Shqiperia

KOMITETIT QENDROR TE P.P.SH: Kur të rinjtë derdhnin… grushta dhe shkelma nëpër aksionet e rinisë

Publikohet raporti i vitit 1973 i sekretarit të parë të Bashkimit të Rinisë së Punës së Shqipërisë, Jovan Bardhi, dërguar Komitetit Qëndror, për rrahjet e vullnetarëve në sektorin e Prrenjasit

Pjesa më e madhe e të rinjëve të para viteve 90-të, anëtarë të organizatës së Bashkimit të Rinisë së Punës së Shqipërisë, ishin të detyruar që të merrnin pjesë në aksionet e ndryshme, anë e mbanë vëndit, nga jugu në veri, duke “iu përgjigjur thirrjes së Partisë” atje ku “i kërkonte atdheu”. Si p.sh. në hapjen e taracave e brezareve në Rivierën Shqiptare në plantacionet e agrumeve, në ndërtimin e hekurudhës “Rrogozhinë-Fier” apo “Elbasan-Prrenjas-Gur i Kuq”,“Milot-Shkodër”, në ndërtimin e veprave të ndryshme të pesëvjeçarëve, siç ishte Kombinati Metalurgjik “Çeliku i Partisë”, etj etj vepra madhore të atyre viteve, ku rinia e asaj kohe dha një kontribut të jashtëzakonshëm me punën e saj.

Por në këto aksione, “rinia revolucionare” nuk derdhte vetëm djersë, kalitej, apo dashurohej, siç trumbetonte me të madhe propaganda zyrtare e asaj kohe, por kishte mjaft raste që ajo derdhte edhe grushta dhe shkelma, duke bërë sherre masive ndërmjet brigadave të aksionistëve të rretheve të ndryshme.

Mirëpo këto ngjarje që ndodhnin jo rrallë kudo nëpër aksionet e rinisë, të cilat quheshin “ngjarje të jashtëzakonëshme”, siç dihet nuk bëheshin kurrë publike, por ato dokumentoheshin dhe i përcilleshin Komitetit Qëndror të PPSH-së, ku i bëhej e ditur edhe për masat që ishin marrë ndaj fajtorëve.

Po kështu edhe Komiteti Qëndror i PPSH-së nëprmjet instruktorëve të Sektorit të Edukimit, jepte dhe orientimet përkatëse, rast pas rasti, se si duhej vepruar dhe masat përkatëse që duheshin marrë për çdo ngjarje të jashtëzakonëshme.

Kjo gjë veç të tjerash, bëhet e ditur edhe nga ky dokument arkivor që publikohet ekskluzivisht për gazetën Tema dhe që i përket vitit 1973, ku bëhet fjalë mbi një rrahje midis vullnetarëve të brigdave të rrethit të Shkodrës dhe asaj të Vlorës. Ngjarje e cila është dokumentuar dhe përcjellë Komitetit Qëndror të PPSH-së, nga Jovan Bardhi, sekretar i parë i Komitetit Qëndror të Bashkimit të Rinisë së Punës së Shqipërisë së asaj kohe.

BASHKIMI I RINISE SE PUNES SHQIPERISE TIRANE 26.XII.1973

KOMITETI QENDROR

Nr. 644 Protok.

KOMITETIT QENDROR TE P.P.SH.

(Shokut Leka Shkurti)

T I R A N E

Më datën 23 Dhjetor në darkë, në Sektorin e Prrenjasit u zhvillua një rrahje midis disa vullnetarëve të brigadës së rrethit të Shkodrës dhe një të riut të Vlorës. Ngjarja u zhvillua si më poshtë:

I riu Dilaver Nexhip Myslimi nga Lepenica e Vlorës, duke qenë pak i pirë, grindet me të riun Nazmi Riza Hoxha nga fshati Buzë Ujë i rrethit të Shkodrës, vetëm pse ishte duke biseduar me dy vajza të Vlorës në mencë. Mbas kësaj grindje që erdhi duke u acaruar, Dilaver Myslymi e godet me grusht të riun Nazmi Hoxha dhe ky i fundit i përgjigjet duke e goditur dy herë më grusht.

Mbasi i riu Dilaver Myslymi del jashtë mencës, kundër tij sulen disa të rinj nga rrethi i Shkodrës dhe e goditin me grusht, midis të cilëve, sipas Komandantit të Vlorës që ka ndërhyrë për t’i ndarë, e ka qëlluar më shumë i riua Shefqet Ali Muça nga qyteti i Shkodrës.

Dilaver Myslymi u dërgua menjeherë në spital, ndërsa Shefqet Muça dhe Nazmi Hoxha u morën nën vërejtje në Degën e Punëve të Brendëshme te Librazhdit.

Gjendja shëndetësore e vullnetarit Dilaver Myslymi, tani sipas mjekëve, është e mirë. I riu Shefqet Muça u liria menjeherë nga organet e Policisë, ndërsa i riu Nazmi Hoxha, ka mendime të lirohet sot, mbasi rrahja është pa pasoja të rënda, nuk përbën sipas tyre, akt krimi.

Me porosinë tonë, shkuan në sektor sekretarët e rinisë të rretheve Shkodër dhe Vlorë si dhe shokët kryesorë të Shtabit Qëndror, të cilët diskutuan me të rinjtë me të dyja organizatat bazë të B. R. (Bashkimit të Rinisë) për këtë akt të shëmtuar, për konceptet që i ushqejnë dhe rrezikshmërinë e tyre.

Në mbledhjen e përgjithëshme të organizatës së B.R. së brigadës së Shkodrës, u diskutua me sy kritik veprimi i të rinjëve që u rrahën dhe u dënua akti i tyre, u morrën përgjegjësitë që ato kanë.

Në këtë mbledhje vendosën gjithashtu të përjashtohen nga aksioni të rinjtë, Shefqet Muça dhe Nazmi Hoxha, si dhe të bëjnë një fletë-rrufe autokritike si brigadë. Ne orientuam që të flitet në çdo brigadë për mësimet që duhen nxjerrë nga ky akt i papëlqyer.

SEKRETARI I I-RE I K.Q. TE P.P.SH.