kundër terrorizmit dhe de-radikalizmit,” tha Xu.

Zyrtarët kanë refuzuar vazhdimisht të thonë se sa njerëz janë në këto qendra por insistojnë se shifra është shumë më pak se 1 milion. Zakir tha të hënën se numri është “dinamik”.

Të gjithë ata që janë në qendrat që studiojnë Mandarinisht Kineze, ligjet, aftësi profesionale dhe de-radikalizim janë “diplomuar” dhe kanë gjetur punë të qëndrueshme, tha Zakir, duke shtuar se të tjerë si zyrtarë të fshatit, fermerë dhe maturantë të papunë të shkollave të mesme vazhdojnë të regjistrohen në baza lëvizëse në programet që i lejojnë ata të “vijnë dhe shkojnë lirshëm”.

Disa ish-të arrestuar i kanë thënë AP-së se ishin të detyruar të nënshkruanin kontrata pune dhe u ndaluan të linin bazat e fabrikës gjatë ditëve të javës, duke punuar orë të gjata me paga të ulëta. Shumë ujgurë jashtë vendit gjithashtu thonë se të afërmit e tyre janë në burg, jo në kampe, pasi u dënuan me akuza të paqarta të ekstremizmit.

Raporti i së hënës ishte i fundit në një sulm të publikut nga qeveria kineze në përgjigje të projektligjit të të drejtave të njeriut për ujgurët nga SHBA, të cilin Pekini e ka quajtur një shkelje të ligjit ndërkombëtar dhe ndërhyrje në punët e brendshme të Kinës. Legjislacioni hodhi baltë më tej mbi lidhjet SHBA-Kinë, të cilat tashmë ishin tensionuar në lidhje me demonstratat e tregtisë dhe të demokracisë në Hong Kong.

Gjatë konferencës, zyrtarët luajtën një klip nga një dokumentar i lëshuar të Premten e kaluar nga CGTN, dega ndërkombëtare e transmetuesit shtetëror CCTV. Dokumentari, i quajtur “Luftimi i Terrorizmit në Xinjiang”, tregoi pamjet e vjetra të sulmeve terroriste gjatë dekadës së fundit, duke përfshirë edhe bomba dhe goditje me thikë të tilla si sulmi me thikë që vrau 31 njerëz jashtë një stacioni hekurudhor në jugun e qytetit Kunming në 2014.

Gjatë konferencës së publikimit të raportit zyrtarët vendosën një klip nga një dokumentar i lëshuar të Premten e kaluar nga CGTN, dega ndërkombëtare e transmetuesit shtetëror CCTV. Dokumentari, i quajtur “Luftimi i Terrorizmit në Xinjiang”, tregoi pamjet e vjetra të sulmeve terroriste gjatë dekadës së fundit, duke përfshirë edhe bomba dhe goditje me thikë të tilla si sulmi me thikë që vrau 31 njerëz jashtë një stacioni hekurudhor në jugun e qytetit Kunming në 2014./Gazetaimpakt/ apnews/