Marrëdhëniet arabo-izraelite nën kujdesin e SHBA-së

Dy takime të tjera në frymën e samitit arab janë zhvilluar të mërkurën më 29 mars, nga brigjet e Detit të Vdekur në Jordani.

Në Samit ishte parashikuar të merrnin pjesë presidenti i Egjiptit dhe ai palestinez, mbreti saudit dhe ai jordanez, si dhe Sekretari i Përgjithshëm i Ligës Arabe për të diskutuar çështjen palestineze.

Në Samit, në praninë e katër liderëve të vendeve si – Egjipti, Arabia Saudite, Mbretëria e Bahreinit dhe Emiratet e Bashkuara Arabe – është parashikuar të diskutohen gjithashtu edhe ndërhyrjet e Iranit në Irak, Jemen, Liban, Siri dhe Bahrein.

Ka pasur edhe lajme se sipas disa burimeve të informacionit pritej që në takimin në Jordani, do të merrte pjesë edhe kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu.

Prania e Netanjahut në Jordani në të njëjtën kohë është një mesazh nga disa vende arabe për të zbutur anti-zionizmin në mesin e popujve arabë dhe për ta zëvendësuar atë me armiqësinë ndaj Iranit.

Po bëhen përpjekje të Gjirit të sponsorizuara nga Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe për të zbatuar projektin e marrëdhënieve arabo-izraelite dhe të deklarimit të Iranit si armikun më parësorë të arabëve në rajon. Pyetja që lind është “Kush, për interesat e tij, mbështet të gjitha këto organizata terroriste në Irak, Siri, Jemen, Libi dhe vendet e tjera të rajonit? Nga ku ka ardhur drita jeshile nga për të bërë një luftë brutale të agresionit kundër Jemen? Dhe në interes të kujt janë luftrat e arabve kundër arabëve? Dhe pse çështja palestineze dhe çlirimi i Jeruzalemit mungon në të gjitha këto luftra, duke përfshirë Ligën Arabe që e ka bërë Jeruzalemin një panoramë dramatike?

Përgjigja është shumë e thjeshtë. Irani është shndërruar në një inkubator të rezistencës përballë armikut të tij, Izraelit dhe të gjithë mbështetësit e saj. Prandaj, njësia ekonomike izraelite dhe klientëve të saj arabë fantazojnë se mund ta eleminojnë Iranin. Në këtë mënyrë do ta kenë më të lehtë që të zgjerojnë shtetin e Izraelit. Irani është shndërruar në një armik të përbashkët për Izraelin, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe princave të Gjirit.

Me qëllim që të ruajnë interesat e tyre dhe interesat e subjektit sionist, princat e Gjirit kërkojnë që të eliminojnë Iranin. Megjithatë, Irani bën thirrje për unitet të të gjithë muslimanëve, jo vetëm shiitëve, për t’u përballur me kërcënimin Izraelit.

Entiteti i Izraelit është përgjegjës për inxhinierimin e luftës në Siri, Jemen, Irak dhe Liban nën pretekstin e sektarizmit duke mashtruar muslimanët dhe duke i shndërruar në armiq të njëri-tjetrit. Iran e deklaron haptas se armiku i tij kryesor është Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara që kërkojnë të shtrembërojnë imazhin e Islamit, dhe jo Arabia Saudite apo vetë arabët.

Në fjalën e tij Sayyed Abdulmalik Badruddin Al-Houthi është shprehur se “agresioni që orienton në vendin e gabuar të titujve të agresionit të tyre është një mbulesë dhe të mashtruar dhe fshehur faktet, të tilla si “siguria arabe kombëtare” dhe “legjitimiteti i rivendosjes” janë gënjeshtra dhe pretendime të rreme. Angazhimi më tepërt me Izraelin është një kërcënim për sigurinë kombëtare arabe. Interesat e përbashkëta me Izraelin do të jetë vetëm një kërcënim për kombin arab dhe një kërcënim për sigurinë kombëtare arabe. Prania e Myoun dhe Socotra duke u fokusuar në bregdet, portet dhe aeroportet arabe është në fakt një pushtim. Kudo që shihet prania e Emirateve të Bashkuara Arabe, ata shërbejnë si agjentë dhe detyrat kryesore të tyre janë shërbimet kundrejt SHBA-së dhe Izraelit. “Kudo që janë të pranishme sauditët në çdo vend të jugut dhe bregdetit, ata janë pjesë e inteligjencës dhe agjentë të shërbimit sekret Amerikan dhe Izraelit.”

Ai është shprehur se SHBA e konsideron shkatërrimin dhe shpërbërjen e kombit arab dhe plaçkitjen e popullit të saj dhe të përdorimit të forcave si vënje në zbatim të axhendës së saj amerikane. Në nivelin ekonomik, SHBA përfiton në masë të madhe nga lufta e agresionit. Sheikdomët e kopeve të deveve të shkretëtirës i sigurojnë SHBA-së me qindra e miliarda dollarë nga plaçkitja e pasurisë së vendit të tyre në arkën amerikane dhe izraelite në vend që të përfitojnë njerëzit e tyre. Këto luftëra të agresionit janë një devijim për kombin arab me qëllim rritjen e stabilitetit dhe investimit të qëndrueshëm me kontroll më të madh në rajon të SHBA-së nën emrin e aleancës së mbrojtjes.

Dokumentet kanë zbuluar marrëdhëniet sekrete diplomatike ndërmjet Izraelit dhe vendeve arabe. Përveç kësaj, dokumentet e tilla tregojnë se Katari ka dhënë bazë ushtarake Al-Ada’id pa pagesë Shtetet e Bashkuara, dhe 60% financohet nga Doha. Një kabllo diplomatike sekrete që daton në vitin 2009 tregon se ka pasur marrëdhënie të ngushtë sekrete diplomatike mes Izraelit dhe shteteve të Gjirit, duke shpjeguar se Izraeli dhe armiqtë tradicionale në Shtetet e Gjirit kanë pasur marrëdhënie të gjëra diplomatike dhe kanë shkëmbyer informacione inteligjence të rrezikshme, sidomos në lidhje me Iranin.

Si përfundim, kombi mysliman duhet të jetë i vetëdijshëm për armikun e saj që derdh gjakun e popujve të saj, grave dhe fëmijëve, dhe që shkatërron infrastrukturën e tij duke i privuar ata nga burimet e tyre natyrore dhe ndarjen e rajonit për sigurinë e tij kombëtar.

Burimi : iuvmpress/ ml

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne