Bota

Ministri izraelit i quan ‘kriminelë të luftës’ ligjvënësit arabë

Të frustruar ndaj rritjes së ndjenjave anti-Tel Aviv pas politikës së re amerikane mbi Kudsin, ministri i regjimit sionist për çështje ushtarake ka rritur retorikën e tij armiqësore kundër arabëve izraelitë dhe ka etiketuar ligjvënësit e tyre si “kriminelë lufte”.

Avigdor Lieberman goditi Listën e Përbashkët, e cila ka 13 anëtarë në parlamentin e Izraelit (Kneset), kur ky organ legjislativ u takua të hënën për të debatuar një mocion mosbesimi të ngritur nga partia kundër kabinetit izraelit pas thirrjes së ministrit për një bojkot të arabëve izraelitë. Duke paraqitur mocionin, ligjvënësja e Listës së Përbashkët Hanin Zoabi akuzoi kryeministrin izraelit Benjamin Netanjahu dhe kabinetin e tij për kryerjen e krimeve të luftës kundër palestinezëve. “Kjo qeveri është një qeveri kriminale. Kryeministri duhet të gjykohet në Gjykatën Ndërkombëtare Penale në Hagë, sepse ai është një kriminel lufte, së bashku me koalicionin e tij, i cili vret fëmijë, vjedh tokën dhe persekuton organizatat e të drejtave të njeriut”, tha ajo. Parlamentari gjithashtu kritikoi okupimin 50-vjeçar të tokave palestineze, duke theksuar se, “Puna është gjithmonë e ndërgjegjshme, e dhunshme, e paligjshme dhe bazë për krime lufte”. I tërbuar nga komentet e Zoabi, Lieberman tha se prania e Listës së Përbashkët në parlamentin izraelit ishte “e gabuar dhe do të vijë koha kur nuk do të jeni këtu”. “A po flet dikush për krimet e luftës? Ata që janë ulur këtu janë kriminelë lufte, të gjithë në Listën e Përbashkët janë kriminelë lufte”, tha ai. Të shtunën, banorët e rajonit Uadi Ara në territoret e pushtuara mbajtën një protestë kundër deklaratës së fundit të njohjes së Kudsit si kryeqytet i Izraelit dhe zhvendosjen e ambasadës amerikane nga Tel Avivi në qytetin e lashtë të okupuar. Vendimi nxiti një valë dënimesh globale, demonstrime dhe paralajmërime për shpërthimin e mëtejshëm në Lindjen e Mesme dhe çoi në përplasje të dhunshme mes protestuesve palestinezë dhe forcave izraelite. Lieberman shkaktoi zemërim midis arabëve izraelitë duke thënë një ditë më vonë se banorët e Uadi Ara nuk ishin “pjesë e jona” dhe se izraelitët nuk duhet të blejnë më prodhimet e tyre. Ai i kërkoi izraelitëve jo-arabë “të imponojnë një bojkot ekonomik në Uadi Ara – mos të bejnë nga dyqane, mos të han në restorante dhe mos të kryejnë asnjë shërbim”. Kryetari i listës së përbashkët Ajman Odeh tha se thirrja e bojkotit të Liebermanit kujtonte “regjimet e errëta në historinë njerëzore”, duke e përshkruar ministrin izraelit si “përfaqësues të regjimeve fashiste në qeverinë ekstremiste të Netanjahut”./ PT