Opinion

Mesdheu Lindor është i domosdoshëm për Turqinë

Nga: Erdal Tanas Karagol

Marrëveshja detare e Turqisë e nënshkruar me Libinë, duket se ka ndryshuar të gjitha ekuilibrat në Mesdheun Lindor. Sepse përmes kësaj marrëveshje, Turqia i shpalli një hartë të re botës, ashtu si vendet e tjera të rajonit që përcaktuan kufijtë e tyre detarë sipas tekave të tyre.

Ashtu siç kjo marrëveshje i dha Turqisë kufij detarë që njihen si Atdheun Blu, vendet e tjera të rajonit, ku kryesori midis tyre Greqia, dhe forcat që i mbështesin ata kanë nisur disa përpjekje në rajon.

Marrëveshja e ashtuquajtur e zonës ekonomike (EEZ) e nënshkruar midis Egjiptit dhe Greqisë javën e kaluar, pavarësisht se është e pavlefshme, ajo ka zbuluar edhe një hartë tjetër që ata përcaktuan sipas tekave të tyre.

Cfarë sulmi po mundohet të përmbushë Greqia

Greqia ka filluar një proces provokimi duke nënshkruar një marrëveshje të pavlefshme me Egjiptin, e cila është në kundërshtim me Turqinë, në transportin e gazit natyror përmes Kajros në vendet e BE-së dhe përmes të ashtuquajturës marrëveshje të saj EEZ me Qipron Jugore për zonat e diskutueshme jashtë Qipros në Mesdheun Lindor.

Marrëveshja e pavlefshme e nënshkruar me Egjiptin mbi EEZ në Mesdheun lindor tregon se si Greqia kohët e fundit është bërë trime BE, veçanërisht Franca. Përkundër rolit të Gjermanisë si ndërmjetës me Turqinë që vonoi kërkimet sizmike në ishullin Meis, Greqia do të vazhdonte nënshkrimin e marrëveshjes së saj të pavlefshme me Egjiptin është një tjetër shenjë e kësaj.

Ndërkohë, me marrëveshjen EEZ-Egjipt-Greqi, e cila nuk ka asnjë bazë ligjore, Ata po përpiqen ta mbysin Turqinë duke përdorur ishujt si territorin e kufizuar duke e kufizuar atë në ujërat e Antalias dhe Gjirin e Iskenderunit, që është një situatë që Turqia nuk do ta pranojë kurrë, duke çuar ujërat për tu ngrohur në Mesdheun Lindor. Greqia nuk e kupton se po luan me zjarr.

Megjithë marrëveshjet e detare të Turqisë me Libinë, Greqia, Egjipti dhe Qipro Jugore po përpiqen të përcaktojnë të ashtuquajturat kufijtë e tyre, duke treguar se ata po përpiqen të blejnë kohë kur bëhet fjalë për kufijtë detarë.

Egjipti ka kufij detar shumë më të vogël përmes marrëveshjes së pavlefshme me Greqinë sesa do të kishte nëse do të kishte nënshkruar një marrëveshje me Turqinë. Armiqësia e Egjiptit ndaj Turqisë po bën presion që t’i heqë zonat detare Greqisë. Kjo gjithashtu do të tregojë se si po provokon Greqia.

POLITIKA E TURQIS NE MESDHEUN LINDOR

Kufijtë e gjerë detarë në Mesdheun Lindor tani përbëjnë një pjesë thelbësore të Turqisë. Mesdheu Lindor është i domosdoshëm për shkak të rëndësisë së tij strategjike për sa i përket ekonomisë, politikës dhe ushtrisë.

Politika mesdhetare lindore e Turqisë është e tillë që askush nuk mund të imponojë më kufij detarë, ose të përcaktojë kufijtë tanë detarë për ne sipas tekave të tyre.

Ne themi herë pas here se burimet e gazit natyror dhe të naftës që ka mundësi të zbulohen në Mesdheun lindor brenda kufijve detarë të Turqisë, janë e ardhmja e vendit dhe paraqesin mundësinë më të madhe në një shekull që Turqia ka në dispozicion në mënyrë që të marrë fund varësia e saj nga energjia e huaj.

Turqia ka avantazhet e saj më të fuqishme ushtarake, ekonomike dhe politike nën disponimin e saj për të mbrojtur të drejtën e saj në Mesdheun Lindor.

Kështu, Turqia nuk duhet të shtyjë aktivitetet e saj të kërkimit dhe shpimit sizmik që kishte nisur në Mesdheun lindor, përkundrazi, ajo madje duhet t’i jepte vrull të mëtejshëm këtyre përpjekje dhe nuk duhet t’i heqë ato. Ajo që po merret Greqia me Egjiptin në Mesdheun lindor duhet të shërbejë si paralajmërim për atë që këto palë janë të afta të shfrytëzojnë  mundësinë e parë që ta marrin ndërsa Turqia ulet në tryezë me ndërmjetësin dhe përpiqet të tregojë për secilin një vendim mbi aktivitetet e tij të eksplorimit sizmik./GazetaImpakt/yenisafak/

OPINIONE