Bota Sociale

Luftë abuzimit me çmimet, Turqia hap pika shitjeje për drithëra e zarzavate

Duke luftuar me një rritje të shpejtë të kostove të ushqimit, autoritetet turke hapën tregjet e tyre për të shitur perime të lira drejtpërdrejt te blerësit, duke anashkaluar shitësit që qeveria i ka akuzuar për ngritjen e çmimeve.

Turmat renden jashtë tendave të komunës për të blerë domate, qepë dhe speca në lagjen Bayrampasa të Stambollit, duke pritur një orë për artikujt që shiteshin me gjysmën e çmimeve të rregullta të dyqaneve.

Masa për të ngritur tregjet shtetërore ndjek një rritje prej 31 për qind nga viti në vit në çmimet e ushqimeve në janar, dhe u paraprin zgjedhjeve lokale muajin e ardhshëm, në të cilat Partia AK e Presidentit Tayyip Erdogan përballet me një sfidë të vështirë për të mbajtur mbështetjen.

Tregtarët fajësuan stuhitë në rajonin bujqësor të Turqisë jugore për inflacionin e çmimeve të ushqimit, si dhe rritjen e kostove të punës dhe transportit. Autoritetet e quajtën atë “terrori ushqimor” dhe thanë se do të ndëshkonin dikë që përpiqet të mbajë çmimet artificialisht të larta.

“Kjo ishte një lojë. Ata filluan të manipulojnë me çmimet, ata u përpoqën që çmimet të ngriheshin në qiell”, tha presidenti Tayyip Erdogan në një fjalim të fushatës të hënën. “Kjo ishte një përpjekje për të terrorizuar shoqërinë”, tha Erdogan.

Sipas nismës qeveritare, komunat po shesin perime në rreth 50 për qind të çmimeve të regjistruara nga Instituti Statistikor Turk në janar, ndërsa lejohet të blihet një maksimum prej tre kilogram mallrash për person.

Masa do të shtrihet edhe në shitjen e orizit dhe impulseve të tjera si thjerrëzat, por edhe produktet e pastrimit, tha Erdogan. Projekti aktualisht po zhvillohet vetëm në Stamboll, ku rreth 50 vende janë duke shitur mallrat me çmim të përgjysmuar, dhe në kryeqytet, Ankara.

Kjo do të thotë se nuk ka gjasa të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në shifrat kombëtare të inflacionit, por mund të zbutë rritjet e çmimeve për banorët e dy qyteteve më të mëdha të Turqisë.