Bota

Mikhail Gorbachev i ka dërguar një letër Vladimir Putin

Gorbachev ishte Sekretari i Përgjithshëm i fundit dhe Presidenti i Bashkimit Sovjetik, që drejtoi vendin deri në shembjen e tij në 1991.

Ish Presidenti Sovjetik Mikhail Gorbachev thotë se ai i ka dërguar një letër presidentit rus Vladimir Putin, por nuk pranoi të zbulojë përmbajtjen e tij.

“Udhëheqësit botërorë sot kanë një përgjegjësi të madhe. Kjo është një kohë alarmante, thënë sinqerisht. Dhe udhëheqja është një peshë e jashtëzakonshme, përfshirë në nivelin njerëzor dhe psikologjik. Unë e di këtë nga përvoja ime” tha Gorbachev, duke folur për gazetën Izvestia të Rusisë.

“Nuk do të doja të quhesha këshilltar. Vetëm në disa raste të veçanta u bëj thirrje drejtuesve, si rregull përmes një letre të shkurtër. Disa kohë më parë iu drejtova Vladimir Putin dhe Presidentit Francez Emmanuel Macron”, tha ish politikani 88-vjeçar.

Gorbaçov theksoi se ai nuk “fshihej askund” ose nuk mbante mendimin e tij për veten e tij. “Unë reagoj në ngjarje dhe flas në intervista dhe artikuj që botohen në vendin tonë dhe jashtë saj. Ndonjëherë vërej se mendimet e mia bashkohen me fjalët dhe veprimet e udhëheqësve, “vuri në dukje ai.

Gorbachev, i cili nënshkroi Traktatin e Forcave Bërthamore të Rendit të Ndërprerë në vitin 1987 me Presidentin e SHBA Ronald Reagan, paralajmëroi se masa e fundit e administratës Trump për heqjen e traktatit përbënte një kërcënim për stabilitetin strategjik global.

“Bisedimet janë të nevojshme për të siguruar që shkatërrimi i traktatit nuk rrit rrezikun e luftës. Presidenti Vladimir Putin propozoi një moratorium për vendosjen e raketave të tilla. Ky mund të jetë hapi i parë. Por unë do të përsëris se bisedimet janë të domosdoshme, para së gjithash midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara, “theksoi Gorbachev.

Mikhail Gorbachev u bë udhëheqës i Bashkimit Sovjetik në mars 1985. Ish-udhëheqësi është vlerësuar gjerësisht për përpjekjet e tij për t’i dhënë fund Luftës së Ftohtë, por gjithashtu është kritikuar shumë në vendin e tij për dështimin e reformave të tij ekonomike dhe politike, të cilat çuan në çmontimi i aleancës së sigurisë së Paktit të Varshavës, fundi i statusit të superfuqisë së BRSS dhe rënia e vetë Bashkimit Sovjetik në Dhjetor 1991.

Traktati i Forcave Bërthamore të Rendit të Brendshëm u nënshkrua në ditët në rënie të Luftës së Ftohtë në Dhjetor 1987, dhe ndaloi zhvillimin, prodhimin dhe vendosjen e raketave balistike dhe lundruese me bazë tokësore në intervalin 500-5,500 km. Nga fundi i viteve 1980 deri në fund të viteve 2010, traktati u pa si një gur themeli i sigurisë evropiane kundër luftës bërthamore. Në fillim të vitit 2019, administrata Trump njoftoi se do të pezullonte pajtimin e saj me traktatin në fuqi 2 gusht 2019. Pas tërheqjes së SH.B.A., Rusia, nënshkruesi tjetër i traktatit, njoftoi se edhe ajo do të shkatërronte traktatin. Muajin e kaluar, Moska njoftoi se megjithëse do të fillojë hulumtimin për raketat e jashtëligjshme të traktatit, nuk do t’i vendosë ato përveç nëse Uashingtoni e bënë këtë më parë./Gazetaimpakt/sputniknews/

 

OPINIONE

INTERVISTA