Bota

Macron si Hitleri? Stuhi ne Twitter pasi Le Monde publikon kopertinen e diskutueshme të revistës

Le Monde ka lëshuar një apologji mbi kopertinen e saj pasi u përball me një breshëri akuzash për ‘krahasimin’ e Presidentit Emmanuel Macron me Adolf Hitlerin. Revista këmbënguli se “natyrisht” nuk e kishte një paralele të tillë në mendje.

Imazhi i diskutueshëm figuroi në kopertinën e revistës M le magazine Monde, të lëshuar të shtunën. Ajo përmban një kolazh fotosh të Macron dhe protestuesve jelek verdhë në Champs Elysees.

Imazhi dhe stili i tij i artit patën mberthyer syrin e lexuesve, nder ta Presidentin e Asamblesë Kombëtare Richard Ferrand duke sugjeruar se ata mund të kishin tërhequr disa paralele.

 

Lexuesit e revistës e kanë krahasuar kopertinën me një ilustrim me një kolazh të Adolf Hitlerit dhe turmave që e përshëndesnin. Dy imazhet ndajnë një stil të ngjashëm arti. Imazhi i Hitlerit u bë nga ilustratori Lincoln Agnew dhe u botua në një artikull nga revista Harper’s në korrik 2017.

 

Shumë përdorues, megjithatë,u tallën me ata që  u ofenduan” nga “krahasimi”, duke vënë në dukje se ishte mjaft e çuditshme që Hitleri ishte personi i parë që ju erdhi në mendjen e tyre.

Mbulesa e revistës në fakt mund ta krahasojë Makronin me ideologun e Komunizmit Karl Marx, sugjeruan tallesit.

 

Ose me udhëheqësin bolshevik, Vladimir Lenin.

 

Ose ndoshta edhe me një hardhuc të madhe gjigante, qe shkatërrin gjithcka.

Le Monde lëshoi ​​një apologji për shqetësimin që shkaktoje kopertina, por hodhi poshtë sugjerimet që kishin për qëllim të krahasojnë Macron me liderin nazist.

“Kërkojmë falje për ata që janë tronditur nga dizajni grafik i cili padyshim nuk korrespondon me qortimet që na kanë dërguar,” shpjegoi drejtori i revistës M le magazine Monde , Luc Bronner , në një shënim redaktues.

Imazhi u ndikua nga stili i konstruktivizmit rus, tha Bronner , duke theksuar se një numër çështjesh të mëparshme të revistës kishin mbulime të një stili të ngjashëm. Disa prej tyre u bënë edhe nga ilustratori i njëjtë, i cili prodhoi kolazhin e Hitlerit./ RT/Gazeta Impakt