Bota

Komuniteti Musliman në Rusi ’25 Milion të Fortë’

Komuniteti musliman në Rusi tani është 25 milionë njerëz të fortë dhe vazhdon të rritet, tha Myftiu i Rusisë Shejh Rauil Gajnetdin.

Numri i muslimanëve në Rusi po rritet kryesisht për shkak të dy faktorëve: shkalla e lartë e lindjeve midis familjeve muslimane dhe me ardhjen e njerëzve nga Azia Qendrore, tha Shejh Gajnetdin.

Ai tha se numri i muslimanëve është përmendur edhe në regjistrimin e popullsisë.

Shejh Gajnetdin tha se shumica e muslimanëve në vend jetojnë në rajonin e Moskës dhe në zona të tjera metropolitane të mëdha si Shën Petersburgu dhe Jekaterinburgu.

Ekziston gjithashtu një përqendrim i lartë i pasuesve të Islamit në rajonet ku vendet islamike ishin vendosur përpara formimit të një shteti të vetëm rus; sot këto rajone janë Tatarstani, Bashkortostani, republikat e Kaukazit të Veriut, tha muftiu.

Muslimanët janë popuj indigjenë të Rusisë; më shumë se 58 popuj, kombësi dhe grupe etnike kanë praktikuar historikisht Islamin, tha ai.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Islami u shpall si fe shtetërore në një nga shtetet që ndodheshin në territorin e Rusisë së sotme – në Bullgari Vollga, në vitin 922, e cila ishte 66 vjet më parë sesa pranimi i krishterimit ortodoks si fe shtetërore e Rusëve Kievan.

“Islami erdhi në Rusi në shekullin e shtatë. Pasuesit e Profetit tonë Muhammed erdhën në Rusi 22 vjet pasi u largua nga jeta tokësore.

“Ata erdhën në një qytet që tani njihet si Derbent, është në Dagestanin jugor dhe Ezani i parë, thirrja, ftesa për namaz, në Rusi, është bërë në tokat e Dagestanit”, tha myftiu.

Shumica e muslimanëve rusë janë sunitë të medh’hebit Hanefi, por ka edhe disa muslimanë sunitë të medh’hebit Shafi’i dhe muslimanë shia, tha Gajnetdin.

“Muslimanët shia në Rusi janë kryesisht Azerë dhe Taxhikë nga Pamir dhe ata janë një numër i vogël në numër. Shumica e muslimanëve shia jetojnë në Derbent, në Dagestanin Jugor.

“Në Moskë, vetëm një komunitet është regjistruar si musliman shia, ” tha ai.

Burimi : Anodolu News Agency/ ML