Rajoni

Marrëveshje bashkëpunimi ndërmjet qyteteve Shkup e Athinë

Në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Shkup, kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov dhe kryetari i Athinës, Jorgos Kaminis, nënshkruan të premten një marrëveshje bashkëpunimi midis Shkupit dhe Athinës, raporton.

Kreu i Shkupit, Shilegov, tha se marrëveshja ka të bëjë me bashkëpunimin në disa fusha, përfshirë shërbimet publike, zhvillimin urban, rezistencën urbane, mbrojtjen e mjedisit dhe natyrës, aktivitetet kulturore dhe turistike, inovacionet, informacionin teknologji dhe digjitalizimin si dhe praktikat e angazhimit qytetar.

Ndër të tjera, Shkupi dhe Athina do të bashkëpunojnë në rrjetin e qyteteve evropiane dhe do të promovojnë kontakte tregtare.

Shilegov tha se qytetarët e Shkupit dhe Athinës përballen me të njëjtat sfida të jetës së përditshme ndërsa thellimi i bashkëpunimit dhe shkëmbimi i përvojave do të kontribuonte në gjetjen e përbashkët të zgjidhjeve për nevojat e qytetarëve.

Ai theksoi se sot është një ditë historike për dy qytetet, sepse hapet rruga drejt përafrimit mes tyre. Shilegov tha se Muzeu i Artit Bashkëkohor është vendi ku sot u nënshkrua kjo marrëveshje, për shkak se kujton historinë e përbashkët midis Shkupit dhe Athinës, kur pas tërmetit në Shkup në vitin 1963, vepra të tyre dhuruan edhe artistë grekë.

“Midis artistëve që dhuruan veprat e tyre nga e gjithë bota dhe mbushën këtë muze ishin 34 artistë grekë, të cilët dhuruan 46 vepra arti. Veprat e tyre janë pjesë e koleksionit grek të Muzeut të Artit Bashkëkohor. Ky koleksion tregon se dy popujt tanë kultivojnë ndjenja të solidaritetit të ndërsjellë dhe ndjeshmërisë. Kjo ndjenjë ka qenë e pranishme në vitin 1963 dhe është e pranishme tani, 55 vjet më vonë. Ne vazhdojmë në këtë frymë sot, edhe më të fortë dhe me më shumë kurajo për të thelluar bashkëpunimin për të mirën e të gjithëve”, tha Shilegov.

Kryebashkiaku i Athinës, Kaminis, tha se nuk ka ardhur për të diskutuar çështjen e emrit në Shkup dhe se ajo nuk ishte temë diskutimi as kur kryebashkiaku i Shkupit vizitoi Athinën. Siç tha Kaminis, ajo që kryetarët e komunave më së shumti mund ta bëjnë është bashkimi i qytetarëve nga të dy qytetet dhe kontributi për një mirëkuptim më të mirë të dy popujve.

Ai vuri në dukje se mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të punohet në aktivitete specifike në fushat ku ka bashkëpunim.

“T’u tregohet njerëzve që kur të filloni të punoni së bashku me dikë në një mënyrë të hapur, atë mund ta kuptoni më mirë dhe ai mund t’iu kuptojë më mirë. Kjo është ajo që ne duam ta bëjmë këtu ndërsa pjesa tjetër është punë e qeverisë”, tha Kaminis.

Kreu i Athinës tha se është në interes të qytetarëve të të dy vendeve të orientohen drejt së ardhmes.

Vizita e kryetarit të Athinës, Kaminis në Shkup është vizitë kthyese, pasi kryetarët e dy komunave u takuan në kryeqytetin grek në fillim të shkurtit të këtij viti. (Anadolu Agency – AA)