Laicizmi tejkalon krishtërimin në Britani, por Islami dhe Hinduizmi po rriten ndjeshëm

Britania ka parë rritje të reja të laicizmit, me pothuajse gjysmën e britanikëve që tani identifikohen si jo-fetarë, sipas një studimi të ri.

Sipas “Raportit të Popullsisë së Britanisë” nga Stephen Bullivant, profesor i teologjisë dhe sociologjisë së fesë në Universitetin e Shën Marisë, Tëickenham, njerëzit jofetarë, të njohur si “nones”, përbëjnë 48.6% të popullsisë së Britanisë.

Edhe pse ka pasur një tendencë të përgjithshme drejt sekularizimit në Britani, shifrat tregojnë gjithashtu një numër rekord njerëzish nga besimet jo-krishtere, si Islami dhe Hinduizmi.

Numri i njerëzve britanikë që identifikohen si të krishterë ra nga 55% në 43% midis viteve 1983 dhe 2015. Përkundrazi, besimtarët jo të krishterë si muslimanët dhe hindutë u katërfishuan.

“Rritja e jo-fetarëve është ndoshta historia e historisë fetare britanike gjatë gjysmëshekullit të kaluar apo më shumë,” tha Bullivant.

“Duke parë modelin afatgjatë, pjesa jo-fetare e popullsisë ka treguar rritje të fortë gjatë gjithë periudhës tonë”, thuhet në raport.

“Viti 2009 ishte i pari në të cilin ‘nones’ tejkaluan të gjithë të krishterët së bashku.

“Me përjashtim vetëm të vitit 2011, ky model ka vazhduar gjithë kohës. Në dy vite, 2009 dhe 2013, nones formuan një shumicë të popullsisë së rritur britanike.”

Megjithatë, hulumtimi, i kryer me të dhëna nga anketa vjetore e Angazhimeve Shoqërore Britanike dhe Sondazhi Social Evropian dyvjeçar, gjithashtu nxjerr në pah se si numri në rënie i adhuruesve të Kishës së Anglisë është stabilizuar.

Bullivant tha se kjo prirje mund të jetë nxitur patriotizmi, pasi krishtërimi dhe të qenurit anglez priren të shkojnë bashkë.

“Njerëzit e shohin krishterimin si shprehje të të qenurit anglez. Ka pasur shumë retorikë rreth Britanisë si një komb i krishterë,” tha ai, sipas Times.

“Unë dyshoj se një pjesë më e madhe e njerëzve që thonë se janë anglikanë priren të jenë patriotikë.”

Në vitin 1983, numri i anglikanëve përbënte 40% të popullsisë së Britanisë. Kjo ka rënë në 16.3% në vitin 2009, përpara se të luhatej deri në 17.1% në vitin 2015.

Hulumtimi gjithashtu tregon një rritje në numrin e “nonverts”, domethënë njerëzit që janë rritur duke besuar në një fe të caktuar, por që janë kthyer në jofetarë.

Shumica e “nonverts” – më shumë se gjashtë në 10 – janë të krishterë, kryesisht anglikanë dhe katolikë.

Sipas raportit, shumica e “nones” janë rritur në familje të krishtera; Në përgjithësi, vetëm 2% e ‘nones’ janë rritur në shtëpitë jo të krishtera.

Shkalla e konvertimit të njerëzve në jofetarë u regjistrua 14% për hebrenjtë, 10% për muslimanët dhe siksët dhe 6% për hindutë.

Bullivant vuri në dukje se si laicizmi ka ndaluar së qenuri një tipar ekskluziv i klasës së mesme.

“Zakonisht ishin njerëz të klasës së mesme, të cilët kishin shkuar në universitet që kishin më shumë gjasa të dilnin nga religjioni i prindërve të tyre”, tha ai, siç përmendet në The Guardian.

“Duke qenë se laicizmi është bërë normë, shumë njerëz të klasës punëtore po identifikohen tani si jofetarë.” / © Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne