Bota

MPJ: “Thirrja e Senatit Francez për tërheqjen e Azerbajxhanit nga territori i tij është qesharake”

Turqia reagoi ndaj një vendimi të miratuar nga Senati Francez dje mbi konfliktin e Karabakut Malor.

Në deklaratën e lëshuar nga Ministria e Punëve të Jashtme thuhet: “Thirrja e Senatit Francez për Azerbajxhanin të tërhiqet nga territori i tij, të cilin e shpëtoi nga pushtimi, është shumë qesharake për ta marrë seriozisht dhe paraqet një manifestim të njëanshëm të shkëputur nga faktet”.

Deklarata nënvizoi se vendimi është një shembull i parimeve më themelore të së drejtës ndërkombëtare, injorimi i legjitimitetit dhe drejtësisë për hir të debateve të politikës së brendshme.

Në deklaratë bëhet e ditur që pretendimet e pabaza të atribuara Turqisë u refuzuan plotësisht, ndërsa thuhet se: “Ky vendim i Senatit Francez është gjithashtu një tregues i qartë se pse puna e Grupit të Minskut të OSBE-së, e kryer nga bashkëkryesuesit të cilët duhet të jenë të paanshme, deri më tani nuk ka qenë në gjendje të zgjidhë çështjen dhe sa i njëanshëm është”.

Theksohet se Azerbajxhani u kundërpërgjigj agresionit dhe provokimeve të Armenisë së pari në Tovuz dhe pastaj në Karabakun Malor, dhe rikujtohet se Azerbajxhani ka çliruar territorin e tij, i cili është pushtuar për gati 30 vjet, dhe ka siguruar përsëri integritetin e tij territorial.

“Në thelb, rezultati që Azerbajxhani mori në terren është mishërim i të drejtave të tij, të cilat u pasqyruan në rezolutat e Kombeve të Bashkuara (OKB) dhe të regjistruara, por jo të zbatuara në Procesin e Minskut, në të cilin Franca është bashkëkryesuese. Sepse rezolutat përkatëse të OKB-së urdhërojnë tërheqjen e menjëhershme dhe pakusht të Armenisë nga territoret e pushtuara të Azerbajxhanit”, bëhet e ditur në deklaratë, ndërsa vlerësohet se ky vendim pa mendje të shëndoshë, i cili nuk mund të shpjegohet me ndonjë justifikim të arsyeshëm, gjithashtu kufizoi aftësinë e Francës për të kontribuar në zgjidhjen e çështjes.

Në deklaratë thuhet se nuk është për t’u habitur që vendimi, i cili duket të përmbajë elemente që qeveria franceze do t’i konsiderojë të papranueshme, pasqyron maninë ndaj Turqisë që është parë shpesh në Francë kohët e fundit.

“Perceptimi pa paragjykim dhe objektiv në Francë i qëndrimeve parimore të marra nga Turqia në gjeografinë e saj të afërt së bashku me të drejtën, ligjin dhe interesin, shmangia e referimeve shumë të gabuara në histori ose çështje që nuk kanë lidhje është një domosdoshmëri themelore për të mirën e marrëdhënieve tona”, thuhet në deklaratë.

Në fazën e arritur në konfliktin Azerbajxhan-Armeni, i cili ka zgjatur për gati 30 vjet, shpresohej që Franca të miratojë një qëndrim konstruktiv për stabilizimin e rajonit duke nxjerrë mësimet e duhura, ndërsa nënvizohet se do të ishte e mjaftueshme për të bërë përpjekje për të arritur një zgjidhje të përhershme në përputhje me të drejtën ndërkombëtare bazuar në faktet aktuale.

“Turqia është e gatshme të punojë me Francën, ashtu si me partnerë të tjerë e saj, për të siguruar një zgjidhje të qëndrueshme të këtij konflikti shumëvjeçar, për të kontribuar në paqen dhe stabilitetin rajonal”, thuhet në fund të deklaratës së Ministrisë së Punëve të Jashtme të Turqisë./trt