Bota

Ministria e Mbrojtjes Kombëtare reagoi ashpër ndaj ndalimit të anijes turke në Mesdhe

Ministria e Mbrojtjes Kombëtare (MSB) ka lëshuar një deklaratë në lidhje me inspektimin e anijes tregtare turke në Mesdheun Lindor në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar.

Në deklaratën e Ministrisë, ku bëhet e ditur se ndalimi dhe inspektimi i anijes tregtare turke “ROSELINE-A” më 22 nëntor 2020 në det të hapur u shqyrtua në mënyrë të detajuar, u tha: “Pavarësisht mospëlqimit të shtetit nën flamurin e të cilit lundronte anija (Turqi) dhe kapitenit të saj, ekipi i armatosur dhe i pajisur i kërkimit i fregatës gjermane mbërriti dhe zbarkoi me helikopter në anije”.

Deklarata tha se kërkimi u ndërpre për shkak të protestës së ekuipazhit dhe kapitenit, të cilët këmbëngulën se Republika e Turqisë nuk e lejoi atë dhe për shkak se nuk u gjet asnjë material i dyshimtë gjatë inspektimit të anijes, e cila transportonte miell, vaj, biskota, kozmetikë, mish, materiale shëndetësore dhe materiale ndërtimore.

“Zbarkimi në anije pa pëlqimin e Republikës së Turqisë dhe trajtimi i ekuipazhit të anijes si kriminel është plotësisht në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar. Përveç kësaj, është gjithashtu provokuese që një praktikë e tillë joligjore kryhet nga një marinë aleate. Në këtë praktikë të gabuar, është e qartë se komandanti operativ i cili komandon anijet në det sillet në një mënyrë të njëanshme dhe emocionale. Ne mbajmë të rezervuar çdo të drejtë për këtë çështje. Duhet të mbahet mend se një ngacmim i tillë do të jetë shembull për aplikimet e tjera”, u tha në deklaratën e Ministrisë së Mbrojtjes Kombëtare.

“Turqia prej fillimi mbron qëndrimin që kriza libiane nuk duhet të zgjidhet në mënyrë ushtarake, por me dialog”, thuhet në deklaratë, e cila vijoi me këto fjalë: “Ne jemi të gatshëm të punojmë drejt ruajtjes së paqes dhe stabilitetit në rajon dhe rritjes së bashkëpunimit dhe koordinimit të nevojshëm për të siguruar që incidente të tilla të mos ndodhin më”./trt