Bota

Koreja e Veriut: Rrethimi detar i Amerikës, shpallje e luftës

Koreja e Veriut, rrethimin detar të vendosur nga Amerika në afërsi të kufirit ujor të saj, e ka quajtur shpallje e luftës.

Në një njoftim të radiotelevizionit zyrtar të Koresë së Veriut thuhet se çdo veprim i Amerikës për të vendosur rrethim ujor ndaj Koresë së Veriut bie ndesh me normat dhe dispozitat ndërkombëtare dhe konsiderohet agresion kundër Phenianit. Sipas agjencisë koreano-veriore, Amerika me manovrat e saj ushtarake, detare dhe tokësore po ushtron presion ndaj Koresë së Veriut dhe rajonin e ka futur në prag të luftës. Për situatën e tensionuar në gadishullin korean ka paralajmëruar edhe revista kineze Xhilin Daily e cila thotë se në një provincë kineze në kufi me Korenë e Veriut, banorëve u janë ofruar udhëzues për mbijetesën bërthamore nga ana e gazetës lokale e botuar nga shteti. Ndërsa Presidenti Xi Jinping vazhdon të shprehë shqetësime rreth programit bërthamor dhe raketor të Phenianit dhe provokimit të dukshëm nga SHBA-ja dhe Koreja e Jugut, Xhilin Daily e ka parë të përshtatshme për të botuar një artikull në një faqe të plotë që përmban “këshilla të shëndosha” për lexuesit se si të mbrojnë veten nga një sulm ose shpërthim bërthamor. Rajoni, është në verilindje të vendit dhe banorët po këshillohen se si armët bërthamore ndryshojnë nga armët tradicionale, ndërsa redaksia gjithashtu përfshin karikatura që tregojnë mënyrat për të dekontaminuar veten në një emergjencë rrezatimi. Imazhe të tjera të përdorura përfshijnë fëmijë me të vjella, për të treguar se si mund të kërkohet ndihma mjekësore për të shpejtuar nga rrezatimi përmes pompimit të stomakut dhe urinimit të detyruar. Artikulli vjen në javë pas SHBA dhe Koreja e Jugut po zhvillojnë stërvitjen më të madhe ushtarake, e cila është konsideruar nga Koreja e Veriut si “provokim i hapur” që mund të shtyjë Gadishullin Korean në prag të luftës./ PT