Bota

Lufta III Botërore – Amerikanët testojnë armë te re bërthamore

Ndërsa vëmendja e botës ishte në përdorimin e parë luftarak të bombës konvencionale “Nëna e të gjitha bombave”, Administrata e Sigurisë Bërthamore Kombëtare e SHBA-së njoftoi testimin e suksesshëm në terren të bombës së modernizuar bërthamore në Nevada.

NNSA dhe Forcat Ajrore përfunduan testin e parë të fluturimit kualifikues të bombës bërthamore B61-12 më 14 mars në Test Varg Tonopah në Nevada.

Testi kishte për qëllim të vlerësonte “funksionet jo-bërthamore” të armës dhe aftësinë e lëshuesit F-16 për të lëshuar me sukses bombën. Një lëshues F-16 nga Baza e Forcave Ajrore Nellis e kaloi “provën jo-bërthamore”, tha NNSA në një deklaratë.

“Testi i suksesshëm jep të dhëna të rëndësishme kualifikuese për të vërtetuar se dizajni bazë plotëson kërkesat ushtarake,” tha gjenerali Michael Lutton, zëvendës administratori kryesor i NNSA-së për aplikim ushtarak. NNSA është pjesë e Departamentit të Energjisë, që është ngarkuar me menaxhimin e armëve bërthamore amerikane.

B61-12 është një version i modernizuar i bombës B61, shtylla e arsenalit bërthamor të Forcave Ajrore dhe një prej këmbëve të së ashtuquajturës treshja bërthamore, së bashku me raketat balistike ndërkontinentale të vendosura ose në kapanone të bazuara në tokë, ose në nëndetëse transoqeanike.

Presidenti Donald Trump ka miratuar një plan ambicioz – dhe të shtrenjtë – për të modernizuar treshen bërthamore amerikane, nisur nga paraardhësit e tij. Modeli 12 i B61 ka për qëllim të konsolidojë dhe të zëvendësojë të gjithë variantet B61 aktualisht në shërbim.

Tre teste të suksesshme fluturimi gjatë zhvillimit të B61-12 janë kryer në vitin 2015. Testi i marsit ishte i pari në një seri të planifikuar për t’u kryer gjatë tre viteve të ardhshme, me rishikimin e fundit të projektimit të rregullt që do të kryhet në shtator 2018, dhe me njësinë e parë të prodhimit përfundimtar të planifikuar në mars 2020.

Të enjten, SHBA-ja tërhoqi vëmendjen e botës duke lëshuar një GBU-43 / B MOAB, i njohur edhe si “nëna e të gjitha bombave”, kundër pozicioneve të Shtetit Islamik në lindje të provincës së Nangarharit të Afganistanit. Ai ishte përdorimi i parë luftarak i armës, bomba më e madh konvencionale në arsenalin e SHBA-së. / © Gazeta Impakt

Etiketa