Kultura Shqiperia

Koleksioni Fiedler: Foto të rralla nga Shqipëria e viteve 50

Një nga koleksionet ku ka foto nga Shqipëria e së shkuarës është Koleksioni Fiedler.

Ai përbëhet nga një korpus prej 730 fotografish, 484 fotonegative me ngjyra dhe 246 bardh-e-zi.

Është pjesë e bibliotekës për albanologjinë dhe sllavistikën në Ballkan dhe u gjend në shtëpinë e profesor Wilfried Fiedler në Meißen (Saksoni) i paketuar në 5 kuti druri për filma.

Bëhet fjalë për një fond personal fotografik të tre qëndrimeve të para të Wilfried Fiedler-it në Shqipëri: nëntor-janar 1956-57; maj-gusht 1957 dhe në verë të vitit 1959.

Një burim historik i vlefshëm që na mundëson, që pas më shumë se 50 vjetësh të shohim Shqipërinë rurale në fillimin e përpjekjeve për vendosjen ekomunizmit.

Pazari i vjetër në Tiranë

Pazari i vjetër në Tiranë

Shtëpi tradicionale në Mallakstër

Shtëpi tradicionale në Mallakastër

Karrocë me buaj në Elbasan

Karrocë me buaj në Elbasan

Një fshatar në Kavajë

Një fshatar në Kavajë

Një hoxhë në Krujë

Një hoxhë në Krujë

Një i ri luan me çifteli

Një i ri luan me çifteli

Pamje nga Xarra, Sarandë

Pamje nga Xarra, Sarandë

Një grua me xhubletë në veri

Një grua me xhubletë në veri

Gjirokastra

Gjirokastra

OPINIONE