Bota Islamofobi

Liga e Rinisë CCP: “Kampet e Riedukimit” politik në Xinjiang i trajton ujgurët si “të infektuar nga ekstremizmi fetar”

Një regjistrim zyrtar i Partisë Komuniste Kineze i realizuar së fundmi nga Shërbimi ujgur i RFA-së, ujgurët që janë dërguar për “riedukim” politik i konsideron si “të infektuar nga një sëmundje ideologjike” ndryshe nga një sëmundje që duhet të trajtohet në një spital. Regjistrimi audio 12-minutësh në gjuhën ujgure, publikuar në tetor 2017 ofron një paraqitje të rrallë në arsyetimin e Pekinit për rrjetin e tij të “kampeve të riedukimit” politik, të përdorura që nga prilli 2017 për të burgosur ose ndaluar ujgurët, të akuzuar për strehimin e “pikëpamjeve të forta fetare” dhe “politikisht ide të pasakta” në rajonin autonome Xinjiang ujghure (XUAR). Regjistrimi i Lidhjes Rinore të Partisë XUAR, me titull “Çfarë lloj vendi është Qendra Arsimore e Transformimit Arsimor,” u botua 11 tetor 2017 në rrjetin e mediave sociale WeChat nga Salap / Tagdim Salloni dhe iu drejtua të rinjve ujgur si pjesë e një oferte për të siguruar shqetësimet rreth kampeve, të cilat në raporte të besueshme sugjerojnë se kanë mbajtur rreth 1.1 milion njerëz, ose 10-11 përqind e popullsisë së rritur myslimane të XUAR. Përveç një përmendjeje të shkurtër në një artikull të fundit të bërë nga media shtetërore, autoritetet e qeverisë qendrore të Kinës nuk e kanë pranuar publikisht ekzistencën e kampeve, dhe numri i të burgosurve të mbajtur në secilin objekt mbetet një sekret i mbrojtur rreptësisht. Më poshtë janë fragmente nga regjistrimi:

Kohët e fundit, mes një sulmi në rritje, një numër i vogël i njerëzve, veçanërisht të rinjtë, kanë shkuar në kampe riedukimi për të studiuar. Sidoqoftë, prindërit, miqtë dhe të afërmit e tyre dhe publiku i gjerë nuk i kuptojnë përfitimet e riedukimit, dhe si rezultat ata shqetësohen dhe kanë frikë. Prandaj, le të japim sot përgjigje për pyetjet dhe shqetësimet e tyre.

Anëtarët e publikut që janë zgjedhur për riedukim janë infektuar nga një sëmundje ideologjike. Ata janë infektuar nga ekstremizmi fetar dhe ideologjia e dhunshme terroriste, dhe për këtë arsye ata duhet të kërkojnë trajtim nga një spital si një spital. Vitet e fundit, ka pasur incidente të dhunshme që ndodhin në Xinjiang, njëra pas tjetrës, të nxitur nga “tre forcat e liga të” terrorizmit “, “ekstremizmi fetar “dhe” separatizmi “, i cili ka kërcënuar sigurinë e njerëzve nga të gjitha bashkësitë etnike dhe shkaktuan dëme dhe humbje serioze. Këta terroristë kanë një gjë të përbashkët: ata ishin të infektuar nga ekstremizmi fetar dhe një sëmundje e dhunshme e terrorizmit.

Ideologjia fetare ekstremiste është një lloj ilaçi helmues që ngatërron mendjen e njerëzve. Pasi të helmohen prej saj, disa kthehen në ekstremistë të cilët nuk vlerësojnë më as jetën e tyre. Nëse ne nuk e zhdukim ekstremizmin fetar në rrënjët e tij, incidentet e dhunshme terroriste do të rriten dhe përhapen në të gjithë si një tumor malinj i pashërueshëm.

Edhe pse një numër i caktuar i njerëzve që janë indoktrinuar me ideologji ekstremiste nuk kanë kryer ndonjë krim, ata tashmë janë të infektuar nga sëmundja. Gjithmonë ekziston rreziku që sëmundja të shfaqet në çdo moment, gjë që do të shkaktonte dëm serioz për publikun. Kjo është arsyeja pse ata duhet të pranohen në një spital të riedukimit në kohë për të trajtuar dhe pastruar virusin nga truri i tyre dhe për të rikthyer mendjen e tyre normale. Ne duhet të jemi të qartë se të shkosh në një spital të riedukimit për trajtim nuk është një mënyrë për të arrestuar me forcë njerëzit dhe për t’i mbyllur ata për dënim, është një veprim që është pjesë e një misioni gjithëpërfshirës për t’i shpëtuar ata.

