Shqiperia

Mashtronin me përbërjen/ Gjenden disa punishte që falsifikonin vaj

“Top Channel faktoi gjatë këtyre ditëve mashtrimin që bëjnë prodhuesit e vajit të ullirit, duke shitur një përzierje industriale që nuk ka lidhje me ullirin.

Investigimi ka nxitur së fundmi edhe Autoritetin Kombëtar të Ushqimit, i cili gjobiti katër prodhues vaji në Tiranë dhe Vlorë, pasi tregtonin vaj të falsifikuar të ullirit.

Ndaj subjekteve Saranda al. Jolant shpk, O dhe B, Ylli Saraçi dhe Leart Iljazi, Qeparo, AKU u ka sekuestruar vajin jo cilësor të ullirit, si dhe ka vendosur masa administrative prej 4 milionë lekësh, shkruan Top Channel.

Ndërkohë çdo markë në treg si vaj ulliri është duke u analizuar nga AKU për të gjetur se kush tjetër mashtron me prodhimet. Vaji i ullirit Qeparo prodhohej në Sukth të Durrësit dhe në tetor të 2017-ës, AKU ka konstatuar që subjekti në fjalë nuk kishte licencë për ushtrimin e veprimtarisë së tij përpunuese.

Dhe vaji i ullirit që tregtohej në markën Qeparo, loti Sukth, në bazë të analizave laboratorike ishte një përzierë më lëndë të huaja. Më pas çështja ka kaluar në prokurorinë e rrethit të Durrësit, ku administratori Fatmir Drabo është deklaruar fajtor dhe është dënuar penalisht me gjobë.

Por vaji i ullirit Qeparo, rishfaqet përsëri tek konsumatori në mars të 2018-ës. AKU gjatë inspektimit dhe rezultatit të analizave laboratorike konstatoi që vaji i Ullirit Qeparo, nuk është vaji ulliri, për këtë arsye ai është rigjobitur dhe investigimi ndaj këtij subjektit vazhdon nga autoritet përkatëse. / tch

OPINIONE

INTERVISTA