Bota Opinion

Kthesë ekstreme e Turqisë, Ankaraja dhe Pekini arrijnë në marrëveshje për çështjen e ujgurëve!

nga United World International

Marrëdhënia e Kinës me popullsinë e saj etnike ujgure ka qenë çështja qendrore që ngriti një barrikadë midis Kinës dhe botës muslimane në vitet e fundit. Megjithatë, situata tashmë po fillon të ndryshojë para syve tanë – Pakistani, Turqia dhe shumë vende në të gjithë Lindjen e Mesme kanë ndalur papritmas thirrjen e qendrave të edukimit ujgur në “kampet e përqendrimit” në Xinjiang, ndërsa presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan kohët e fundit tha se ujgurët jetojnë “Për fat të mirë” në Xinjiang.

Këto janë të gjitha treguesit e ndryshimeve në shkallë të gjerë në hartën gjeopolitike dhe formimin e poleve të reja të bashkëpunimit.

Kontekst

Ujgurët (popullsia e dytë më e madhe muslimane në Kinë pas Hui (回族) që numërojnë rreth 11 milionë) jetojnë në Rajonin Autonome të Xinjiang Ujgurit (XUAR) në veriperëndim të Kinës. Zona u bë pjesë e Republikës Popullore të Kinës më 1949, pasi Mao Ceedong drejtoi lëvizjen komuniste të vendit në fitoren mbi Guomindang; Që atëherë Xinjiang ka qenë një zonë e paqëndrueshmërisë politike.

Ujgurët janë njerëz indigjenë turq të Turkestanit lindor dhe myslimanë sunitë.Organizatat perëndimore për të drejtat e njeriut kohët e fundit i kushtojnë vëmendje të madhe ujgurëve në Xinjiang (p.sh. raporti i Amnesty International për vitin 2013, raporti i Human Rights Watch i vitit 2018, raporte nga organizata për të drejtat e njeriut në Mynih në Kongresin Botëror Ujgur), duke udhëhequr botimet perëndimore (CNN, BBC, Foreign Policy) kanë kritikuar sistematikisht politikat e Kinës në lidhje me grupin e pakicave etnike. Shfaqja e një numri artikujsh që kritikojnë politikat e Kinës në Xinjiang gjatë përshkallëzimit të marrëdhënieve tregtare të SHBA-së në vitin 2018 vështirë se mund të shihet si një rastësi. Për Kinën, Xinjiang është një burim i rrezikut të vazhdueshëm, pasi ajo është bërë një qendër për grupet wahhabiste islamike [të mbështetura nga qeveritë e huaja] të cilat kanë filluar të përhapen në mesin e popullatës muslimane. Shumica e akteve të fundit terroriste në Kinë u kryen nga ujgurët radikalë. Asimilimi i ujgurëve në shoqërinë kineze ka qenë një proces shumë i vështirë: shkrimi i tyre bazohet në alfabetin arab dhe feja e tyre është e rrënjosur në islamin sunit. Ndërsa sufizmi tradicionalisht ishte tendosja qendrore e Islamit në Azinë Qendrore, në dekadat e fundit ajo gjithnjë e më shumë është nën ndikimin e tendencave salafiste dhe vehabiste nën ndikimin e Arabisë Saudite dhe në përputhje me planet e SHBA për të destabilizuar rajonin. Përpjekjet e këtyre vendeve kanë krijuar një terren edukativ për ekstremizmin dhe terrorizmin.

Gjatë pranverës arabe, autoritetet kineze u shqetësuan seriozisht për mundësinë e destabilizimit rajonal në Xinjiang si rezultat i përhapjes së Islamit radikal. Në atë kohë, rrjetet shoqërore ujgure u vendosën nën kontroll të drejtpërdrejtë (Kjo u krye nëpërmjet mjeteve të tilla si JingWang Weishi app, i cili monitoron fotot, mesazhet audio dhe materialet video në internet, si dhe ka akses në mesazhet private të përdoruesve në WeChat). Rajoni Xinjiang gjithashtu ka 20 milion kamera video që mund të identifikojnë çdo person në zonë në një kohë shumë të shkurtër (jo më shumë se 7 minuta). Derisa e gjithë kjo mund të duket drakoniane, politikat e tilla të sigurisë padyshim janë të justifikuara – gjatë dhjetëvjeçarit të kaluar, një numër i madh i ujgurëve janë nën ndikimin e Islamit radikal, siç është Lëvizja Islame Turkestane Lindore (ETIM).Për të luftuar përhapjen e kësaj ideologjie të rrezikshme dhe për të integruar më mirë Uyghurs në shoqërinë kineze, autoritetet kineze hapën qendra të posaçme arsimore që mësojnë bazat e kulturës politike kineze, gjuhën kineze dhe zhvillojnë një kurs mbi historinë e Republikës Popullore të Kinës. Procesi quhet “transformim përmes trajnimit” ose “trajnimi kundër terrorizmit”.