Për të siguruar trajtim për njerëzit që janë të infektuar nga sëmundje ideologjike dhe për të siguruar efektivitetin e trajtimit, Komiteti Autonom i Partisë Rajonale vendosi të krijojë kampe riedukimi në të gjitha rajonet, duke organizuar staf special për të mësuar ligje shtetërore dhe krahinore, rregullore, politikat etnike dhe fetare të partisë dhe udhëzime të ndryshme. Ata mobilizuan publikun për të mësuar gjuhën e përbashkët [Kineze Mandarin], të përfundojnë kurse të ndryshme të trajnimit teknik, dhe të marrin pjesë në aktivitete kulturore dhe sportive, duke u mësuar atyre se çfarë është e saktë dhe e pasaktë … kështu që ata të mund ta dallojnë qartë të drejtën nga e gabuara … Në fund të riedukimit, anëtarët e infektuar të publikut kthehen në një mendje të shëndetshme ideologjike, e cila u garanton atyre aftësinë për të jetuar një jetë të lumtur të bukur me familjet e tyre.

“Njësoj si sëmundjet fizike”

Sëmundjet ideologjike janë njësoj si sëmundjet fizike, meqenëse ato duhen trajtuar në kohë, dhe asnjëherë nuk duhen injoruar dhe lejuar të bëhen serioze. Përndryshe, më vonë do të pendohemi, pasi do të jetë vonë. Të infektohesh nga ekstremizmi fetar dhe ideologjia e dhunshme terroriste dhe të mos kërkosh trajtim është sikur të infektohesh nga një sëmundje që nuk është trajtuar me kohë, ose si të marrësh ilaçe toksike. Nuk ka asnjë garanci që nuk do të shkaktojë dhe ndikojë tek ju në të ardhmen. Nëse njerëzit nuk ndjekin klasën e riedukimit sepse nuk ka njeri që të marrë përgjegjësinë për punët e shtëpisë, ose nëse ata zgjedhin të ikin nga riedukimi, kjo mund të konsiderohet si shumë e papërgjegjshme për veten e tyre, familjet e tyre dhe shoqërinë.

Familjet e atyre që janë marrë për riedukim mund të kenë shqetësime nëse do të përballen me munges ushqimi, ose nëse do të jenë të pakëndshëm gjatë periudhave të motit të ftohtë, ose do të ndëshkohen. Të gjitha këto shqetësime janë të panevojshme. Nëse kursantët nuk arrijnë rezultatet e dëshiruara, ata do të vazhdojnë mësimet falas derisa të kualifikohen dhe të jenë të aftë të largohen. Qytetarët, ju lutemi qëndroni të qetë dhe relaksohuni, askush në kampet e riedukimit nuk do të ketë uri, të mbetet në të ftohtë, të ndëshkohet ose të detyrohet të punojë. Përkundrazi, atyre u jepet një shans i rrallë dhe i lirë për riedukim në mënyrë që të reformojnë veten e tyre.

Disa njerëz shqetësohen se pasi të kenë kaluar procesin e riedukimit, ata do të klasifikohen si njerëz të këqij, dhe se edhe pasi të kenë punuar shumë për të përfunduar programin e riedukimit, ata do të diskriminohen dhe do të trajtohen ndryshe. Në fakt, ky është një shqetësim i panevojshëm. Ashtu si njerëzit që kanë kryer një operacion dhe kanë marrë ilaçe para se të shërohen nga sëmundjet e tyre, publiku nuk do t’i shohë ata si dikush që është i sëmurë.

Sidoqoftë, duhet të jemi të kujdesshëm në lidhje me një fakt: të kesh përshkuar riedukimin dhe të shërohemi nga sëmundja ideologjike nuk do të thotë se ai shërohet përgjithmonë. Mund të themi vetëm se ata janë të shëndetshëm fizikisht dhe nuk ka asnjë shenjë që sëmundja të kthehet. Pas shërimit nga një sëmundje, nëse dikush nuk ushtron forcimin e trupit dhe sistemit imunitar kundër sëmundjes, mund të kthehet më keq se më parë. Pra, pas përfundimit të procesit të riedukimit në spital dhe kthimit në shtëpi, ata duhet të qëndrojnë vigjilentë, të fuqizohen me dijen e duhur, të forcojnë studimet e tyre ideologjike dhe të marrin pjesë aktive në aktivitete të ndryshme publike për të forcuar sistemin e tyre imunitar kundër ndikimit të ekstremizmit fetar dhe terrorizmi i dhunshëm dhe mbrojnë veten nga infektimi edhe një herë, për të parandaluar pendimet e mëvonshme.

Ky ka qenë një shpjegim i riedukimit dhe duhet të lehtësojë ankthin e publikut. Shpresojmë që çdo i ri të kuptojë plotësisht dëmin e ekstremizmit fetar dhe terrorizmit të dhunshëm, forcon sistemin e tyre imunitar mendor kundër virusit dhe të kthehet në familjen e madhe të kombit kinez për të udhëhequr një jetë të shëndetshme dhe të lumtur./Gazetaimpakt/rfa/

 

 

 

 

OPINIONE