Rajoni Shqiperia

Muslimanët në rajon falin namazin e Fitër e Bajramit

Mijëra muslimanë në Maqedoninë e Veriut, Shqipëri dhe Kosovë janë drejtuar xhamive dhe shesheve për të marrë pjesë në lutjet dhe faljen e namazit të Fitër Bajramit, që është një nga festat më të mëdha të fesë Islame, raporton Anadolu Agency (AA).

Besimtarë të shumtë janë mbledhur së bashku në xhamitë në kryeqytetet Shkup, Tiranë dhe Prishtinë, por edhe në qytete tjera të këtyre vendeve për të falur namazin e Fitër e Bajramit, ku merrnin pjesë edhe klerikët muslimanë, por edhe personalitete të fushave të ndryshme.

Manifestimi qendror në Shkup u mbajt në xhaminë Mustafë Pasha, ku për shkak të numrit të madh të besimtarëve të pranishëm, përveç hapësirës së brendshme të xhamisë u mbush me besimtarë edhe oborri i xhamisë.

( Furkan ABdula - Anadolu Agency )( Furkan ABdula – Anadolu Agency )

Në programin e organizuar nga ana e Bashkësisë Fetare Islame (BFI) të Maqedonisë së Veriut, para namazin u kënduan ilahi në gjuhën shqipe, turke dhe boshnjake.

Kreu i BFI-së, Sulejman Rexhepi, në mesazhin e tij para besimtarëve porositi që të solidarizohen me ata që kanë nevoj.

“E lus Allahun Fuqiplotë, për hatër të Fitër Bajramit, që të gjithë muslimanët sot me kënaqësi e festojnë në botë, Allahu të na ndihmojë, të na përkrah dhe e gjithë mëshira dhe ndihma e tij të jetë me ne”, tha Rexhepi.

Po ashtu edhe në Prishtinë, xhamia qendrore “Sulltan Mehmet Fatih” mblodhi një numër të madh besimtarësh.

( Erkin Keçi - Anadolu Agency )( Erkin Keçi – Anadolu Agency )

Hutben e Fitër Bajramit në këtë xhami e mbajti kreu i Bashkësisë Islame të Kosovës, myftiu Naim Tërnava. Ai ftoi për unitet më të madh.

“Ftoj për unitet edhe më të fort mes nesh. Për një unitet edhe më të madh politik kur është në pyetje ardhmëria e vendit tonë, e vatanit tonë. Për një mirëkuptim dhe besim edhe më të madh ndërfetar me të tjerët, të cilat janë pasuritë më të çmuara të kombit dhe të fesë tonë”, tha Tërnava.

Ndërkaq, në Tiranë manifestimi qendror për faljen e namazit të Fitër Bajramit është mbajtur në Sheshin “Skënderbej”, me pjesëmarrjen e mijërave besimtarëve dhe personaliteteve të ndryshme.

( Olsi Shehu - Anadolu Agency )( Olsi Shehu – Anadolu Agency )

Namazi është falur edhe në xhamitë në të gjithë Shqipërinë, duke u mbledhur së bashku besimtarët.

Namazi me rastin e ceremonisë së kësaj feste muslimane është falur edhe në xhaminë Bajrakli në Beograd. Xhamia e Beogradit ishte e vogël për të pranuar numrin e madh të besimtarëve, shumë prej të cilëve u falën në oborrin e xhamisë.

Reisu-l-ulema i Bashkësisë Fetare Islame të Serbisë, Sead Nasufoviq, në porosinë e tij tha se Allahu ka krijuar njeriun dhe nëse ai njeri ka zemër të mbushur me dashuri, atëherë ka forcë dhe kapacitet të përmbledh të gjithë shtatë qiejtë.

“Vëllezër të dashur, Ramazani është një mësues i cili fillimisht na mëson për shpejtësinë me të cilën kalon koha dhe kur një njeri e kupton se ky muaj i kulluar ka kaluar si një çast, sikur kur njeriu prek pëllëmbën e dorës me pëllëmbën tjetër, atëherë ka kuptuar se është mesazh për njerëzit e mençur, se edhe jeta përfundon shpejt”, tha Nasufoviq, sipas të cilit këto janë shenja të cilat duhet të bëjnë njeriun të çmojë më shumë jetën.

Ndërsa në Kroaci Xhamia e Zagrebit ishte vendi i ceremonisë qendrore të faljes së namazit të Bajramit, ku edhe këtë vit u mblodh një numër i madh besimtarësh nga Zagrebi dhe rrethina e tij, ndërsa hutben kryesore e mbajti myftiu Aziz ef Hasanoviq.

Hapësira kryesore e xhamisë edhe këtë Bajram ishte shumë e vogël për të pranuar të gjithë besimtarët që erdhën për faljen e namazit të Fitër Bajramit, kështu që një pjesë e besimtarëve u falën në dhomat ndihmëse.

Ramazani, tha në hutben e tij Hasanoviq, duhej të kishte hequr nga ne të gjitha dobësitë në shpirt dhe të gjitha sëmundjet të cilat mohojnë fenë e vërtetë dhe praktikën morale.

Në dalje nga xhamia, besimtarët blenë trëndafila të kuq, ndërsa të ardhurat nga shitjet do të shkojnë për qëllime humanitare.

Fitër Bajrami është festa e cila festohet pas mbarimit të muajit të Ramazanit. Muslimanët para ditës së Bajramit shpërndajnë lëmoshë dhe solidarizohet me të varfrit për ta festuar së bashku këtë festë. Siç edhe është traditë, pas faljes së namazit të Fitër Bajramit besimtarët muslimanë vazhdojnë festimet në shtëpitë e tyre, duke shkëmbyer vizita mes të afërmeve./AA