Mediat perëndimore, duke përdorur një hetim nga Human Rights Watch si një bazë, i kanë quajtur qendrat “kampet e përqendrimit” (duke i ngatërruar me burgjet për shkelësit e provincës). Për më tepër, mediat perëndimore dhe raporte të ndryshme të të drejtave të njeriut i kanë akuzuar autoritetet kineze të përdorin torturën në këto institucione, edhe pse nuk ka dallim të qartë midis burgjeve për kriminelët dhe qendrat e edukimit në raportet. Ka të dhëna në këto raporte që ujgurët në qendrat e edukimit pretendohet se po detyrohen të heqin dorë nga Islami. Në shtator 2018, qeveria e SHBA-së po shqyrtonte mundësinë e vendosjes së sanksioneve ndaj zyrtarëve dhe kompanive kineze të rangut të lartë mbi shkeljet e pretenduara të të drejtave të Uygher-it dhe ndalimin e supozuar dhe kufizimin e lirive në “kampet”.

Më shumë se 20 vende, përfshirë Japoninë dhe Mbretërinë e Bashkuar, kanë lëshuar së fundi një deklaratë të përbashkët që dënon ndalimin në masë të Kinës nga ujgurët dhe pakicat e tjera në rajonin e Xinjiang. Në një letër drejtuar Michelle Bachelet, Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, këto 22 vende kërkuan t’i japin fund “arrestimeve masive arbitrare dhe shkeljeve të lidhura” dhe kërkoi që të jepnin ndihma nga Pekini ekspertëve të OKB-së në rajon.

Mediat masive kanë kushtuar artikuj të shumtë për këtë çështje, duke përshkruar se si autoritetet kineze nuk lejojnë ujgurët të kryejnë pelegrinazhin fetar (hajj) dhe parandalimin e tyre nga përmbushja e detyrimeve të tyre gjatë Ramazanit.

Kamp përqendrimi, burgje apo qendra riedukimit?

Trajnimi ka vetëm një qëllim: të mësojë ligjet dhe rregulloret … për të zhdukur nga mendimet e mendjes rreth ekstremizmit fetar dhe terrorizmit të dhunshëm, dhe për të kuruar sëmundjet ideologjike. Nëse arsimi nuk po shkon mirë, ne do të vazhdojmë të ofrojmë arsim falas, derisa studentët të arrijnë rezultate të kënaqshme dhe të diplomohen pa probleme. -Përgjigja nga Lidhja Rinore Komuniste e Kinës Xinjiang Branch, mars 2017 Raporti i Human Rights Watch i 9 shtatorit 2018 botoi një raport me titull “Zhdukja e viruseve ideologjike”, e cila përshkruan politikën e autoriteteve kineze për ujgurët si një politikë të dëmtimit dhe shkeljes së “të drejtave themelore të lirisë së shprehjes, fesë dhe privatësisë” ‘tortura dhe gjykime të padrejta’. HRW vëren se politika e Kinës është një shkelje e të drejtës ndërkombëtare që ndalon diskriminimin.

Raporti i Organizatës për të Drejtat e Njeriut i rekomandon qeverive perëndimore të vendosin sanksione ndaj sekretarit të partisë, Chen Quangos dhe zyrtarëve të tjerë të lartë. “Sekretari i Partisë Chen Quanguo dhe zyrtarë të tjerë të lartë përgjegjës për fushatën e vështirë duhet të përballen me sanksione të synuara – nëpërmjet mjeteve të tilla si aktet amerikane të Global Magnitsky dhe protokollet e vizave. ” Organizata gjithashtu arrin në konkluzionin se për të trajtuar situatën në Xinjiang, vendet duhet të shtrëngojnë regjimet e kontrollit të eksportit për të parandaluar zhvillimin e teknologjisë kineze. Është e rëndësishme të theksohet se materialet e dedikuara për çështjen e popullsisë ujgure në Kinë filluan të publikohen në mënyrë aktive në mediat perëndimore gjatë përshkallëzimit të luftës tregtare midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara. Është interesante se politika e pengesave e Trump kundër PRC-së u bashkua me korporatat dhe grupet e ndikimit globalist, të cilat, ndryshe nga Trump, e shohin Kinën si një kërcënim jo vetëm për ekonominë e SHBA-ve, por edhe për doktrinën liberale- globaliste. Kjo është bërë veçanërisht e dukshme gjatë dy viteve të fundit, pasi marrëdhënia mes Xi Jinping dhe presidentit rus Vladimir Putin ka njohur një afrim të madh, ndërsa iniciativa “Brezi dhe Rruga” e Pekinit ka treguar gjithnjë e më shumë angazhimin e Kinës ndaj multipolarizmit. Duhet të theksohet se, për Kinën, qëllimi kryesor në ndërtimin e qendrave të riedukimit për ujgurët është parandalimi i shfaqjes së një lloji të brendshëm islamik radikal. Kina në shumë mënyra është një terren i shkëlqyer për zhvillimin e ideologjisë radikale islame, e cila është e dobishme për armiqtë e Kinës që duan ta dobësojnë Kinën duke thyer destabilizimin e brendshëm. Sipas autoriteteve kineze, Lëvizja Islame Turkestane Lindore në Kinë është përgjegjëse për më shumë se 200 sulme terroriste të cilat kanë vrarë më shumë se 160 njerëz dhe plagosën më shumë se 400. Në mungesë të kundërveprimeve si qendrat e riedukimit, idetë radikale vehabiste mund të përhapeshin lehtësisht në mesin e popullsisë ujgure, duke krijuar gradualisht një situatë në Kinë, e ngjashme me atë që shkatërronte Sirinë.

