Opinion

Muslimanët nuk janë terroristë: një vështrim faktik ndaj terrorizmit dhe Islamit

nga Omar Alnatour.

Çdo herë kur ndodh ndonjë akt terrorizmi muslimanët e ndjekin nga afër lajmin me ankth ekstrem duke u lutur që i dyshuari mos të jetë musliman. Kjo nuk ndodh për shkak se këta terroristë kanë të ngjarë të jenë muslimanë, por më tepër sepse në rastet kur ato ndodhen, shohim mbulimin masiv të medias dhe urrejtjen e pajustifikuar ekstreme ndaj muslimanëve.

Si musliman, unë jam i lodhur duke dënuar sulmet terroriste duke u distancuar nga njerëz të dhunshëm që e rrëmbejnë fenë time. Unë jam i lodhur duke dënuar këto sulme ndaj njerëzve që janë të qetë dhe apatikë kur muslimanët vriten nga këta terroristë të njëjtë të radikalizuar.

Unë jam lodhur nga dëgjimi i fjalës “terrorist” që nuk përdoret kur i dyshuari në një sulm terrorist është jo-musliman. Unë jam i lodhur nga arsyetimi i “paaftësisë mendore” duke u ricikluar kur i dyshuari në një sulm terrorist është një Kaukazian. Unë jam lodhur duke parë qindra sulme terroriste të kryera nga jo-muslimanët që nuk marrin të njëjtën mbulim të një sulmi të vetëm terrorist ku i dyshuari ndodh të jetë musliman.

Mbi të gjitha, unë jam i lodhur duke thënë vazhdimisht se muslimanët nuk janë terroristë. Është koha që ta heshtim këtë Islamofobi me fakte. Pesë pikat e mia të ardhshme do të provojnë njëherë e përgjithmonë se muslimanët nuk janë terroristë

1. Jo-muslimanët përbëjnë shumicën e terroristëve në Shtetet e Bashkuara: Sipas FBI-së, 94% e sulmeve terroriste të kryera në Shtetet e Bashkuara nga viti 1980 deri në 2005 kanë qenë nga jo-muslimanët. Kjo do të thotë që një i dyshuar terrorist amerikan ka nëntë herë më shumë gjasa të jetë jo-musliman se sa musliman. Sipas këtij raporti të njëjtë, ka pasur më shumë veprime hebreje të terrorizmit në Shtetet e Bashkuara sesa islamike, por kur ishte hera e fundit që dëgjuam për kërcënimin e terrorizmit hebre në media? Për të njëjtat arsye që ne nuk mund ta fajësojmë të gjithë fenë e judaizmit apo të krishtërimit për veprimet e dhunshme të atyre që kryejnë krime nën emrat e këtyre feve, nuk kemi absolutisht baza të justifikueshme për të fajësuar muslimanët për terrorizëm.

2. Jo-muslimanët përbëjnë shumicën e terroristëve në Evropë: Gjatë pesë viteve të fundit, në Evropë ka pasur mbi një mijë sulme terroriste. Hajde gjeje se sa ishte përqindja e këtyre terroristëve ishin myslimanë. Gabim, tani merre me mend prap. Është më pak se 2%.

3. Edhe nëse të gjitha sulmet terroriste u kryen nga muslimanët, ende nuk mund të lidhni terrorizmin me Islamin: Që nga viti 1970, në mbarë botën ka pasur 140.000 sulme terroriste. Edhe nëse myslimanët kryen të gjitha këto sulme (që është një supozim absurd fakt i përmendur në pikën time të parë), ata terroristë do të përfaqësonin më pak se 0.00009 përqind të të gjithë muslimanëve. Për të vënë gjërat në perspektivë, kjo do të thotë që ju keni më shumë gjasa të goditeni nga ndriçimi në jetën tuaj sesa një mysliman ka gjasa të kryejë një sulm terrorist gjatë asaj periudhe të njëjtë.

4. Nëse të gjithë muslimanët janë terroristë, atëherë të gjithë myslimanët janë paqebërës: Të njëjtat supozime statistikore që përdoren për të portretizuar muslimanët si njerëz të dhunshëm mund të përdoren më saktë për të portretizuar muslimanët si njerëz paqësorë. Nëse të gjithë muslimanët janë terroristë, sepse një përqindje e vetme e terroristëve ndodh të jetë myslimanë, atëherë të gjithë muslimanët janë paqebërës, sepse 5 nga 12 fituesit e çmimit Nobel për Paqen (42 përqind) kanë qenë myslimanë.

5. Nëse jeni të frikësuar nga myslimanët atëherë duhet të keni frikë nga orenditë shtëpiake dhe fëmijët e vegjël: Një studim i kryer nga Universiteti i Karolinës së Veriut tregoi se më pak se 0,0002% e amerikanëve të vrarë që nga 11 shtatori u vranë nga muslimanët. (Ironikisht, ky studim u krye në Chapel Hill: i njëjti vend ku një jomusliman kaukazian vrau tre myslimanë të pafajshëm, pasi që mediat e zakonshme e shpërfillën këtë sulm terrorist si një mosmarrëveshje parkimi). Bazuar në këto shifra dhe ato të Komisionit për Sigurinë e Produkteve të Konsumatorit, amerikanët mesatarë kanë më shumë gjasa të shtypen me vdekje nga shtrati apo televizioni i tyre se sa të vrasin nga një musliman. Në fakt, amerikanët kishin më shumë gjasa të vriteshin nga një foshnjë në vitin 2013 sesa ata nga një i ashtuquajtur “terrorist musliman”.

Kur një shofer i dehur shkakton një aksident me makinë, kurrë nuk e fajësojmë prodhuesin e makinave për veprimet e dhunshme të atij shoferi. Kjo është për shkak se ne e kuptojmë se nuk mund të fajësojmë një kompani të tërë makinash që prodhon miliona automjete të sigurta vetëm për shkak se një nga makinat e tyre ishte rrëmbyer nga një person i pamatur që e përdori atë për të shkaktuar dëm. Pra, çfarë të drejte duhet të fajësojmë një fe të tërë mbi 1.6 miliardë njerëz paqësorë për shkak të veprimeve të një pakice relativisht të parëndësishme?

Unë nuk do të mohoj se terrorizmi është një kërcënim real, po definitivisht është. Sidoqoftë, është jashtëzakonisht e pasaktë t’i shoqëroni fjalët “mysliman” dhe “terrorist” kur fjalë për fjalë të gjitha faktet ju thonë se ju duhet ta mendoni ndryshe këtë gjë. E vetmja mënyrë që ne si amerikanë mund ta mposhtim terrorizmin në shtëpi dhe në mbarë botën është duke synuar me saktësi shkaqet e saj rrënjësore. Ka patur 355 vrasje masive në Shtetet e Bashkuara këtë vit dhe duke fajësuar gabimisht muslimanët për vrasjen e San Bernardino nuk do të bëjnë asgjë për të trajtuar këtë problem serioz. Është koha që ne të fillojmë t’i drejtohemi terrorizmit në një nivel të edukuar dhe faktik.

Si mysliman amerikan, ju bëj thirrje të gjithëve që të shqyrtojmë thellësisht faktet e përmendura këtu herën tjetër që ju shihni një titull lajmesh për muslimanët dhe terrorizmin. Martin Luther King Jr. dikur tha: “Urrejtja nuk mund ta dëbojë urrejtjen, vetëm dashuria mund ta bëjë këtë”. Nuk mund të lejojmë që pabarazia në mbulimin e medias të na verbërojë nga faktet dhe të na kthejë në njerëz të urrejtur, ne jemi më të zgjuar se kaq.

OPINIONE