Bota

Kurdistani shtyn zgjedhjet pas kërcënimeve për luftë civile

Qeveria rajonale e Kurdistanit të Irakut ka vendosur të shtyjë zgjedhjet presidenciale dhe legjislative në rajonin gjysmëautonom të veriut të Irakut pas tensioneve në rritje me qeverinë e Bagdadit pas referendumit të pavarësisë kurde të muajit të kaluar dhe pas një kërcënimi për një luftë të tmerrshme civile.

Komisioni i Lartë i Pavarur Elektoral njoftoi të mërkurën se kishte “vendosur të pezullojë përkohësisht përgatitjet për zgjedhjet e nëntorit për shkak të situatës aktuale”. Komisioni tha se ishte në dorë të parlamentit rajonal për të vendosur një datë të re për zgjedhjet, duke shtuar se nuk kishte marrë asnjë nominim për zgjedhjet presidenciale deri në afatin përfundimtar. Komisioni i zgjedhjeve të Kurdistanit të Irakut kishte caktuar 3 tetor si ditën e fundit për të emëruar kandidatët për zgjedhjet presidenciale në rajonin e Kurdistanit. Kryetari aktual i Kurdistanit të Irakut, Masud Barzani, ka thënë në mënyrë të përsëritur se nuk do të garojë për një mandat tjetër. Ndërkohë, një udhëheqës i lartë i Unionit Patriotik të Kurdistanit ka paralajmëruar se rajoni i Kurdistanit mund të ndahet, duke çuar në një “luftë civile” që do të nxiste fuqitë rajonale dhe ndërkombëtare për të ndërhyrë. “Ekziston një rrezik të madh për rajonin e Kurdistanit që ndahet në dy administrata. Kjo pritet të shkaktojë luftë civile dhe ndërhyrje rajonale dhe ndërkombëtare, “paralajmëroi Mala Bakhtiar, kreu ekzekutiv i zyrës së politbyrosë së Unionit Patriotik të Kurdistanit./ PT