Bota

MAPIM paralajmëron Kinën, larg duart nga Kur’ani ose do të përballeni me zemërimin musliman

Këshilli Konsultativ i Organizatës Islamike të Malajzisë (MAPIM) u zemërua nga raporti i fundit i datës 24 dhjetor nga Ryan Fahey ku thuhej se Kina do të rishkruajë Biblën dhe Kur’anin për të “pasqyruar vlerat socialiste” në kohën e goditjeve ndaj pakicës myslimane ujgure.

Presidenti i saj Mohd Azmi Abd Hamid, në një deklaratë, kërkoi nga autoritetet kineze që të japin shpjegime mbi raportin.

Raporti përshkruan një skicë të lëvizjes së fundit të politikës në Kinë:

  1. Të gjithë librat klasikë fetarë të përkthyer duhet të “rivlerësohen”:
  2. Botimet e reja nuk duhet të përmbajnë asnjë përmbajtje që bie në kundërshtim me socializmin;
  3. Paragrafët që konsiderohen të gabuar nga censuruesit do të ndryshohen ose ribotohen.

“Ne jemi të indinjuar nga shfajsimi i politikave kundër muslimanëve të ekzekutuar nga Kina”, tha Mohd Azmi.

Raporti zbulon se Kina do të rishkruajë Biblën dhe Kur’anin për të “pasqyruar vlerat socialiste”.

Ai deklaroi se botimet e reja nuk duhet të përmbajnë asnjë përmbajtje që shkon në kundërshtim me parimet e Partisë Komuniste, sipas një zyrtari të lartë të partisë.

Megjithëse Kur’ani dhe Bibla nuk u përmendën në mënyrë të veçantë, partia bëri thirrje për një “vlerësim gjithëpërfshirës të feve klasike ekzistuese, me qëllim përmbajtjen që nuk përputhet me përparimin e kohërave”.

Urdhri u dha në nëntor gjatë një takimi të mbajtur nga Komiteti për Çështje Etnike dhe Fetare të Komitetit Kombëtar të Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez, i cili mbikëqyr çështjet etnike dhe fetare në Kinë.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Xinhua, një grup prej 16 ekspertësh, besimtarë dhe përfaqësues të feve të ndryshme nga Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Kinës morën pjesë në konferencë muajin e kaluar, i mbikëqyrur nga Wang Yang, Kryetar i Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez.

Ai u bëri thirrje zyrtarëve që të ndërtojnë një sistem fetar me karakteristika kineze.

Ata gjithashtu pohuan se duke “rivlerësuar” librat fetarë, ata do të parandalonin “mendimet ekstreme” dhe “idetë heretike” të gërryen vendin.

Gazeta franceze, Le Figaro raportoi se Wang theksoi se autoritetet fetare duhet të ndjekin udhëzimet e Presidentit Xi dhe të interpretojnë ideologjitë e feve të ndryshme në përputhje me “vlerat thelbësore të socializmit” dhe “kërkesat e epokës”.

Nëse raportet janë të vërteta kjo është çështje e qartë përballë Islamit dhe nuk do të tolerohet kurrë, tha Mohd Azmi, duke shtuar se edhe të krishterët do ta përçmojnë këtë si një ndërhyrje të fesë nga partia komuniste.

“Rishkrimi i Kuranit do të shihet si një luftë kundër Islamit dhe muslimanët në mbarë botën do të vendosen përfundimisht përballë kinës për të qortuar këtë politikë.

“Ne i kujtojmë Kinës që të mos veprojë për të kaluare rradhën. Represioni tashmë masiv i muslimanëve ujghurë është kritikuar rëndë nga bashkësia ndërkombëtare dhe muslimanët nuk do të tolerojnë një politikë të tillë abuzive për të ndryshuar tekstin më të shenjtë të Islamit.

“Ne kërkojmë të vërtetën e këtij raporti dhe nëse Kina refuzon të përgjigjet, ne do të ndjekim nga afër nëse politika do të zbatohet në të vërtetë ose ajo do të revokohet.

“Ne telefonojmë përsëri se OIC nuk duhet të heshtin për gjendjen e vështirë të muslimanëve të Ujgurit dhe muslimanëve në përgjithësi në Kinë”, shtoi Mohd Azmi.

Kina nuk mund të lejohet të mbretërojë mbi kombet muslimane duke zvogëluar fuqinë e tyre ekonomike për t’i heshtur ata nën pretekstin e luftës kundër terrorizmit.

“Nëse lejohet ri-shkrimi dhe interpretimi i Kur’anit në përputhje me socializmin nga qeveria kineze, dhe OIC vazhdon të heshtë për këtë politikë shfarorëse, nuk do të kualifikohet më për të përfaqësuar kombet islamike për të mbrojtur interesin e Islamit dhe muslimanëve “, Përfundoi Mohd Azmi./Gazetaimpakt/ nst/