Bota

Makron mbron shitjet franceze të armëve në Arabinë Saudite

Kryetari Emmanuel Macron mbronte shitjet e armëve franceze në koalicionin e udhëhequr nga Sauditët që luftonin në Jemen.

“Në mes tani dhe verës do të mbahet një konferencë e përbashkët për Jemenin për të sqaruar se çfarë po bëhet dhe çfarë duhet bërë,” tha Macron në një konferencë shtypi së bashku me vizitën e princit kurorë të Arabisë Saudite, Muhammed bin Salman.

Kur u pyetën për viktimat civile, princi Muhammed tha se koalicioni po bënte gjithçka për të shmangur viktimat civile në Jemen, por gabimet ishin të pashmangshme në konflikte.

Presioni ka qenë në rritje për Macronin për të zvogëluar mbështetjen e armëve për Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA).

Konflikti i Jemenit ka vrarë më shumë se 10,000 njerëz dhe ka zhvendosur më shumë se 3 milionë, pa asnjë shenjë të një ndihme diplomatike për të lehtësuar krizën.

Shtatëdhjetë e pesë përqind e francezëve duan që Macron të pezullojë eksportet e armëve në Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, sipas një sondazhi nga YouGov.

“Që nga fillimi i konfliktit në Jemen, Franca ka miratuar një proces shumë specifik ku të gjitha shitjet e pajisjeve ushtarake analizohen rast pas rasti dhe në bazë të kritereve të përforcuara që pasqyrojnë respektin për të drejtën ndërkombëtare humanitare dhe rrezikun e dëmtimit të popullsisë civile “, tha Macron.

Franca është eksportuesi i tretë më i madh i armëve në botë dhe numëron dy vendet midis blerësve më të mëdhenj të saj.

Komentet arritën në fund të vizitës zyrtare tre-ditore të princit Muhammed në Francë, i cili pa kompani franceze dhe saudite duke nënshkruar projekt-marrëveshje me një vlerë prej 14.5 miliardë eurosh, sipas një forumi biznesi francez-saudit.

Burimi : France24/ ML