Bota

Le të zëvendësojmë dollarin amerikan me arin rus, sugjeron shefi i këmbimit të Moskës

Ari rus mund të bëhet alternativa e përkryer për investimet në vend te  dollarit, beson CEO i katit kryesor të tregtisë së Rusisë, Shkëmbimi i Moskës (MOEX).

“Le të ofrojmë një alternativë ndaj dollarit amerikan në formën e arit rus, të cilin ne e prodhojmë … ari i investimeve” , sugjeroi CEO Alexander Afanasiev duke folur në Shtëpinë e Ulët të parlamentit të Rusisë të hënën.

Ai shtoi se disa “investitorë super-konservatorë”  blejnë dollarë dhe i mbajnë ato nën “jastëk”, e cila nuk është shumë e sigurt, mendon ai.

Shefi i MOEX gjithashtu vuri në dukje se rusët kanë rritur aktivitetin e tyre të investimeve dhe veprojnë “çuditërisht racionale”.

Rusia është prodhuesi i tretë më i madh në botë dhe në 2017 ka rritur prodhimin e saj ne ar prej më shumë se gjashtë për qind. Ajo prodhoi gati 265 tonë ari në janar-tetor 2018, sipas të dhënave të ofruara nga Ministria e Financave.

Megjithatë, disa analistë dyshonin për idenë e Afanasiev , duke paralajmëruar se përdorimi i metalit të çmuar në vend të dollarit amerikan mund të jetë thjesht i papërshtatshëm.

“Ari nuk ka likuiditet të dollarit. Siç tregon praktika, ndertimet në të janë të papërshtatshme për individët “, tha të martën për TASS dhe drejtuesit e minierave të metaleve NikolaiSosnovsky nga Prosperity Capital Management.

Ai shpjegoi se Rusia nuk ka instrumente financiare “normale” për investime në metale të çmuara, duke përfshirë kushte të pafavorshme për llogaritë ne metal dhe TVSH për arin fizik.

Javën e kaluar, Rusia mbizotëronte Kinën dhe u bë mbajtësi i pestë më i madh në botë. Banka Qendrore e Rusisë njoftoi se bleu 8.8 milionë ounces trofe prej ari në janar-nëntor 2018, duke rritur rezervat e arit në pothuajse 68 milion ounce troy (2,125 ton)./ RT/ Gazeta Impakt