Bota Opinion

“Ministria e së vërtetës” në Amerikë ka urdhëruar ushtrinë të luftojë “dezinformimin”

Nga: Mac Slavo

George Orwell që nga viti 1984 ka paralajmëruar në librin e tij kohët dystopiane. Shtetet e Bashkuara sapo kanë krijuar DARPA (Agjencinë e Projekteve të Kërkimit të Hulumtimeve të Avancuara të Mbrojtjes), Pentagon si dhe Ministrinë e tyre të Vërtetë në mënyrë që të kontrollojnë dhe manipulojnë informacionet që Amerikanët i mbajnë në fshehtësi.

Pentagoni ka zbuluar një iniciativë për të luftuar “sulme të automatizuara për keqinformim në shkallë të gjerë” duke zbuluar falsifikime të thella dhe përmbajtje të polarizuar me qëllimin përfundimtar të rrënjosjes së të ashtuquajturës “qëllim dashakeq”. Ju do ta kishit më mirë të merrnit mendimin tuaj në përputhje me Pentagon dhe DARPA, ose gjërat mund të vështirësohen shpejt.

Agjensia e Projekteve të Kërkimit të Avancuar të Mbrojtjes (DARPA) po kërkon një program kompjuterik të aftë për të ndezur përmes një grupi provash prej gjysmë milioni lajmesh, fotografish dhe klipesh audio / video për të synuar dhe neutralizuar informacionin potencialisht viral para se ai të përhapet. Në zhargonin e DARPA, qëllimi është që “të zbuloni automatikisht, atribuoni dhe karakterizoni media të falsifikuara multi-modale për t’u mbrojtur kundër sulmeve të keqinformatave të automatizuara në shkallë të gjerë.” duket se do të vulosë kundërshtimin. – RT

Autoritarizmi dhe qeveria besojnë se kontrolli që ata kanë mbi të tjerët është e pabesueshme. Por për fat të keq, shumë njerëz janë plotësisht të mirë me të tjerët që manipulojnë mendimet dhe sjelljet e tyre.

Softueri i dëshiruar nuk do të identifikojë vetëm një meme të veçantë si joautentike. Ai do të identifikojë burimin e asaj meme, qëllimin e supozuar dhe do të parashikojë ndikimin e përhapjes së tij. Sipas Pentagonit, ata thjesht duan të luajnë akoma lojën midis “djemve të mirë” (për të cilët ata thonë se është i mirë, si politikanët) dhe “djemve të këqij” (ata që po mbjellin mosmarrëveshje dhe po autorizojnë autoritarizmin duke kundërshtuar.)
Synimet e Pentagonit nuk janë të kufizuara as për të bërë kërkime. Ky është vetëm mashtruesi i muajit duke u përdorur për të justifikuar këtë ndërhyrje ushtarake të pashembullt në median sociale dhe fushën e lajmeve, ose informacioneve. Nëse programi është i suksesshëm pas katër viteve të gjyqeve, ai do të zgjerohet për të synuar të gjithë “qëllimin dashakeq” – që duhet të dërgojë të dridhura në shpinën e çdo gazetari që nuk është pajtuar ndonjëherë me mënyrën e shprehjes së institucionit politik.

Qeveria e Sh.B.A e ka shndërruar shpejt veten pa u vërejtur shumë në Sh.B.A. dhe media kryesore do të luajë së bashku në mënyrë që të sigurohen që skllevërit të qëndrojnë në linjë pa bërë pyetje.

Por mbase pjesa më e keqe për të gjithë këtë është se vetë qeveria, përfshirë Pentagonin, ka një histori të gjerë të drejtimit të profileve të rreme të mediave sociale për të mbledhur të dhëna për personat me interes, përfshirë këtu përmes programit të luftës së informacionit NSA të JTRIG të zbuluar në dokumentet e Snowden. Agjentët vendosin rregullisht sulme me reputacion kundër disidentëve duke përdorur informacion të rremë. Identitetet e rreme përdoren për të penguar individët që nuk dyshojnë të bashkëpunojnë në komplote të rreme “terror” të FBI, një fenomen i cili dikur mund të quhej bllokim, por thjesht është biznes si zakonisht në postin e 9/11 U.S.SA.

E gjithë kjo shtron pyetjen: si do ta përcaktojë DARPA qëllimin që qëndron pas ndonjë meme apo pak informacioni? A do të ndëshkojnë ata gazetarët që tregojnë falsifikime për institucionin politik? Me siguri jo. Kjo është ajo ku fushat e “ndikimit” dhe “qëllimit” do të jenë në dispozicion për to: faljet nga “burimet e besueshme” do të lejohen, ndërsa falsifikimet dhe tregimet e vërteta të krijuara për “minimin e individëve dhe organizatave kryesore” (mospajtimi dhe ata që kërkojnë liri nga klasa politike) do të ndërpriten para se të kenë ndikim në mendimet e të tjerëve. Kur “dezinformata” është ripërcaktuar për të përfshirë të gjitha tregimet potencialisht polarizuese që nuk përputhen me narracionin e themelimit, realiteti hidhet poshtë me shumë lajme të rreme dhe zëvendësohet me kuptimin e aprovuar nga Pentagoni.

Kjo duhet të jetë e mjaftueshme për të trembur këdo që nuk është pajtuar ndonjëherë me qeverinë.

Në 1984, Londra ishte një qytet i zymtë në shtetin totalitar të Oqeanisë, ku Big Brother po ju shikon gjithmonë dhe “Policia e Mendimit” praktikisht mund të lexojë mendjen tuaj. Winston Smith është një njeri në rrezik të madh për arsyen e thjeshtë që kujtesa e tij akoma funksionon. E tërhequr në një lidhje dashurie të ndaluar, Winston gjen guximin të bashkohet me një organizatë të fshehtë revolucionare të quajtur Vëllazëria, kushtuar shkatërrimit të Partisë. Së bashku me Julianën e tij të dashur, ai rrezikon jetën e tij në një ndeshje vdekjeprurëse kundër fuqive që do të jenë kundër tij.

Lionel Trilling tha për kryeveprën e Orwell:

“1984 është një libër i thellë, i tmerrshëm dhe tërësisht tërheqës. Është një fantazi e së ardhmes politike, dhe si çdo fantazi tjetër, i shërben autorit të saj si një pajisje zmadhuese për një ekzaminim të së tashmes”.

Megjithëse viti 1984 ekziston në të kaluarën, romani i Orwell mbetet një thirrje urgjente për një individ të gatshëm të flasë me shumë fuqi të vërtetën./gazetaimpakt/globalresearch/

OPINIONE