Me luftën tregtare midis SHBA-së dhe Kinës që shkaktojnë prej më shumë se një viti, një zhvillim i tillë pa dyshim do të kalonte nga duart e globalistëve, në kundërshtim me fuqinë dhe ndikimin në rritje të Kinës. U krijuan strategji të reja gjeopolitike që paraqesin një kërcënim serioz për armiqtë e globalizmit, pa pasur nevojë të përdorin konflikte përfundimtare ushtarake, të tilla si përdorimi i autoriteteve për të destabilizuar rajonet. Nuk është rastësi që Siria, një vend që nuk kishte borxh të jashtëm përpara luftës, u bë objekt i terrorizmit.

 Çfarë është politika e Kinës?

Asimilimi i ujgurëve në shoqërinë kineze po zhvillohet gradualisht në një shkallë të madhe – për shumicën e ujgurëve, gjuha kineze është bërë gjuha e dytë ose edhe e parë / amtare. Ujgurëve u janë dhënë privilegje kur hyjnë në universitete dhe shkolla kineze, si dhe në fillimin e bizneseve private.

Fëmijët ujgur: “Popullsia që nuk është atje”.

 Një prej karakteristikave të figurës demografike të Xinjiangit është konflikti midis masave të kontrollit të lindjes të Kinës (deri në fund të vitit 2015 / fillim të vitit 2016, ligji demografik “një familje, një fëmijë”, sot është “një familje, dy ligjin demografik të fëmijëve) dhe traditën islame, sidomos sa i përket poligamisë që praktikohet midis ujgurëve dhe thjeshtësisë së masave të divorcit, të cilat gjithashtu nuk i kufizojnë gratë nga martesat e reja dhe kanë më shumë fëmijë. Kjo ka rezultuar në një përqindje të konsiderueshme të popullsisë së Xinjiangut që nuk ka regjistrim zyrtar, dmth. Shtetësinë, e cila natyrisht i kufizon rëndë të drejtat e tyre, qasjen në arsim, mjekësi, të ardhurat ligjore dhe udhëtimin brenda dhe jashtë Kinës. Ky mjedis i një populli të paligjshëm dhe të paregjistruar, i privuar nga statusi ligjor, është bërë bazë për rekrutimin e terroristëve, xhematit salafist dhe përhapjen e ideologjisë ekstremiste.

Zgjidhje të mundshme!

Për të adresuar problemin, PRC-ja duhet të krijojë shkolla konfuciane për të integruar ujgurët në kulturën PRC. Përveç kësaj, një hap i rëndësishëm do të ishte krijimi i shkollave të edukimit islam për ujgurët, ku mullahët do të mësonin bazat e Islamit, gjë që mund të ishte një hap i rëndësishëm në luftën e Kinës kundër terrorizmit ndërkombëtar. Krijimi i qendrave të integrimit ujgur në shoqërinë kineze në gjuhën ujgure mund të jetë gjithashtu jashtëzakonisht efektive. Qendra të tilla mund të jenë një urë kulturore për të krijuar një dialog mes dy kulturave me histori shekullore. Është shumë e rëndësishme të ballafaqoheni me mësimet e Selefit dhe vehabistëve me Islamin tradicional dhe Sufizmin në veçanti. Udhëheqja kineze deri më tani nuk ka arritur ta përdorë në mënyrë të konsiderueshme këtë qasje, pavarësisht se këto struktura tradicionale islame tashmë kanë ndihmuar në stabilizimin e disa rajoneve jashtë Kinës, si Turqia, Iraku, Siria dhe Kaukazi i Veriut në Federatën Ruse.

Mes Turqisë dhe Kinës!

