Rajoni Shqiperia

Kultura Turke përmes “Karvanit të Ballkanit” vjen në Shqipëri

Instituti turk “Yunus Emre” në Tiranë në bashkëpunim me bashkinë Küçükçekmece të Stambollit organizuan aktivitetin kulturor dhe artistik me temë “Karvani i Ballkanit”, më qëllim të promovimit të kulturës dhe arteve tradicionale turke.

Në aktivitetin e organizuar në Bulevardin e Ri të Tiranës në mbështetjen e Fondit Promovues të Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit të Turqisënë bashkëpunim me Universitetin Trakya, merrnin pjesë qytetarë, studentë, përfaqësues të institucioneve turke në Shqipëri, të cilët në stendat promovuese u njohën nga afër me aktivitetet e organizuara në kuadër të “Karvanit të Ballkanit”.

Pjesë e aktivitetit ishin punimet e kaligrafisë, vallet dhe muzika popullore, punimet në qeramikë, arti i ebrusë shfaqja e dervishëve rrotullues, haxhivat dhe karagjoz dhe disa aktivitete të tjera kulturore.

Özgür Oran, përfaqësues i drejtorisë së zhvillimeve strategjike dhe mardhënieve me jashtë në bashkinë Küçükçekmece, tha se këtë projekt e kanë filluar që në vitin 2015 dhe është hera e dytë që vijnë në Tiranë, me synimin për të zhvilluar sa më shumë bashkëpunimin kulturor mes dy shteteve.

Qëllimi ynë me këtë projekt është promovimi i kulturës turke dhe zhvillimin e lidhjeve miqësore dhe vëllazërore që vijnë nga e kaluara. Artistët tanë të Turqisë nga anët e ndryshme të vendit tonë më 18 korrik u nisën për në Ballkan. Programi jonë organizohet në 8 qytete të 5 shteteve të Ballkanit. Pas Sarajevës, Mostarit dhe Budvës sot për programin e katërt jemi në Tiranë”, theksoi Oran.

Për disa orë qytetarët e kryeqytetit janë argëtuar me aktivitetet e zhvilluara në stendat e vendosura në Bulevardin e Ri, nën kujdesin e institutit turk “Yunus Emre” në Tiranë./ trt