Turqia kishte kritikuar ashpër politikat ujgure të Kinës deri në shkurt të 2019-ës. Në vitin 2009, gjatë trazirave ujgure në Urumqi në korrik, qeveria turke deklaroi mosmarrëveshjen me vlerësimin e autoriteteve kineze për situatën, si rezultat i sëcilës një anëtar i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim dha dorëheqjen nga posti në Grupin e Miqësisë Ndërparlamentare Kinë-Turqi dhe Ministri i Industrisë dhe Tregtisë bëri thirrje për një bojkot të mallrave kineze. Pas disa protestave në Ankara dhe Stamboll, vetë Erdogan dënoi politikën e Kinës ndaj ujgurëve, duke e quajtur atë “genocid”. Situata u zgjidh disa kohë më vonë, por tensionet midis Turqisë dhe Kinës për çështjen ujgure mbetën të hapura gjatë këtij viti. Është interesante fakti se fraksioni i Kemalistëve të Turqisë, të cilët janë afër ushtrisë turke, kanë dënuar me vite pozicionin anti-kinez të udhëheqjes turke. Gjatë një fjalimi në Urumqi (Xinjiang), Dogu Perinçek, kreu i Partisë Vatan, argumentoi se “propaganda dhe gënjeshtrat që synojnë Kinën mbi Rajonin Autonom Xinjiang-Ujgur synojnë edhe Turqinë, sepse miqësia e Kinës me Turqinë është e nevojshme për sigurinë dhe ekonominë e të dyja vendeve. Për këtë fakt në mënyrë të qartë dhe prerë ndërmorëm menjëherë një qëndrim vendimtar kundër rrymës së gënjeshtrave në lidhje me Rajonin Autonome Xinjiang-Ujgur “. Në korrik 2019, gjatë vizitës së tij zyrtare në Kinë, Erdogan pranoi se ujgurët jetojnë të lumtur në Kinë. Ky ishte një ndryshim rrënjësor i qëndrimit të tij për udhëheqësin musliman, i cili kishte kritikuar gjatë politikat e Kinës. Erdogan, i cili njihet për mbështetjen e tij për disa lëvizje radikale islamike, në veçanti Vëllazëria Myslimane, e përshkroi ndryshimin e papritur të Erdoganit si një “tradhëti”. Sidoqoftë, vetëm përfaqësuesit e medias perëndimore dukej se pajtoheshin, pasi miratimi i Erdoganit u pasqyrua shpejt nga përfaqësues të tjerë të botës muslimane.

Mediat globaliste kanë pohuar se arsyeja pse Erdogan ndryshoi qëndrimin e tij mbi këtë çështje ishte kryesisht ekonomike. Në periudhën nga 2013 në 2018, Kina ka investuar 186.3 miliardë dollarë në kuadrin e Iniciativës së Brezit dhe Rrugës së Kinës (BRI). Sipas Morgan Stanley, investimet kineze në projektin BRI do të arrijnë 1.3 miliardë dollarë deri në vitin 2027. Është e rëndësishme të theksohet se pjesëmarrja e Turqisë në BRI nuk është vetëm ekonomike, por edhe ideologjike, pasi edhe vendi po orienton veten gjithnjë e më shumë drejt një perspektive shumëpolare. Shkencëtari kinez, Eric Li, në një artikull të Punëve të Jashtme, vuri në dukje se vdekja e “globalizmit nuk do të thotë fundin e globalizimit.” Sot, Kina po zhvillon dhe u ofron partnerëve të saj një vizion të ri të globalizimit – dialogut dhe partneritetit. Ky vizion i globalizimit është i lirë nga dimensioni liberal i një hegjemoni ndërmjetës midis kulturave dhe shteteve të ndryshme. Turqia po largohet nga bashkëpunimi i saj historik me Shtetet e Bashkuara, pjesërisht për shkak të mbështetjes së tyre ndaj qeverisë anti-qeveritare të Muhammed Fethullah Gylenit tre vjet më parë. Turqia po bashkohet me luftën kundër globalizmit, një lëvizje e cila kryesisht udhëhiqet nga Kina. Ky riorientim është treguar veçanërisht në marrëveshjen e Turqisë me Federatën Ruse për të blerë sistemet e mbrojtjes raketore S-400 kundër vullnetit të Uashingtonit. “Die Welt” e quajti blerjen e S-400 s nga Ankaraja, de facto, një “refuzim për të mbështetur aleatët e tyre në Perëndim”. Botimi vëren se Turqia po arrin një “pikë pa kthim”, gjë që mund të përfundojë me sanksione nga BE dhe SHBA, si dhe pamundësinë e blerjes së avionëve luftarakë F-35 nga SHBA siç ishte planifikuar. Sot, Turqia ka perspektivën për t’u bërë një lojtar kyç në projektin Kinez “Brezi dhe Rruga”, i cili është bërë lëvizja kryesore që lufton hegjemoninë globaliste. Pjesëmarrja e tyre mund të përfaqësojë një hap të rëndësishëm përpara në krijimin e një bote të re multipolare.